udomačen tiger
Pesjak
Dolgo sem oklevala, ali naj to sploh vprašam, ampak menda da ni neumnih vprašanj

Intenzivno se pripravljamo na posvojitev psa, v ta namen bo izkoriščen tudi letošnji dopust,
da kuža v začetku ne bi bil nič sam, dokler se malo ne navadi.
Popolnoma jasni in samo po sebi umevni so nam pogoji posvojitve, kvalitetna hrana,
veterinarska oskrba itd..., na enak način skrbim za muce.
Ne najdem pa nikjer jasnega odgovora, zakaj NE pesjak. Pa da malo razložim....
Absolutno mi je jasno, da veliko ljudi psa zapre v pesjak in se več ne ukvarja z njim,
kar je nesprejemljivo (ne vem, zakaj taki psa sploh imajo, saj nimajo "nič od njega", da se
malo grobo izrazim).
Pes bi bil pri nas v pesjaku (kvalitetnem, novem, zaklenjenem, z izolirano hiško in v senci)
v toplem vremenu, ko nas ne bi bilo doma. Nekako se mi zdi to boljše za njega, kot da je
zaprt v bivalnem boxu notri (živimo na vasi, odmaknjeni od glavne ceste, tako da se mimo nas
vozijo in hodijo samo domačini).
V ostalem času bo pes z nami, notri ali zunaj, šel bo tudi z nami na dopust, skratka, član družine, kot
so tudi muce.
Mnogo sem že prebrala, kupila in prebrala tudi knjigo Psi za telebane, ampak ne najdem čisto jasnega
odgovora, zakaj ti v primeru, da omeniš pesjak, v večini primerih psa sploh ne dajo v posvojitev, ali ti sploh
ne odgovorijo na maile itd.
Kontrola, ali se držim posvojitvene pogodbe, je dobrodošla kadarkoli, lahko preverijo vse.
Vem, da lahko psa dobim v nekaterih zavetiščih, kjer se na to ne ozirajo. Problem pa je, da mi tam ne bodo
znali veliko povedati o karakterju psa, ki je za nas odločilnega pomena, saj bo bival skupaj z mucami, ki
jih mora vsaj tolerirati, če že ne bodo prijatelji; pa da pes "paše" k našemu življenjskemu slogu
(veliko sprehodov, športniki pa nismo, zato npr.agility pri nas ne pride v poštev, bi pa šla v šolo z njim); izgled psa nam je nepomemben, ne bi mladiča, ampak odraslega psa, ne pretežkega (da ga lahko v primeru nuje sama nesem v avto in peljem k vetu).
A mi lahko mogoče kdo pojasni konkretno, kaj je tako zelo narobe s pesjakom, če ga uporabljaš na tak način
in toliko, kot zgoraj napisano? Mogoče se pa motim in se bom kaj naučila, pa še možu bi dala prebrati.
Hvala, pa upam da me ne boste kregali, res bi rada vedela in se naučila.