Sesalci, frizure, vložki...skratka, babji čvek

Moderator: andreja

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr okt 26, 2011 10:32 am

Re: Sesalci, frizure, vložki...skratka, babji čvek

Ful mi je všeč tale akcija :good:

http://svecamanj.si/stran/prizgi_sveco

Moje letošnje sveče bodo virtualne, morda bom prižgala eno pravo skupaj z mami ...
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr okt 26, 2011 11:03 am

ooooo, res lepa ideja....
:good: Sem prižgala eno kar prec.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 03, 2011 5:46 pm

Če misli kdo kupovat svojim živalim kakšne kape, šale, kostumčke ali podobne pi****je za Božička, je v novem KIkovem katalogu kar nekaj take šare ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 16, 2011 12:28 pm

vanilija je napisal/-a:Rabim nasvet glede deodoranta... pozna mogoče katera deodorant, ki a) ni testiran na živalih in b) ne pušča belih flekov na črnih majicah in rumenih flekov na belih majicah :)

Pred časom sem preizkusila tole zadevo:
http://www.naturallyfreshdeodorantcryst ... loz-120-ml

Pri nas se dobi (vsaj) v DM. Preizkusila sem tako odišavljeno kot neodišavljeno verzijo in je po mojem mnenju super. Je pa tudi relativno ugoden, saj je cena na ml primerljiva s tistimi bolj popularnimi ...
Sem pa preizkusila tudi enega od alverde deodorantov (DM-ova znamka) - tegale, pa sicer lepo diši, ampak pušča pa grozljive madeže vsepovsod (vsaj pri meni, no :lol: )
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 16, 2011 2:06 pm

Poleti imam tudi jaz tegale v spreju. Dobro služi svojemu namenu. :)

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Sr nov 16, 2011 7:24 pm

Podobnega DM-ovega v spreju sem tudi jaz do zdaj že preizkusila :D Preživi celo živčnost pred in med izpitom! :D :good: Edino ne sme se šparat z njim :) Pa flekov mi tudi ni še pustil :good:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 7:25 am

Ne vem kam bi tole dala, mi je postalo pa slabo, ko sem brala...

Zdravje: Lepo oblečeni in polni strupa
O tem, kako strupeni so lahko čevlji in tekstil, že veliko vem. Pa vendar me je dokumentarni film nemške 3SAT (7.10.2011 ob 20.15 - "Schick aber Schädlich", avtorica Inge Altemeier) globoko pretresel.

Potrošniki smo se zelo razvadili in pričakujemo, da nas bo v modnih trgovinah vedno pričakalo nekaj novega. Tako se izdelki ne zamenjajo štirikrat v letu, ampak 24 krat. Vse to terja svoj davek, tako pri potrošnikih, kot pri dobaviteljih in, ne na koncu, pri ekologiji.

Film se začne z zgodbo Francozinje, ki si je za 150 EUR kupila čevlje in zbolela. Tam, kjer je bila koža v stiku s čevljem, je dobila ožganine, otekline in alergijsko reakcijo. Po dolgem raziskovanju so našli vzrok: DMF (dimetilformamid), ki je v Evropi prepovedano sredstvo proti plesni. Ampak, ker je večina modnih izdelkov narejena izven Evrope (predvsem v Turčiji, Indiji, Bangladešu in na Kitajskem), ga dobimo tudi mi.

DMF so našli v majhnih belih vrečkah, ki so bile priložene v škatli za čevlje. Velike firme so prosile Kitajce naj jih več ne uporabljajo, tudi iz EU komisije so sporočili, da sistem javljanja deluje. Vsaka država lahko sporoči na vsem dostopno internetno platformo, kateri izdelki so škodljivi za potrošnike.

V Nemčiji je bil največkrat javljeno podjetje Deichman z znamko čevljev Graceland - mislim, da za njih pravkar delajo reklamo. Za neke otroške športne copate so dobili prijavo že leta 2008, pa so jih še naprej prodajali do aprila 2010. Zakonov, ki bi v tem primeru ščitili potrošnika ni, podjetja se lahko sama odločijo, kako bodo reagirala.

Glede DMF-ja so se proizvajalci in trgovci domislili nove fintice: namesto priloženih vrečk z DMF zdaj posprejajo kartonsko škatlo ali celo izdelek sam. Prodajalci v trgovinah ne poznajo izvora čevljev, tudi vam ne bodo znali povedati, ali so obdelani z DMF.

Tekstil in usnje na Kitajskem in predvsem v Bangladešu obdelujejo z drugimi strupenimi kemikalijami, kot je kromova sol (iz nje nastane krom VI, ki je strupen in rakotvoren), organske klorove spojine (povzročajo težave z dihanjem), etilen oksid (povzroča glavobole, slabosti, škodi dedni zasnovi). Najbolj so prizadeti delavci, nato njihovo okolje, nato delavci v pristanišču, ki raztovarjajo ladijske kontejnerje, nato delavci v skladišču trgovin, nato prodajalci in na koncu kupci.

V Azji so delavci brez pravic, v nemških pristaniščih pa podjetja sama testirajo, koliko strupov je v kontejnerju. V Hamburgu je 50% kontejnerjev preobremenjenih s strupi. Če jih je preveč, si nadenejo posebno zaščitno obleko in jih najprej prezračijo. Ni znano, za katera podjetja pridejo strupeni tovori, zaščita podjetij je važnejša od zaščite potrošnikov.

Tudi delavci v prodajalnah zbolevajo. V dokumentarnem filmu so prikazali dekoraterko iz prodajalne H&M, ki je zbolela. Z veliko samoiniciative je ugotovila, kaj ji je, vendar se podjetje izmika. Nemški sindikat je izvedel anketo: 70% delavcev, ki raztovarjajo robo, je tožilo o glavobolih, utrujenosti in težkemu dihanju.

Gospa, ki je v Espritu več let likala kavbojke, preden so jih dali v prodajo, je zaradi klorovih spojin dobila astmo. Njen delodajalec noče priznati, da je zbolela zaradi kemikalij v kavbojkah. Sicer so izmerili zrak pri likanju javbojk, vendar nočejo povedati vrednosti, saj zaupajo v svoje izdelke, da niso strupeni. Zdravnik se s to razlago ne strinja, ker so v pljučih njihove bivše zaposlene našli točno takšne strupe. Odkar več ne dela, se ji je stanje izboljšalo.

Podvprašanje: mislite, da danes pri Espritu za likanje kavbojk uporabljajo posebna zaščitna sredstva?

Poseben problem so kavbojke s postaranim videzom. V Turčiji so prepovedali obdelavo kavbojk s kremenčevim peskom, ker je umrlo več sto ljudi. Zdaj uporabljajo laser. Ampak, v Bangladešu so z veseljem sprejeli delo ... Pri tem ne uporabljajo nobene zaščite, zato prihaja do zadušitev. Dnevno naredijo 300.000 kavbojk, predvsem za C&A in Zara.

Uradne izjave modnih podjetij so dobro naštudirane. Pri H&M so seveda za varovanje narave in za trajnostni razvoj. Na uradnem seznamu je 200 nevarnih kemikalij, ki jih lahko izjemoma uporabijo, vendarne prepogosto. Tudi v tovarnah ne vedo, kaj sploh uporabljajo, zato prihaja do nesreč (eksplozij, požarov), ki jih nihče ne razišče. Novih delavcev je dovolj in so zato lahko "pogrešljivi".

Veste, pri kateri barvi morate najbolj paziti? Pri črni. Za lepo, črno barvo morajo uporabiti veliko strupenih kemikalij. Eko črnega perila ni mogoče narediti oziroma ga ne bi nihče kupil. Dekoraterka, ki je delala pri H&M, je zbolela (klor anilin). Sama je plačala preiskave in v krvi so našli strupe, ki jih uporabljajo v tekstilni industriji. Problem pri teh strupih je, je povedal zdravnik, da ne pride do hitrih alergičnih rekacij (npr. na koži), ampak se strupi počasi nalagajo v telesu.

V Indiji so znani po bombažu. Bolj temno obarvan je bombaž, več kemikalij so morali uporabiti. Za briljanstnost barve uporabijo težke kovine. Problem so seveda odpadki, ki nastanejo pri barvanju bombaža: napolnijo jih v vreče, brez zaščitne opreme, in odložijo na kup. V dvajsetih letih so popolnoma zastrupili vodo in zemljo.

V Aziji uporabljajo strupe, ki so v Evropi prepovedani. Poslovneži (lastniki tovarn in predstavniki modnih podjetij) se raje srečujejo nekaj kilometrov od tovarne, v čistem okolju.

Delavec, ki beli bombaž in v kratkih hlačah cel dan stoji v bazenu s kemikalijami, je povedal, da so mu po nekaj mesecih odpadle vse dlake in da se počuti bolnega. Odkar se je razširila tekstilna industrija, je tudi raka več. Predvsem rak želodca, ledvic in mehurja je pogost. Tekstilne tovarne se pritožujejo: če bolj pazijo na varnost pri delu in ekologijo, je tudi izdelek dražji in kupcev (velikih modnih podjetij) je vse manj.

V dokumentarcu sem izvedela, da je eko bombaža ni mogoče narediti. V Indiji gojijo eko bombaž, ki ga v tovarnah obdelajo na isti način kot konvencionalnega. Lastnika tovarne so vprašali, ali lahko pride do zamenjav blaga in izdelkov - kako ve, na katerem kupu je kateri bombaž, če sta po videzu enaka. Samo nasmehnil se je.

In tako se nam ni treba več čuditi, da lahko izdelke iz eko bombaža kupimo tako poceni. Eksperti celo opozarjajo: prodamo več eko bombaža kot ga proizvedemo! Samo 1% tekstila je neobremenjenega; to so resna podjetja, ki pazijo pri predelavi in barvanju, vendar imajo zato njihovi izdelki višjo ceno. Ste jo pripravljeni plačati?

Ko sem prijateljici J. na kratko povzela vsebino dokumentarca, je zgroženo povedala: "Pravkar sem hčerki pri H&M kupila 10 majč. Kaj naj naredim?"

Večkrat jih operi, je bil moj odgovor. Jakne in plašče je treba vedno več dni zračiti na prostem, prav tako puloverje in čevlje. Vse ostalo je potrebno najmanj enkrat oprati, preden nosimo. To velja še posebej za perilo in, kot smo slišali, izogibajte se črnega, pa naj bo še tako seksi.

Najbolje pa je kupovati z nosom. V nekaterih trgovinah lahko že pri vhodu zavohamo strupene kemikalije. Obrnite se in pojdite z nosom iskat drugo.
Avtor Helena Golenhofen
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 8:41 am

:O
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Celje

Odgovor Če nov 17, 2011 9:59 am

Zelo zanimivo... Pred kratkim sva se s fantom pogovarjala o najinih nečakih, ki praktično nimajo želja, ker tako ali drugače (če ne starši, pa babice, dedki, tete, strici...) dobijo vse kar si želijo, čeprav starši niso ravno premožni. Ampak ko gre pa za oblačila in hrano, pa vsi vedno iščejo najcenejše... Če pa omeniš "eko", te pa vsi gledajo kot nekega blazneža, ki rine kita v vodo...
El gato, sólo el gato apareció completo y orgulloso: nació completamente terminado, camina solo y sabe lo que quiere.
Pablo Neruda
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 10:50 am

a pranje kaj pomaga? upam da, večina mojih cunj je črnih :O vedno pa vse operem preden dam nase.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 2:50 pm

Kolikor vem, obstaja v Slo. samo ena firma ki prodaja res eko oblačila, je pa seveda cena temu primerna. ...

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 3:02 pm

A pa to velja za vso črno perilo, ne glede na trgovino? Če katera slučajno ve... :negative:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 3:02 pm

Mal pomaga če ene parkrat prej opereš, ja.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 3:06 pm

No, to itak naredim. Ampak je sranje vseeno.

Sem se spomnila na tole: http://www.mladina.si/tednik/201101/majica_za_ves_svet

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 17, 2011 4:37 pm

Na netu:
"S to trgovino (precej znana športna trgovina) imam totalno slabe izkušnje in ogromno slabih informacij tudi od drugih.
Jeseni sem kupil komplet hardshell+softshell. Vse se para, šivi so se odlepili, popravljajo
3-4 tedne ... Za komplet sem dal več kot 500 EUR!

Sem pa pred nekaj tedni, ko sem že drugič dobil jakno iz popravila, v vrečki, ki sem jo
dobil v trgovini, našel liste oz. cenike za letošnjo sezono. A ti listi so imeli eno posebnost -
očitno so bili namenjeni za interno uporabo, saj gre za neko Excel tabelo, kjer so vse
nabavne cene, transportni stroški, marže... Verjet ne moreš, kako nas nategujejo.

Nabavna cena za moji jakni je bila:
- B. J. 40,52 EUR (prodajna 249 EUR)
- A. J. 53,08 EUR (prodajna 347 EUR)

Glede na prodajno ceno obeh jaken imajo več kot 500% maržo!!!!!!!

Sem razmišljal še o rokavicah, ker imajo zdaj neko akcijo, a ko sem videl nabavne cene,
me je minilo. (nabavna 8,85 EUR, prodajna je bila pa več kot 60 EUR)."

Jep, večino trgovin (obstajajo svetle izjeme) mastno služi.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če dec 01, 2011 10:34 am

Torej po večmesečni uporabi lahko dejansko priporočam... : Slika

Vleče kot pri norcih, ni hudo glasen, vrečka še kar traaaaaaaaaajaaaaaaa (vmes sem celo pomislila, da s senzorjem za polnost nekaj ne štima hehehe)... Talne odlakanosti je pri nas absolutno manj ;)

eNa

Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če dec 01, 2011 4:55 pm

Tudi jaz definitivno priporočam tale sesalec! Čeprav bom mogla v navodila pogledat, kako zgleda, ko je vrečka polna, ker se men tut zdi, da kr traja :O

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če dec 01, 2011 6:12 pm

Kire pasme pa je? :D
Uporabniški avatar

admin
admin

Kraj: Maribor

Odgovor Če dec 01, 2011 6:21 pm

To mene tudi zanima :) Da ne bom prišla v trgovino in rekla, da bi imela rdeč sesalec :D Tistega, ki fajn dlake posesa pa vrečka se dolgo ne napolni :lol:
Uporabniški avatar

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor Če dec 01, 2011 7:08 pm

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zabava, čvekanje, šale

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov