Moment mal. Jaz tukajle marsičesa ne razumem, pa ne vem a kaj ne piše, ne znam brat ali pa sem blont, čeprav ogledalo pravi drugače...

Naši predpisi pravijo, da je treba o najdi obvestit pristojno zavetišče (oz. veterinarsko organizacijo). Dolžni smo, zakonsko (in mislim da moralno) pomagat zapuščenim, izgubljenim in poškodovanim živalim. Če torej naletim na poškodovano/bolno... mačko, obvestim zavetišče. Za odločanje o tem ali bo samo s/k in označena vrnjena v okolje ali sprejeta je verjetno pristojno zavetišče oz. inšpektor, če se kdo z mnenjem zavetišča ne strinja. Kaj ima zavetišče, katerokoli - mi je povsem vseeno katero, najditelja za pošiljat okoli za dogovarjanje (in pregovarjanje) z občino o sterilizaciji? Če moram podpisat kakšen obrazec, naj ga zavetišče prinese s seboj, ko pride po žival. Pa kdo si je to zmislil, da se mora najditelj z občino pogajat?
V izogib zlorabam je povsem logično, da obstaja kakšna formalnost, ampak da se mora pa najditelj sam pogajat in znajt pa ne bo šlo, no...
Najdem mačko, obvestim zavetišče, zavetišče jo s/k... in vrne ali sprejme. (po mojem mnenju neupravičeno) pošiljanje ljudi po kaj vem kakšne obrazce in kaj vem kaj še je samo prispevek več k temu, da bo tak najditelj naslednjič parkrat premislil predno bo prepričan, če res vidi zapuščeno žival ali ne. In jasno, da potem problema ni...
Če bi bila vsa zavetišča tako hitra, ko je treba priskočit na pomoč ali pa opravit svojo dolžnost kot so posamezna pri zahtevah po dokazih o obveščanju, se ljudje ne bi zatekali h kaj vem kakšnim možnostim ali celo obračali stran. Ker se jim ne bi bilo treba. Kljub temu pa je še vedno še kakšna možnost pred zatekanjem k lažem, pa čeprav v obupu. Če zavetišče ne sprejme živali, je tu še inšpekcija, ki odredi kar pač naj bi bilo potrebno. Jaz bi od zavetišča verjetno zahtevala pisno izjavo, da živali ne sprejme, in da naj grem na občino uredit vse potrebno v zvezi s sterilizacijo. Dokler so predpisi kakršni so, so zavetišča za to, da poskrbijo za sterilizacijo oz. kar je pač potrebno.
Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali:
12. člen
Če se najde zapuščene prostoživeče domače mačke, imetnik zavetišča te živali sprejme, jim po potrebi zagotovi ustrezno veterinarsko oskrbo, zagotovi sterilizacijo oziroma kastracijo in jih po okrevanju, če ni interesenta, ki bi jih prevzel v skrbništvo, ustrezno označene vrne v okolje, kjer so bile najdene, če je okolje primerno za vrnitev.Zakon o zaščiti živali:
29. člen
Kdor izgubi žival ali kdor najde zapuščeno žival, o tem obvesti zavetišče oziroma pristojno veterinarsko organizacijo.helena je napisal/-a: Tam sem govorila z g. Polono. Povedala mi je, da so polni in da sprejemajo samo poškodovane muce. Za sterilizacijo pa me je preusmerila nazaj na občino, naj se dogovorim z njimi.
[/i]
???

Ne znam brat, česa ne razumem ali res tukaj nekaj ne štima?