Cepljenja, testiranja, s/k, ..

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To jan 18, 2011 6:57 pm

Re: Cepljenja, testiranja, s/k, ..

Evo sma jo včeraj peljala so ji pred sterilizacijo naredili test za Felv in Fiv in sma mogla počakat 15 min na rezultate potem pa je bil hvalabogu negativen in je šla še na operacijo :( cela bogečka je bila včeraj...Ampak danes pa je že hotela iti preko svojih zmožnosti in delat lumparije, je hitro ugotovila, da še ni to najboljša ideja :lol:
Kdor ne mara živali,ne mara ljudi!!!
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To nov 08, 2011 10:45 am

Jaz se pa že nekaj časa ubadam s vprašanjem, kakšna redna cepljenja so potrebna za notranje muce. Muce mam zdaj...da dobro leto dni (od lanskega julija) in Falcota od letošnjega maja. Glede na to, da so notranje...brez kakršnihkoli izhodov ali stikov z drugimi živalmi, torej niso podvržene nekim okužbam. Za gliste tud ne vem, če jih lahko kar tako dobijo? In bolhe? Pravzaprav nimam pojma kako je s temi preventivnimi zadevami...čemu je notranja mačka sploh podvržena.

A mi lahko prosim ena to malo razloži kako in kaj? :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Kranj

Odgovor To nov 08, 2011 11:21 am

Mislim, da imamo okoli cepljenj različna mnenja. Moje je tako, da je za odrasle notranje muce, ki ne pridejo v stik z drugimi mački, cepljenje nepotrebno. Razglistenje in razbolhanje pa je po mojem mnenju potrebno preventivno izvajat.

Tudi vsakoletno cepljenje psov proti steklini mi je en velik bullshit, ampak pustimo to :fool: .
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 08, 2011 11:35 am

Za gliste in bolhe smo že enkrat na forumu razglabljali, da jih lahko kar mi prinesemo ali pa kaka mušica ali podobno. Se zgodi in je tu res bolje preprečevati ;)

Glede cepljenja je pa tako: meni je vet ob zadnjem cepljenju (pri dobrem letu) razložil, da če je mačka notranja in nima stika z drugimi živalmi, naj cepimo šele čez dve leti. Sploh, ker je za Leio odhod k veterinarju tako hud stres, da skoraj zboli zaradi tega :(
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ptuj

Odgovor To nov 08, 2011 11:39 am

In če ima mačka stike z nekom zunanjim, kot je recimo pes? Kako je pa potem? Meni je tudi veterinar svetoval, na vsaki dve leti, sploh ko sem mu Ajko bogo revico prestrašeno pripeljala.. Ne vem pa, česa se naj držim - vsak drugače govori, tako da sem samo še bolj zmedena..
Tudi tigri, tudi črni, tudi tisti in takšni so lahko posebni. Skozi naše oči, skozi naše srce. <3

http://mojizakladi.blogspot.com/
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 08, 2011 11:42 am

Ja, okoli cepljenje se bomo težko vsi strinjali... :rolleyes:
Moji so bili prva 2-3 leta redno cepljeni (gospa mačka celo 5 let), zdaj jih ne cepim več... razglistim jih ca. 2x letno, preventivno, saj lahko tudi sama kaj domov prinesem.
Ampul proti bolham jim ne dajem, bolh še nikoli nismo imeli (malce trkam na les zraven, sploh glede na to, da še vedno druge živali mečkam) :blush:

ps: naši so tudi v stiku s pesjanarji, ki pa so vsi cepljeni (vsako leto :negative: steklina + kužne na ca. 2 leti)
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 08, 2011 12:08 pm

jaz nameravam svoje mačke cepit proti kugi do 4 leta starosti oz. 4 x, če štejem letno cepljenje (in torej ne štejem tistega en mesec po prvem, ko je še mladič). Potem so menda "prekuženi" in to naj bi veljalo tudi za tistega, ki žal ni izključno notranji (Filip) in je zdaj star 5,5, lani sem ga še cepila, tko da sva zdaj fertik.
Razbolhanje in razglistenje naredim 2 x letno pri izključno notranjih mačkih, pri Filipu pa ene 5x oz. 4 - 6x letno. Tudi, če Filipa ne bi imela, bi izključno notranje R&R 2x letno.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 08, 2011 12:42 pm

Naša Rozi je bolhe dobila iz dlak od sesdovga psa, ki so ga česal dva nadstropja niže in so kupčki dlak letel k nam na balkon :O Nam ni blo pa najprej nič jasno...tako, da potem smo vsake tok časa uporabljal te antibolha zadeve. Cepljena je bila pa vsake toliko časa, ne enkrat letno...ker nikol ni šla nikamor in tudi ni bila v stiku z nobenimi drugimi živali.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To nov 08, 2011 10:08 pm

mhm...hvala :)

A se takšne preventivne ampulice za gliste oz. bolhe (morda za oboje skupaj..ne vem) dobi tud npr. v Čombetu al je treba na veterino? Saj sem dvema že dala 1x, sam takrat sem mogla na veterino in mi v njihopvi trgovini tam niso hoteli nič dat, so me napotili do veterinarja, da mi je napisal kaj naj vzamem...in sem šele potem lahko kupila Stronghold. To mi je pa čisto odveč vsakič hodit v ambulatno zaradi tega.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 08, 2011 10:15 pm

Frontline Combo se dobi tudi v lekarni, no vsaj na Gorenjskem in za LJ vem, da se.
Raztopina za kožni nanos za mačke ščiti pred klopi in bolhami tako, da jih uničuje ter prekinja njihov razvojni krog. Je varen za uporabo in vodoodporen. tko piše na spletki.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Kranj

Odgovor To nov 08, 2011 10:19 pm

Samo ne pokrije notranjih zajedalcev tako kot Stronghold.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 08, 2011 10:23 pm

ne, to pa res ne. Ampak se pa dobi v lekarni :)
Tko da če maš še ene par Zantel tabletk z ustreznim rokom trajanja, je to oboje pol zmaga. Al pa da zaključim tole - vsekakor se ambulanti/kliniki/vetu očitno ne da u nulo izognit.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 09, 2011 8:40 am

Jaz še nikoli nisem imela mačke pri vetu, da bi dobila sredstvo za razglistenje/razbolhanje :O Če bi kaj takega zahtevali, bi jim pojasnila, da bo moja mačka prej umrla zaradi panike, ko greva k vetu, kot zaradi bolh :P
Pri nas je bil edini problem to, da je npr profender (samo za notranje zajedavce) pakiran za mačke do 5 kg in nad 5 kg, moja dva sta pa večinoma ravno na 5 kg, tako da se je težko odločiti :lol:
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 09, 2011 8:55 am

ma saj ne mislim, da mačko vlečeš k vetu zarad razglistenja - sam pa pač moraš it tja, za nekatere reči! ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 09, 2011 9:12 am

No, jasno, da občasno moraš tja, ampak je letelo na to, da je morala MojcaL dejansko k vetu, da so ji dali strongold. No, saj zdaj vidim (ja, hitro branje :rolleyes: ), da ni rabila še mačke vlačit s sabo, ampak vseeno - jaz še nikoli nisem imela takšne izkušnje, da bi morala k vetu po zantel ali kaj takega ...
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr nov 09, 2011 10:39 am

Hej punce, evo jaz samo berem temo cepljenje in testiranje pa se moja Hanika kr hitro odstrani od mene :) kot, da bi vedela kaj jo čaka.
Malo smo letos pozni s cepljenjem (nepričakovani stroški pa take zadeve :( )

Torej, če prav vse razumem, ji morem iti pred cepljenjem po nekaj za razglistenje? Kaj je najbolše vzeti?

Hvala za odgovore papa

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 09, 2011 10:44 am

Zantel
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 09, 2011 10:46 am

najlažje boš dala ampulo za vrat (profender izključno za notranje zajedavce, stronhold za oboje), najceneje boš skozi prišla s tableto ;)
obstaja pa še pasta, ampak ne vem točno, kako je z učinkovitostjo - pa tudi ne vem, koliko jo imajo mačke rade ...
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr nov 09, 2011 11:34 am

Hej,

ja tole pasto sma ji že dajala, ker so nama to prvič dali, ko sma prišla k vetiranju z njo, letos na začetku leta sma ji spet dala malo, kolko je še bilo. Zdaj sem klicala pa je gospa rekla, da se bova jutri zmenili :) Pasto je presenetljivo "prenašala" kolko jo je pač morala ;))))

Tableto pa jaz nevem kak bi ta mačka po grlu spravla, no mogoče, če bi jo hipnotizirala? :lol:

Hvala vama ;)

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr nov 09, 2011 3:22 pm

Milbemaks antiparazitik tablete imajo okus po govedini pa jih vsaj naši mački pojejo prav z užitkom ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov