Ustna higiena

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 14, 2011 2:50 pm

Re: Ustna higiena

v lekarnici
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 14, 2011 4:20 pm

A pa te paste imajo kaj učinka? No saj morajo met, ampak a je to zadosti?

Ker mam malce komplicirano situacijo. Moja maca stara ima že tako malo zobkov (precej jih je zgubila ko je bila zelo mlada in je imela paradontozo) - ampak dovolj da lahko normalno je. Pred ledvičnimi težavami je itak dobivala surovo meso, pa večinoma je jedla brikete. Zato ji pa nikoli nisem ekstra pucala zob (kar naslednjega mačka sigurno čaka!), ker ji že kremplje strižem samo ko spi, pa še to zna tečna bit.

Sedaj pa je samo mehko hrano. Tako da surovo meso odpade. Problem je pa ta, da ima baje en zobek nekje zadaj slab in je veterinar (ki je zadnjič prvič rihtal mojo mačko) rekel, da bi bilo pametno da se ga izpuli. Jaz pa te opcije ne podpiram in me zanima če bi pasta kaj pomagala tem njenim zobem? Odstranitve, čeprav bi bila verjetno dobra, pa ne podpiram zato, ker me ful skrbi da se ne bi zbudila iz narkoze. Ker veterinarka (ta, ki jo običajno pregleda) mi je že sama rekla, da že pomirjevalo obremeni ledvice, zaradi tega ji tudi krvi ni npr. vzela (za kontrolo). Tako da sploh ne vem kako bi narkozo prenesla, če bi sploh jo.

Pasto pa mislim da bi mi ratalo dat, čeprav bi me zamerljivka postrani gledala. Je pa to vseeno lažje od drugih opcij.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Prebold

Odgovor Sr feb 16, 2011 6:19 pm

Alexx je napisal/-a:Aja, še to...
Zadnje čase sem začela dajati mačkam tudi hrustanec, v upanju da tudi malce zobke spuca?!? :rolleyes:
Glodajo ga seveda z največjim veseljem (in renčanjem). :D

No, tole tudi mene zanima - kakšen hrustanec?

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr feb 16, 2011 8:05 pm

Piščančji? :girlblush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če feb 17, 2011 8:52 am

Ammmm, počakaj - moram očeta vprašat... :blush:
(o mesu, kosteh... pojma nimam)
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če feb 17, 2011 3:03 pm

Alexx je napisal/-a:Ammmm, počakaj - moram očeta vprašat... :blush:
(o mesu, kosteh... pojma nimam)

Saj jaz tud ne :D Samo se spomnim, da je pes včasih dobil malo tega piščančjega, ker ga je imel ful rad. Zato sem tega dala za primer, kaj več tako ne vem :girlblush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 4:05 pm

Jaz imam pa danes tudi eno vprašanje.

V moji mačji karieri se mi nikoli ni bilo potrebno ukvarjat z zobmi in se mi stvar pri mladih mačkih, ki jejo skoraj izključno brikete, ni zdela pomembna.

Big mistejk. :fool:

Moj črnuh Geri ima tri leta in je že od malega futran s kvalitetnimi briketi (najden kot mladič, potem slabo leto pri začasni skrbnici, potem pri nas).
Zdrav, živahen, zadovoljen.

Od vseh možnih briketov ne prenese edino Hillsa v nobeni obliki. Ker imam Tobyja na Hills s/d zaradi kamnov v mehurju, sem Gerijevo hujšanje pripisala eni driskici, ki jo je imel po tem, ko je kradel Tobyjeve brikete. Geri je že od nekdaj ena dolga, razštelana glista, in hujšanje ni blazno izrazito, ampak je pa.

No, potem sem jim zamenjala brikete (iz manj ješčih Arden Grange na bolj ješče Sanabelle) in je bilo malo bolje.

Danes mi je pa šele kapnilo, da mačku tudi smrdi iz gobčka in sem oboje končno povezala ( :dash: ja, blond sem). In sem mu pogledala v gobec. :shout: Strahota. Kamen povsod, rdeče dlesni, ni da ni.
Seveda bom takoj klicala veterino in ga naročila na čiščenje, me pa zanima tole:
- kdo ve, od česa je lahko stanje tako porazno že pri tako mladem mačku?
- kakšen je najboljši postopek za naprej? Krtačka + encimska pasta, še kaj drugega?
- a me lahko prosim kdo v rit sune, ker mi ni prej kapnilo? 8)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 7:08 pm

pomojem bi se splačalo najprej naredit eno kuro antibiotika in stomadhex tablete. seveda nisem vetka, samo dobro vem, da čiščenje brez narkoze ni možno. zato bi najprej probala vse ostalo.
mojemu jacku so tabletke stomadhex res ful pomagale, zato priporočam! :good: vidnih oblog ni imel, je pa bilo vnetje (rdeče, zadah, slinjenje pri jedi), ki se je super pozdravilo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 7:35 pm

Čiščenje je tukaj neizbežno, v to sem žal prepričana. :girlsad: Bi pa res rada, da se nikoli več ne ponovi.
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr apr 13, 2011 7:55 pm

Uf iz čiščenja zob sem jaz že skoraj doktorat naredila. 8)

Če ima Geri veliko zobnega kamna, ga bo verjetno res treba odstraniti, potem boste pa videli kako naprej. Za vnete dlesni je namreč veliko vzrokov. Moja ima žal kronično vnetje dlesni in nam vsakodnevno ukvarjanje z njimi ne uide. Vsak dan ji mažem dlesni s Stomodine, vsaj vsak drugi dan pa ji čistim zobe s krtačko in encimsko zobno pasto. Ugotovila sem, da se za čiščenje najbolj obnese Curakid zobna ščetka, ker je res nežna. Encimska zobna pasta ji je tako slastna, da se ji kar trga, ko jo zavoha. No, ko se zobna pasta pojavi na krtački se ji tudi trga, ampak v negativno smer. :negative:

Taperverčki, na kakšen način se pa dajejo te tablete? A to se mora v gobčku raztopit al kako? :girlblush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:00 pm

U, super, čaja. Na poseg smo naročeni naslednji četrtek, potem te bom pa res za natančna navodila glede nege zob in dlesni prosila, ko bom (upam) imela tudi diagnozo ali pa vsaj približno idejo, kaj in kako. ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:07 pm

mojega Srečkota sem tudi danes vlekla spet k vetu, ker je zadnje čase....kako naj rečem...skoz bolj čuden. Srečko-not. Naj me strela lopne... :girlsad: :O .... v torek ima operacijo, dva tavelka zobeka gresta obvezno ven, sva na antibiotikih, spotoma bo še testiran in mene bo pobralo do takrat. :girlsad:
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:11 pm

Ma ja, ubogi mački imajo ogromno problemov z zobmi. :( Mene je ob pogledu na vnete dlesni, vetka najprej vprašala, če je bila testirana za levkozo. :O Te popolnoma razumem oaza88 in držim pesti za Srečkota!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:17 pm

hvala, čaja! :)
Srečko ima samo 4,7 kg :girlsad:
In dlaka mu odpada za znort, res na ful, iz dneva v dan bolj, ga komaj še upam kaj dosti božat, da ne postane gola kitajska mačka - je pa tudi to povezano s hudim vnetjem v ustih. Upam, da res...
A ima katera izkušnje, kako v praksi gre hranjenje po takile operaciji? Najbrž samo mokra hrana, vsaj nekaj časa, al kako?
joj sori, tole je v bistvu že za v kakšno drugo temo... :girlblush:

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:23 pm

Oaza88: Ko je Fonzie imela težave z zobki, ki so ji kar ven padli in so ji posledično brusili kamen, ni imela potem doma nobene diete oz. posebne prehrane. Normalno je jedla brikete naprej.

Je pa res, da je morda lahko težava pri tebi drugačna, pa bo veterinar kaj svetoval.

Držim pesti za vajine macke Vixen in Oaza. :kiss:
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Kraj: Maribor

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:38 pm

Sem nabavila encimsko zobno pasto, na kateri piše, da je učinkovita ob redni uporabi. Ve mogoče katera, kolikokrat na teden naj bi to bilo?

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:46 pm

Na moji pasti piše uporaba vsak dan, čeprav je to malo preveč mučenja mačkov pomoje. :D
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr apr 13, 2011 8:50 pm

Ne vem kolikokrat naj bi bilo to. Sem pa nekje prebrala, da mehke obloge mineralizirajo (se strjujejo) in posledično začne nastajati zobni kamen po približno 3 do 5 dneh od nastanka oblog.
Kot sem že rekla, jaz čistim na dva dni, ampak samo tako lahko vzdržujem kolikor toliko normalno stanje. Pri mačkih, ki takih problemov nimajo je verjetno dovolj redkeje čistiti.

Vixen je napisal/-a:U, super, čaja. Na poseg smo naročeni naslednji četrtek, potem te bom pa res za natančna navodila glede nege zob in dlesni prosila, ko bom (upam) imela tudi diagnozo ali pa vsaj približno idejo, kaj in kako. ;)

Seveda, upam pa, da ne bo nič hujšega in bo imel Geri kmalu spet zdrave dlesni. :)

oaza88 je napisal/-a:hvala, čaja! :)
A ima katera izkušnje, kako v praksi gre hranjenje po takile operaciji? Najbrž samo mokra hrana, vsaj nekaj časa, al kako?
joj sori, tole je v bistvu že za v kakšno drugo temo... :girlblush:

Sicer nimam izkušenj iz prakse, ampak muce lahko normalno jedo brikete tudi če ostanejo brez vseh zob. Itak jih večinoma goltajo. ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če apr 14, 2011 7:33 am

Naša Ela ja ostala brez zobkov zadaj (sedaj ima samo sprednje tamajhne zobke in une 4 tavelike-pa še teli grejo v bližnji prihodnosti ven). Prvi dan po operaciji ji itak ni kej preveč pasal papat, potem sem ji pa dajala samo mokro hrano (paštetke), ampak se je kmalu naveličala in sem ji dajala konzervice s koščki piščančjih prsi, ampak mislim, da smo po enih 10ih dneh že prešaltali na brikete. Uglavnam sem videla, da ima polno rito konzervic in da malo pretiravam in sem ji dajala oboje na izbiro, pa je potem sama izbrala kaj bo (lahko) jedla.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če apr 14, 2011 9:05 am

Meni je lokalna vetka predlagala, da bi dali mačka v narkozo in probali čistit "za vsak primer, čeprav se nič ne vidi". :dash: Dlesni rdeče, zobje pa vsi snežno beli. Najbrž ne rabim razlagat, da sem predlog gladko zavrnila in da me tam ne bojo več videli. :fool:

Čaja, tabletko daš pri strani med dlesen in žnabeljček. Malo stisneš, da se prilepi in se potem počasi raztaplja. Kolikor piše v navodilih, se uporablja tudi po stomatoloških posegih.

Pinga, mi encimsko zobno pasto uporabimo 1x na teden. Do te frekvence smo prišli s poskušanjem. Ko sem poskusila bolj pogosto, so ubogemu Jacku krvavele dlesni. Če mine več kot en teden od zadnjega čiščenja, jim pa neha dišat iz gobškov. Vsak dan je preveč pogosto, probajte 2x na teden, če bo preveč, pa 1x.

Vixen&Oaza: ddržimo pesti in šapice za čim hitrejše okrevanje. :kiss:
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost