Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Celje

Odgovor Pe sep 16, 2011 3:20 pm

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Kako pa je s surovim mesom? Katero je primerno, na kaj moram bit pozorna? Je boljše če je prej zamrznjeno? Meni je moja mama privzgojila hud "rešpekt" pred njim, nekje sem sicer prebrala da muce za salmonelo niso dovzetne, a je še kaj drugega, kar bi lahko bilo nevarno?
El gato, sólo el gato apareció completo y orgulloso: nació completamente terminado, camina solo y sabe lo que quiere.
Pablo Neruda
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe sep 16, 2011 3:40 pm

Moji surovega ne jejo nič rajši kot kuhanega, zato jim ga ne dajem.
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Ne okt 16, 2011 9:43 am

Jaz moram pa zelo pohvalit hrano Power of nature. To je hrana, ki sem jo izbrala že čisto na začetku, ko sem imela samo eno muco, potem pa sem ob treh mačkonih zaradi ukinitve programa v Superčombetu prešla najprej na Applaws, potem pa še na Acano, vendar so nepresotano pojavljale neke težave, enkrat driska, drugič bruhanje, neješčnost ... Ker sem opazila, da je zdaj v Superčombetu spet na voljo Power of nature, sem prešla nazaj nanjo in v nekaj dneh se je vse uredilo. Pa še tako jim tekne (npr. piščanec), da se jim meša, ko odprem omaro :) Tko da sem iz tega navdušenja morala zdaj kar napisat tale post :)

Opažam pa, da je mogoče PON malo manj na zalogi v Superčombetu (kaj bi bil razlog, ne vem) in glede na poprejšnjo ukinitev res upam, da ostane v programu :clap:
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor To nov 01, 2011 8:42 pm

Pozdrav vsem mačjeljubcem, se prvič javljam in upam, da nisem spregledala kakšen podoben post.

Doma imamo dva odrasla mačkona, ki zelo zelo rada papcata. Torej apetit ni noben problem, nezanimiva jima je samo surova zelenjava in sadje (pa še to ne vse), ostalo gre v promet. Problem je v mlajšem mucu, ki je zelo občutljiv in ima cel kup alergij na hrano, ribe naredijo grozen cirkus na koži, sumimo tudi žitarice, predvsem koruzo. Tudi prebava je bolj tako-tako, pogosto driska in je par dni ok, par ne, potem spet ok in tako v krog. Veterinarje seveda redno obiskujemo, ampak konkretnih rezultatov ni. Izkjučeni so zajedalci, krvna slika je ok, povečana je samo vrednost, ki kaže na alergijo in očitno se nikakor ne moremo rešiti vseh alergenov, kjub veterinarski hrani. Tako da sem sama začela malce spremljat sestavine, ki so v teh mačjih hranah pa mi vse te žitarice ter beljakovine rastlinskega izvora nikakor ne grejo v račun. Enostavno se mi zdi zgrešeno, da mačko hranimo kot vsejeda, ponavadi z manjšim deležem mesa, v resnici pa je to mesojeda zverinica...

Da ne dolgovezim: komercijalni hrani enostavno ne zaupam več in bi rada sama zavihala rokave, kupila sveže sestavine in mucam pripravila zdrav surov obrok. Vem da je teorije ogromno, veliko tega sem že prebrala, ampak bi zelo rada slišala še mnenje nekoga, ki to že prakticira. Največji probem so dodatki (vitamini, minerali, probiotiki, itd), ker v konkretnih navodilih za pripravo navajajo proizvajalce, ki nam tu večinoma niso dostopni. Najbližje se mi zdi mešanica od Canine, ki ima dodan taurin, ampak recimo nima dodanega vitamina A. Prav tako je hudič, ker je muc alergičen na ribe in se verjetno ribje olje (ki se ga omenja kot nujen dodatek) ne bi obneslo?

Bom res vesela vsakršne pomoči, predvsem bi mi prav prišli praktični nasveti.

Hvala vnaprej, lp :)
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Kraj: Maribor

Odgovor To nov 01, 2011 9:49 pm

Briketom je potekel rok uporabe (sredi oktobra), vendar še vedno lepo dišijo in so hrustljavi.
Kaj ve mislite, lahko porabimo vrečo do konca, ali bi jo bilo bolje zavreči. Kako je kaj s tem, se hrana pokvari? Sem nekje prebrala, sedaj itak da ne najdem, da s tako hrano načeloma ni nič narobe, le da naj ne bi bilo več zagotovljenih vitaminov.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 01, 2011 10:17 pm

Porabiš do konca.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor Sr nov 02, 2011 10:18 am

Lumina je napisal/-a:Bom res vesela vsakršne pomoči, predvsem bi mi prav prišli praktični nasveti.

Moj praktičen nasvet bi bil predvsem ne preveč komplicirat. Zna bit sicer malo nerodna reč in drugače, če je muc alergičen, zato bi jaz v tem primeru ukinla več ali manj vse kar ni nujno, dala mačka na meso in potem ostale stvari dodajala res počasi. Za alergijo in imunski sistem je fajn svetlinovo olje, drugače pa jaz ne bi kaj dosti dodatkov zraven mešala vsaj nekaj časa. Se mora telo najbrž malo otrest alergenov, pa ko vidiš rezultate, začneš počasi dodajat stvari. Če je maček zdrav mu prav ne bi smelo bit hudega, če nekaj časa je samo meso in nič drugega. Driske mu zagotovo bolj škodijo. Pa taurin je itak v mesu, pomanjkanje majo ponavadi tiste mačke, ki jejo premalo mesa.
Jaz bi začela z eno vrsto mesa, pa če bi bilo vse ok, potem počasi začela dodajat druge stvari, ne bi kar vse naenkrat, ker pol ne moreš vedet kaj mu dela težave.
En od mojih prejšnih mačkov, ledvičar, je bil na mesu do konca, pa še FIV + je bil. Pa ni kazal nobenih težav zaradi pomanjkanja česa. Dobil je res nekaj dodatkov, ampak prav hudo komplicirala pa nisem. Če je maček videt okej, pol je okej :)
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 02, 2011 10:45 am

Sleepy, popravek: taurin je v surovem mesu, če kuhaš npr. piščančje belo meso, ga bo notri praktično nič.
Svetlinovo olje je res fajn predvsem za blaženje srbenja, ampak smrdi in ga muc najbrž en bo maral (lahko pa tudi uporabljaš zunanje - namažeš tam, kjer se praska). Dobiš pa pri Čombetu olje Dermanorm, tega smo tudi mi dodajali na hrano vsak dan po nasvetu alergologinje.
Od veterinarskih diet imaš RC Sensitivity Control in Hill's d/d. Moji muci je Hill's bolj ustrezal, po RC se je bolj praskala, prebavo pa sta poštimala oba. Kupiš pri veterinarju. Ne v eni ne v drugi NI žitaric. Nobena ni ok?
Je pa v resnici pri mačkah dosti bolj pogosta alergija na živalske proteine kot na "polnila". Zato se najbl splača poskusit s kakšno vrsto mesa, ki je v komercialnih mačjih hranah ponavadi ni (konj, divjačina). Jaz sem moji en čas štimala vitkega soma (rada je imela tudi piščanca, vendar ji ni odgovarjal, konja ni hotela niti probat...) - včasih kar surovega, drugič na suho popraženega. Zraven sem pogosto naribala malo svežega korenčka, ki je baje dober za čiščenje zob pa še rada ga je jedla...
Vedet pa moraš, da je treba izločevanje počet zelo počasi. Ko uvedeš eno sorto hrane, moraš vztrajati vsaj en mesec, še boljše dva. V tem času moraš pa res fejst fejst pazit, da ne dobi čisto ničesar drugega. Če muc npr. dobiva priboljške ali krade hrano tadrugemu, potem res težko ugotoviš, kaj mu škodi in kaj ne.
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor Sr nov 02, 2011 12:39 pm

TPV hvala za popravek. Pri nas je meso=surovo meso, razen za piščanca in purana, česar pa mački niso pogost deležni, ker če je kuhano itak ni meso, pa pol mislim, da je vsem tko logično :blush:

Drugače sem pa jaz prej uporabljala svetlinovo olje od dorwesta, pa ni blo težav. Tejle zdej ga pa niti ne dobivajo, ker so itak ene zbirčne riti, psi se pa (hvala bogu :angel: ) ne zmrdujejo. :)
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Sr nov 02, 2011 1:17 pm

Hvala za odgovore. Mogoče res malce kompliciram, ampak tamali nima še dopolnjenih 9 mesecev. Uradno je pri tej starosti praktično odrasel, ampak še vedno izgleda mladičkasto in še ni kazal znakov pubertete (bil je kastriran pred dobrim tednom). Tako da se še razvija in bi mu res rada dobila/naredila hrano, ki bi mu prijala. Dali smo skozi dve RCjevi dieti (gastro in hipoalergensko z raco), vsako nekaj manj kot en mesec. Pri prvi mu je začelo zaudarjat iz gobčka, prebava se mu je še poslabšala, kar naprej se je praskal po glavi. Pri drugi se je stanje na koži zelo na hitro izboljšalo, ampak je hrano pogosto izbruhal in tudi te ni dobro prebavljal. In bil je hudo hudo lačen ves čas čeprav je dobil skoraj dvakratno porcijo od priporočene (šele kasneje sem dobila podatek, da ta hrana ni primerna za mačke v razvoju). Trenutno smo spet na RC kitten, ki ga nekako še najbolje prenaša, čeprav opažam, da se vse več čoha po glavi (na bradi si je uspel narediti "luknjo", ki se mu nikakor noče zaceliti). Ne vem kaj naj. Grem k drugem veterinarju, ki ima Hills diete? Ali enostavno zavijem v trgovino in kupim zajčje meso (tega nikoli ni jedel) in vidim kaj bo?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 02, 2011 1:45 pm

Lumina je ta mucek testiran za FeLV in FIV?
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Sr nov 02, 2011 3:46 pm

helena je napisal/-a:Lumina je ta mucek testiran za FeLV in FIV?

Ni testiran, sta pa oba starša in tudi naš starejši muc je (testirali smo ga dva meseca pred njegovim prihodom). Starejši mačkon je bil sicer najdenček, star 5-6 tednov, v hudo slabem stanju, prehlajen in z mikrosporijo, vendar smo to v par mesecih uredili in je zdaj po dobrih petih letih zdrav in vesel muc. Oba sta izključno notranja. Moram pa še omeniti, da je tamali kazal te znake takoj prve dneve, sicer v zelo blagi obliki, ampak je že imel navado grizljanja in čohanja, ušeska je imel rdečkasta na zunanji strani. Oba redno dobivata ampule, Frontline, zadnji mesec pa Stronghold.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne nov 06, 2011 11:56 am

Aleluja, končno smo našli mokro hrano, ki gre naši gospej Miši v rito - Aplawse :yahoo: .
Ta zbirčna rit do sedaj ni hotela jest nič drugega kot samo RC brikete - nobenih konzervic, vrečkic, niti svežega ali kuhanega mesa :dash:. Trenutno pa na veliko malica okus Ocean fish :yahoo: .
Ne vem, koliko časa jo bo to držalo,ampak upam na najboljše (imam še skrivno orožje - konzervice Aplawse še z dvema drugima okusoma :D )

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne nov 06, 2011 11:59 am

Aja, moram še to povedati, da sem začela med RC mešati malo briketov Sanabele in zaenkrat
vse poje, malo jo goljufam 8) :good:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 10, 2011 10:04 am

*blond moment*
Ma.. nekaj sem razmišljala... glede na to, kako se vse te mačje hrane hvalijo kako so naravne... pa imajo not govedino, pa tuno, pa jagnjetino...

Dajte mi lepo prosim povedat, katera mačka v naravi je že kdaj ulovila tuno, glede na to da je to riba odprtih morij ki vaga par deset kil? Ali katera mačka je kdaj pojedla kravo?
Mislim, če bi hoteli biti res naravni, bi morali narediti mačjo hrano z okusom miši, a ne? :O :crazy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če nov 10, 2011 11:01 am

zanimivo razmišljanje, moram priznat! :good: Pa sploh ne "kr neki"! :girlblush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne nov 20, 2011 5:06 pm

A kdo hrani mačke z Grau Gourmet konzervami?

Na deklaraciji piše, bere se ok:
"Poultry with wholegrain rice:
meat & innards (poultry min. 72%), grain (wholegrain rice min. 4%), meat broth, calcium carbonate. "

Bere se ok, ampak ne bi rada neke pasirane paste. A je vsebina podobna Schesirju ali ne?
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr dec 14, 2011 7:12 pm

Ali je že kdo probal tole?

http://www.supercombe.si/power-of-nature/1365-power-of-nature-briketi-golden-years-2kg.html

Nimam starejših mačk, imam pa eno bajsasto mačko in eno za katero nočem, da to postane. :P :D

Zaenkrat jesta Sanabelle light s primesmi, Power of nature hrano pa si že dlje časa ogledujem, ker mi zveni zelo ok.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr dec 14, 2011 9:25 pm

Tale Power of nature Golden years je zelo frišna in dvomim, da ima kdo kakšne dolgoročne izkušnje. Nekaterim mačkam sicer okus celotne linije PON ne ustreza, večinoma pa ljudje pravijo, da je kar ješča. Sestava je super, tale lažja verzija pa kot nalašč za vse, ki si želijo kvalitetno hrano z večjim deležem mesa in nenabitimi kalorijami. Ne vem, če sem pri še katerih briketih zasledila, da bi se uporabljalo kunčje meso, kar je še en plus več. Naši Jalli tekne. ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr dec 14, 2011 9:45 pm

Danes sem v Sparu odkrila neke nove konzerve tunine - sicer človeške - Spar premium, črna okrogla konzervica, noter pa tunina v lastnem soku, brez olja, brez soli, brez začimb, skratka popolnoma naravna.
Mačke pravijo da je bila jako dobra, pes se pa še vedno oblizuje in hodi vsake 2 minuti kontrolirat skledo če je kje kaj ostalo.
Zanimiva popestritev jedilnika vsake toliko, mogoče.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov