So avg 06, 2011 9:14 am Napisal/-a Čopka

Tudi pri nas se te dni soočamo z težavmi, ki jih prinaša debelost mačke. V četertek sem morala Čopkota peljati k veterinarju (zaradi pika čebele), ta pa je seveda opazila njegovo baročno okroglo postavico. In čeprav ji je bil tak zelo vseč in ga je mučkala po rokah, je svetovala, da se zelo pazi na njegovo težo in da bi moral shujšati. Ko ga je stehtala je tehtnica pokazala nekaj gramov manj kot 7 kg, kar je tudi za moje pojme zelo veliko. Vem, da je Miško konstrukcijsko ogromen maček in da 4 ali 5 kg ne bi mogel nikoli imeti, sem pa prepričana, da je 7 kg vseeno preveč tudi za njegovo postavo. 
Od malega je jedel RC brikete (tiste za dlako zmešane s tistimi za občutljiv mehur), kakih 4 mesece pa je na Sanabelle briketih. V roku zadnjega pol leta se je zredil za 0,5 kg, kar je pomoje veliko, sploh zato ker je to odrasel maček, ki bi mu teža morala stagnirati.
Pri veterinarki sem kupila RC Obesity Management hrano (veterinary diet). To mi je svetovala veterinarska poleg tega pa tudi sama zaupam znamki RC in vem, da delajo dovolj kvalitetno hrano.
Problem nastane, ker ne vem kakšno količino hrane naj mu dam. V tabelici, ki je zapisana na embalaži briketkov so trije stolpci: 
Idel weight; more than 30%;15 to 30%. 
Ok, ideal weight stolpec kaže težo, ki jo želimo doseči.
Kaj pa preostala dva? - Sam si predstavljam, da prvi kaže za mačka, ki idelno težko presega za več kot 30 %, drugi pa kaže za mačka, ki idelano težko presega za med 15 in 30%. Bi lahko bilo to res?
Po mojih izračunih bi moral torej pojesti 51g na dan (priporočena količina za mačka z od 15% povišano težo-idealna 6kg). Včeraj (ob 17ih) sem mu dala v posodico 47g, sedaj so v posodici samo še trije briketki, ki mu jih bo sigurno pojedel Miško. Vem, da ne smem slepo verjeti tabelcam, bi pa vseeno rada dobila neko okvirno količino, ki bi zagotovila uspeh (počasno hujšanje), maček pa bi še vedno bil živahen in poln energije.
Se vam (poznavalkam) zdi to primerna količina? Bi bilo boljše, da mu to količino razdelim na dva/tri obroke, glede na to, da drugače vse poje v pol dneva?
Se vam zdi, da bi te brikete lahko jedel tudi Miško? Ta ima trenutno 4,2 kg, vendar ne želim, da se redi še naprej. Mislim, da je za njegovo konstrukcijo to primerna teža.