Teža mačke

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor To jul 05, 2011 3:10 pm

Re: Teža mačke

:O Pa kakšne čudne mačke maste to? :O Po mojem jih maste premalo Slika Pri nas ni noben predebel, so vsi ravno prav, tisti, ki pa na linijo pazijo počno pa to na lastno željo. Okej, še to je samo ena, pravzaprav.
To bo, ziher! Premalo jih maste! :rolleyes:
:P
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jul 05, 2011 3:17 pm

Sleeeeeeeepiiiiiiiiiii :aggressive: :shout: :aggressive:
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jul 05, 2011 6:10 pm

Sorry Alexx! Slika No black cats 4 U here Slika

:lol: :lol: :angel:
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So avg 06, 2011 9:14 am

Tudi pri nas se te dni soočamo z težavmi, ki jih prinaša debelost mačke. V četertek sem morala Čopkota peljati k veterinarju (zaradi pika čebele), ta pa je seveda opazila njegovo baročno okroglo postavico. In čeprav ji je bil tak zelo vseč in ga je mučkala po rokah, je svetovala, da se zelo pazi na njegovo težo in da bi moral shujšati. Ko ga je stehtala je tehtnica pokazala nekaj gramov manj kot 7 kg, kar je tudi za moje pojme zelo veliko. Vem, da je Miško konstrukcijsko ogromen maček in da 4 ali 5 kg ne bi mogel nikoli imeti, sem pa prepričana, da je 7 kg vseeno preveč tudi za njegovo postavo.

Od malega je jedel RC brikete (tiste za dlako zmešane s tistimi za občutljiv mehur), kakih 4 mesece pa je na Sanabelle briketih. V roku zadnjega pol leta se je zredil za 0,5 kg, kar je pomoje veliko, sploh zato ker je to odrasel maček, ki bi mu teža morala stagnirati.

Pri veterinarki sem kupila RC Obesity Management hrano (veterinary diet). To mi je svetovala veterinarska poleg tega pa tudi sama zaupam znamki RC in vem, da delajo dovolj kvalitetno hrano.

Problem nastane, ker ne vem kakšno količino hrane naj mu dam. V tabelici, ki je zapisana na embalaži briketkov so trije stolpci:

Idel weight; more than 30%;15 to 30%.

Ok, ideal weight stolpec kaže težo, ki jo želimo doseči.
Kaj pa preostala dva? - Sam si predstavljam, da prvi kaže za mačka, ki idelno težko presega za več kot 30 %, drugi pa kaže za mačka, ki idelano težko presega za med 15 in 30%. Bi lahko bilo to res?

Po mojih izračunih bi moral torej pojesti 51g na dan (priporočena količina za mačka z od 15% povišano težo-idealna 6kg). Včeraj (ob 17ih) sem mu dala v posodico 47g, sedaj so v posodici samo še trije briketki, ki mu jih bo sigurno pojedel Miško. Vem, da ne smem slepo verjeti tabelcam, bi pa vseeno rada dobila neko okvirno količino, ki bi zagotovila uspeh (počasno hujšanje), maček pa bi še vedno bil živahen in poln energije.

Se vam (poznavalkam) zdi to primerna količina? Bi bilo boljše, da mu to količino razdelim na dva/tri obroke, glede na to, da drugače vse poje v pol dneva?

Se vam zdi, da bi te brikete lahko jedel tudi Miško? Ta ima trenutno 4,2 kg, vendar ne želim, da se redi še naprej. Mislim, da je za njegovo konstrukcijo to primerna teža.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So avg 06, 2011 9:34 am

Jaz moje hranim 2x na dan in jih mislim vedno hranit 2x na dan, nujno pa stehtam količino hrane. Silver dam več kot ostalima dvema, ker ostala dva hujšata. Ker Silver skoraj vedno par briketov pusti, prec vzamem in pospravim nazaj, drugače ji en ali drugi prec poje. Hrani tako količino kot piše, da bi maček za njegovo velikost moral imeti. Torej če želiš, da pride na 6kg, hrani s toliko grami kot piše za 6kg (in ne delaš izjem, priboljškov če se le da ne uporabljaj). Vsaj 2 obroka naj ima, to količno seveda razdeliš. Jaz jih hranim zjutraj in zvečer. Tako sta Boo in Ice shujšala že malo manj kot pol kg pa še morata. ;)
If you see me smiling, it`s because I`m thinkig of doing something evil or naughty. If you see me laughing, it`s because i`ve already done it!
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Če avg 25, 2011 2:01 pm

moj Vinnie ma zadi med nogami bingljajoči trebušček, Pan pa samo malenkost. Ampak čudi me to, ker pri požrtnosti je pa ravno obratno - Vinnie se npr. ne pritakne sladoleda, piščančjega mesa, raznoraznih vrečkic mokre hrane - NIČ od tega... Pan pa požre vse kar mu prekriža pot...
No, ko je veterinar svetoval dietno hrano, smo presedlali iz Adult na Indoor in sicer od Sanabelle. hranla sem ju po navodilih proizvajalca, rezultat pa je bil to, da vedno ko sta me zagledala sta "poprdkala" :girlblush: :lol: ker mjavkat ne znata :D in črta do skled, pa fehtat! ampak nisem popuščala, za kar sem plačala davek, oziroma so ga plačale sobne rastline... pojedla sta drevo življenja, kalo, pa še dve rože, ki si še dons niso čisto opomogle... evo dokaz :lol:
Slika
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če avg 25, 2011 2:22 pm

čopka, tudi mi imamo obesity management za jessy. tabelo si pa razlagam tako kot ti. jessy dobi še manjšo količino na dan, "lakoto" pa lajšam tako, da ji vsake par uric natresem par briketov, skozi cel dan. če bi ji dala vse naenkrat/v 2h obrokih, bi kmalu začela težiti za še. zato ji vsake toliko dam čisto malo, da ima skoz občutek, da nekaj je. pri nas se je to obneslo, ni nobenega tečnarjenja. če je kdaj dobila večjo količino naenkrat(če npr zvečer ostalo več v posodici), je redko vse pojedla, naslednji dan pa se sploh ni hotela takniti en dan starih briketov. jo moram pa obvezno zapirati med hranjenjem, ker bi ji ostali dve vse požrle izpred nosa.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr avg 31, 2011 11:54 am

Jaz sem imela podobno težavo z našo xxlko. V začetku sem delala napako in jima dajala konzervice in vrečke s hrano...če gor prebereš je dnevna potreba za mačke 3 vrečke...torej sta naša dva kar obilno jedla. Poleg sta še konstantno imela brikete. Muc ni ne vem kako ješč, je xxlka požeruh in sesalec prve vrste. Zato je kilogramčke pospešeno pridobivala. Pred meseci se naredila križ nad tem, se pozanimala in jih začela navajat na pretežno brikete (tudi zaradi financ, saj je mokra hrana precej dražja). najprej je bilo neko pritoževanje, zdaj dobivajo brikete, zjutraj pa še vedno razdelim eno vrečkico na tri muce in to je vsa mokra hrana, ki jo dobijo. Teža jim več ne raste, pa tud hujšajo ne. Vem pa, da če bi nadaljevala z mokro hrano bi xxlka bila zdaj že xxxxlka :D
Sicer pa, ko začutiš špehec na trebuščku potem je mačka z malo preveč oblinami :P
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 31, 2011 12:23 pm

Prav predvčerajšnjim sem šla še enkrat tehtat, koliko briketkov bi dala Mili, če bi sledila navodilom na vreči. Pa sem spet ugotovila, da ji že od nekdaj dajem bistveno manj. O tem, da ima težke kosti, ni treba zgubljat besed, res je kos mačke. Še gosta in dolga dlaka in kratke nogice, pa imaš ragbi žogo <3

Količino briketkov merim na žlice. Mila za zajtrk dobi 2 žlički briketov, če je briketni dan potem še 2 žlički zvečer in to je to. Po navodilih z vreče bi morala dobit 7 žličk. :O
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Po sep 05, 2011 7:00 am

Cats, samo 2 žlički? Maš to kake posebne žličke ali misliš tiste navadne čajne?

Mi smo sedaj že kak mesec na dieti. Med počitnicami se je seveda Čopko malo zredil, kar sem slutila glede na to, da ju moj oče preveč razvaja. Miško ohranja lepo vitko linijo (4.2 kg), je pa res da vedno dobi več surovega mesa ali vrečkice ko je to na sporedu. Z njim še nočem pretiravati pri dieti glede na to da ima super težo-vsaj po besedah veterinarke. Upam, da se tudi Čopkotu začne mal zniževati teža, če ne drugega pa zato, da bo lahko Miškota dohiteval med preganjanjem po stanovanju.

Jemo pa še vedno RC obesity management po 2x25g/mačka in se da zdržat s tako malo hrane. Kadar je na sporedu še meso/vrečka pa dobita manj briketkov za večerjo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po sep 05, 2011 7:56 am

Jaz moje hranim s točno 1/4 priporočene dnevne količine ki je navedena na embalaži. Dva od mojih sta kar lepo elegantno zaobljena, tretja malo manj, ampak nobeden ne hujša in nobeden še ni umrl od lakote. Ni mi jasno zakaj proizvajalci hrane tako pretiravajo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po sep 05, 2011 7:58 am

Čopka, moja standardna mera je plastična žlica iz seta, ki se kupi za piknike. Se pravi, večja je od čajne, toda manjša od žlic za juho, vsaj od tistih, ki jih imam jaz doma.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če okt 20, 2011 8:21 pm

Namesto da bi hujšali se redimo! :dash: Joj...

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe okt 21, 2011 7:00 pm

Po mojih izkušnjah mora muco hraniti samo en, ker nas je naša Rozi vse tri članice družine okrog prnesla k smo pršle vsaka ob svoji uri domov pa drugih ni bilo doma in je pred vsako zaigrala ubogo prestradano muco, ki ji že cel dan nihče ni nič dal in bo ravnokar omedlela od lakote :lol: Potem je pa mami to ugotovila še preden bi se kaj zlo zredila,in sicer s številom konzerv ki so seveda pohajale 3x hitrej kot bi morale :lol:
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor So okt 29, 2011 7:56 am

No jaz pa imam kontra "težavo" al je moja maca neka čudna serija al pa samo pretiravam ampak stara ni niti dve leti a vsaj eno leto ima isto težo. Pa vsi ko pridejo na obisk mi rečejo, joj kaka suha muca. Vedno jim rečem da je manekenka ampak kak veš, da muca ni presuha? Poje pa na dan eno konzervico 70g al almo nature pa nekje 20g briketov? Nevem ker brikete ma vedno nasipane pa dosipam ji na vsake dva dni pa posodica ni nikoli izpraznjena?

Ker je bila rahla finančna kriza gremo komaj 10.11 na cepljenje in bom vprašala, samo po slikah kolikor gledam vse ostale muce jo še tiste par mesečne prehitijo. Na slikah ko jo pa slikam pa zgleda ko ena kepa na enih pa sploh ni taka?

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 224&type=1 dokazni material kateri ne prikazuje dejanskega stanja :) recimo ko je na lap topu ...
Kdor ne mara živali,ne mara ljudi!!!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So okt 29, 2011 8:25 am

Mah dokler je mačka živahna in je (je kot jesti), se jaz ne bi sekirala. Ena od mojih je vsa drobčkana pa ji je na voljo vse enako kot vsem ostalim. Je videt kot mladič od kakšne pol leta, sem jo šla prav vagat zdejle. 3.3 kile. Niti ni tako hudo, samo ostali so bistveno večji. Ne vem sicer a njo to kaj skrbi, ker gleda več al manj skoz tko kot da ima hude skrbi nad glavo, samo pove ne kakšne. Zdej, ko sta sedela skupaj, je recimo glih za polovico manjša od leto dni starejšega cimra. Kaj čmo, zgleda da taka je. Malo posebna, spešl torej :)

P.S.
Je pa zato edina pri nas, ki zna tečt po steni :D
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor So okt 29, 2011 8:37 am

Sleepy hahaha tečt po steni? :)
Ma ok potem je pač neka mala vrsta limbuške mačke. Ok tudi prav, pač naša Biba je bila res velika debela muca te pa sem imela neko tako predstavo, da bo Hana ista.

Živahna? Kaj je to? Ona je hiperaktivna :lol: če se eno uro na dan ne igraš z njo ti lahko živce popije, ker gre potem iz hudobije kr stvari iz polic dol metat :dash:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So okt 29, 2011 9:08 am

jaz osebno se kar strinjam s sleepy - dokler je mačka zdrava in zadovoljna in živahna (ali kakršna pač že je, po karakterju), je vseeno, a tehta 3 kg a 9. Moja Tasha je tudi kot en ful okosmaten recimo spomladanski mladič, pa je odrasla mačka. Nisem jo tehtala, ampak ima po filingu manj kot Gregi, ki ima ene 3,5 kg pri dobrih 4 mesecih.
In tudi tale moja suhela od Tashe teče po stenah, ko ima žute minute! :kiss:
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor So okt 29, 2011 9:14 am

3,5 pri 4 mesecih :O Priden mali ;)

No ok moja ma nekje 3,5 pri enem letu in pol, ampak je pa baje tudi dolga - tak da očitno je res neka mačja manekenka ;)
Pomirjena, hvala vama :kiss:

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So okt 29, 2011 4:06 pm

Men se 3,5 kg čist normalna teža zdi, za eno odraslo mačko, ki ni posebno velika. :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov