udomačen tiger
Kastracija psa - argumenti za in proti
Iz mačk bi lahko naredila doktorat, ampak za pse pa ne vem tako dobro kakšni so razlogi za in proti zgodnji kastraciji oz. kastraciji na splošno. Po eni strani bi rada mela mir, po drugi mi je pa vzrediteljica napisala tole:
"Kastracija je čisto vaša osebna odločitev. Me je pa presenetilo s tega vidika, ker v bistvu whippeti samci niso problematični glede potepanja, neubogljivosti, markiranja,..
Glede nagona v kolikor okrog ni nekih gonečih psičk tudi ni težav. Lahko je mogoče moteč nagon, če zavoha goneče psičke in večkrat potem se začne markiranje, neješčnost,..
Menda veterinarji priporočajo kastracijo okrog 6 meseca starosti.
Poznam edino eno kolegico, ki je kastrirala whippeta, ko je bil star 2 ali 3 leta pa se mu je vedenje zelo spremenilo.Že prej ni bil preveč samozavesten, prej bi rekla prestrašen, bal se je vseh psov tudi psičk, malih in velikih in je rajši kar zbežal. Ko je videl našega ****-a je kar otrpnil. No, po kastraciji je postal še bolj prestrašen in po drugi strani agresiven iz strahu. Zdaj ga ima težko spuščenega, ker se bi kar zakadil v vsakega psa in sploh ne ve kako bo reagiral.
Ne vem mogoče še malo poglejte kakšne so lahko vedenjske spremembe, da ne bo iz uravnovešenega, samozavestnega, odprtega whippeta postal nasprotje.
Mogoče pri kastraciji pri 6 mesecih ni takih vedenjskih sprememb, če imate kakšnega dobrega veterinarja ga vprašajte."
Tako da sem se kar malo zamislila.
Če ima katera več izkušenj s tem (vem da ste ene bolj "pasje" na forumu) bi prosila za nasvete in argumente.