udomačen tiger
CatIt vodna fontana - hack

Ideja je krasna: kupola je rezervoarček vode, pod kupolo je črpalka, ki dvigne vodo, da po kupoli steče navzdol in tako kroži. Ko nekaj vode v obtoku zmanjka, priteče nova voda iz rezervoarčka. Ideja krasna in tudi mačkom je kar luštno pit tekočo vodo direkt iz kupole. Zatakne pa se pri onem drugem delu. Voda namreč noče dobro pritekat iz rezervoarčka v obtok.Problem pa je, da je ta odprtina nastavljena prenizko - voda začne pritekat šele takrat, ko je nivo vode tok nizek, da črpalka že vleče notri zrak in pri tem tudi fajn ropota. Enostaven workaround je, da vodo redno dolivaš v zunanji del, samo s tem nisi potem nič naredil oz. imaš s fontano lih toliko opravka kot z navadno skledo.

V velikem razočaranju nad to napako v designu sem najprej nameravala fontano poslat nazaj. Ker pa sem jo naročila iz tujine, bi me poštnina stala cca. 2/3 nabavne vrednosti. Gospod mož so namesto finančnega pristopa rajši ubrali inženirskega. Če se ne splača vrnit, dajmo pa vsaj popravit.

Pri vsem tem gre za čisto simpl fiziko: dokler zrak ne more vstopat v kupolo, tudi voda ne more odtekat ven. Potrebno je torej narediti dodatno luknjico za zrak (zadostuje fi~3mm) in to na takšni višini, kakor je želeni nivo vode v sistemu. Midva sva izbrala vrh prvega sosednjega mehurčka zraven čepka na modrem dnu kupole. Tisti, ki ima (in lihkar popravlja) fontano, bo že vedel, o čem govorim, za boljšo predstavo pa še slika.

Voila! In dela točno tako, kot bi morala že v štartu.