mačje bolezni

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Sr maj 18, 2011 8:28 pm

mačje bolezni

rada bi nasvet, danes sem šla k veterinarju, ker ena od naših mačk včasih bruha in veliko ji dela slabo in me je čisto prestrašil, da je mačji aids. Ajo imamo šele dva tedna, uzeli smo jo v zavetišču, cepljena je bila. Stara je kako leto, ne vemo čisto natančno. Je super muca in jaz sem tolk panična, da ne vem kako bom jutri dočakala konec službe da jo peljem na pregled. Zavetišče mi je dalo potrdilo da je mačka zdrava, rada bi nasvet. Hvala :(

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr maj 18, 2011 10:43 pm

Re: mačje bolezni

Bruhanje je lahko simptom večih stvari, pomoje bo pregled več pokazal.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 5:14 am

gaja, takole na pamet te pa vet res ne bi smel strašit. Če je bila mačka že v zavetišču testirana na FIV in FELV in negativna, potem to pač ni. Če ni bila,jo pa daj zdaj - da boš vedela, pri čem si. Ne eno ne drugo ni nobena katastrofa, ČE slučajno kaj od tega ima.
A je maca razglistena?
Nekaj mojih recimo precej bruha po travi, pa tudi ne vedno in ne vedno enakokrat in enako obilno, al kako naj rečem.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Kraj: večinoma Ljubljana

Odgovor Če maj 19, 2011 9:00 am

Če je bila muca ob odhodu iz zavetišča zdrava, to še ne pomeni, da vseeno ne more zboleti kasneje ni pa ob bruhanju to nujno takoj mačji aids ..... bruhanje je lahko simptom malega milijona stvari ....Test za fiv in felv (mačji aids in levkozo) je eden tistih testov, ki jih naredijo najprej. Če je bila negativna in je ne spuščaš ven, kjer bi bi jo lahko druge mačke okužile je karkoli od tega dvojega malo verjetno.
Pojdita lepo na pregled in pazi kaj maca je (če ji je slabo mogoče običajni briketi in konzerve niso najboljša izbira v tem trenutku), sobne rastline recimo so lahko zelo strupene in tudi po njih lahko bruha, ...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 9:13 am

pa tudi zaradi glist lahko bruha. če tvoj veterinar kar na pamet postavlja diagnoze, potem je moj prvi nasvet, da si omislite drugega veterinarja.
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor Če maj 19, 2011 9:20 am

Kako pogosto pa je normalno, da bruha? Oziroma kolikokrat bruhajo bolne mačke?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 9:23 am

Mogoče čisto butasta ideja, a vseeno: koliko pa ste pripravili vaš dom da je varen za mačke? Lahko mogoče kaj požre ali obgloda (rastline, kable, kako tkanino) in zaradi tega bruha? Moje po mačji travi bruhajo tudi 5x na dan...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 9:37 am

Moji trave nimajo na razpolago. Dajem jim jo v času, ko jim dlaka bolj izpada, ampak samo za par minutk, potem umaknem. Če bi imeli ves čas na voljo, pol bi bilo bruhanje na vsakem koraku. Mačja mama, dej malo pobrskaj nižje po temah, se mi zdi, da smo to že debatirali.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 9:42 am

To je bilo vprašanje namenjeno za Gajo, mogoče je bil to razlog za bruhanje. Včasih so kake take čisto preproste stvari, ni nujno da je AIDS.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 10:01 am

bruhanje=aids????? :O Katerega veta imate to in kje ste mačko posvojili?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ptuj

Odgovor Če maj 19, 2011 10:07 am

Hm, bruhanje je lahko vzrok česarkoli. Ne verjamem pa, da od aidsa.. Kakšno bruhanje ima? Je kepa dlak, je tekoča?

Res ti priporočam - drug veterinar! Tale je res iz lune padel, da ob bruhanju sumi na kaj takšnega :bad:
Tudi tigri, tudi črni, tudi tisti in takšni so lahko posebni. Skozi naše oči, skozi naše srce. <3

http://mojizakladi.blogspot.com/

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 10:10 am

Penny je napisal/-a:Kako pogosto pa je normalno, da bruha? Oziroma kolikokrat bruhajo bolne mačke?

Po mojih izkušnjah lahko vsak dan, tudi večkrat. Lahko pa seveda tudi samo občasno, odvisno kaj je problem.

Je pa treba vedno prevert a je v bruhanju kaj trave ali dlake, ali bruha hrano, ali pa samo slino.
Uporabniški avatar

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor Če maj 19, 2011 10:23 am

Aha. Če je slina, potem ni ok?
Naša je v več kot enem letu kar jo imava, bruhala hrano ene 4x, ampak mislim, da vsakič zaradi tega, ker je krala človeško hrano. Enkrat je ukradla piščančjo kost in jo požrla in potem ponoči bruhala.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 10:29 am

Do bruhanja lahko hitro pride, že če se maček preveč naje recimo in čez vodo pije, bi lahko bruhal recimo.

Zdaj ne vem kako je, če bi zdrav maček kar tako malo sline bruhnil, lahko je že ena dlaka kriva, v tem ne vidim problema.

Jaz sem imela v mislih bolj to, da recimo bolan maček nič ni jedel, potem ti pa bruhne slino oz. žolč (sem prej to mislila, pa nisem napisala prav).
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 11:37 am

ena izkušnja od mojega sodelavca.
posvojil mačka na gmajnicah, in v prvih parih tednih je precej bruhal, recimo vsaj vsak drug dan. pa ga je itak panika grabla kaj je ampak po parih tednih se je bruhanje umirilo. pač lahko gre za stres ob menjavi okolja, menjavi hrani, menjavi vode :) pomoje je najprej treba pomisliti na tiste bolj verjetne razloge, ki so jih tudi že zgoraj naštele, ni ap treba takoj pomisliti na najhujše.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 11:46 am

kar se pogostosti tiče: moj tanajvečji bruha vsaj 1x na teden, ker je grdo požrešen in pogolta celo konzervico v 2h sekundah, seveda s tem požre tudi veliko zraka in potem bruha... In tako že vsaj 5 let.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 12:04 pm

Mačja mama - mogoče ma pa bulimijo! :O
hec ;)

khm, sicer pa res - a mački majo bulimijo? namreč kar se anoreksije tiče, bi za svoje vse po vrsti rekla, da jo imajo :lol:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 12:37 pm

Bruhanje po hrani se je svoj čas rado dogajalo moji Nežki. Je jedla ko šus, ni mela časa niti žvečit, pol je pa zbruhala cele brikete. (BTW: odkar jejo Sanabelle, se to ni več zgodilo). Dlake občasno bruha moja Čupa v času menjave dlake, ampak to res minimiziramo z vsakodnevnim česanjem. Ne zaradi enega ne zaradi drugega me ne skrbi.

Žolč je pa bruhala moja pokojna Kitty zadnja dva dni res ogromnokrat na dan zaradi odpovedi ledvičk. Takšno bruhanje obupno smrdi, je čisto nekaj drugega kot če zdrav muc bruhne malo trave. Niti nekaj požirkov vode ni mogla narediti brez takojšnjega bruhanja, pa tudi na suho je imela krče, ko ni imela več kaj bruhat. Še zdaj dobim solze v oči, ko se spomnim, kako se je matrala. :'(
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Če maj 19, 2011 5:08 pm

Zdravo, test je bil pozitiven, ne vem ali bi prekljinjala na zavetišče ali kaj. Cepili so jo, testa ji pa očitno niso naredili.Veterinar mi je rekel naj ji dajem kuhano hrano, ker pripravljena vsebuje preveč proteinov. Zanima me kako skrbite za takšne mačke. Mi imamo še eno, a je rekel veterinar da naj jih zdaj pač pustimo skupaj, ko so že. Se imajo zelo rade. Sem kar malo v šoku. Zanima me kako drugi hranite mačke z mačjo levkemijo? Helena to je zavetišče Oskar pri Novi Gorici. Sem gledala mačke tudi pri vas, a mi je Celje predelač. Zdaj mi je pa žal. Res bi rada nasvete glede prehrane, ker imam mojo muco rada, čeprav je šele dva tedna pri nas. :(
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če maj 19, 2011 5:25 pm

gaja, žal mi je, da je tvoja muca levkozica in ji želim dolgo, srečno in zdravo življenje.

Mi je pa nasvet veterinarja, naj kar bosta skupaj, če sta že, malo čuden. Mi je sicer jasno, da je obupno težka odločitev, kaj naredit (če nimaš ravno možnosti imet obe, ampak ločeno). En ugriz med igro je namreč lahko dovolj, da imaš potem doma dve levkozici...
Naslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov