Liza te dni

Malo sem spisala skupaj njeno zgodbo in trenutno stanje:
Še ne leto dni stara je bila skupaj s petimi mladiči sprejeta pod okrilje Mačje hiše. Vsi njeni mladički so dokaj hitro dobili nove stalne domove. Le ona je ostala. Nameravali smo jo imeti na toplem in varnem vsaj do konca mrzle zime in potem kot prostoživečko spustiti nazaj v zunanje okolje. A njena usoda se je kmalu začela odvijati drugače kot smo si sprva predstavljali. Kazala je znake zanimanja za človeško družbo. Zelo rada je predla in se zvijala ob pogledu na človeka, ni pa se pustila približati, kaj šele dotakniti. Neki notranji glasek mi je govoril, da niti noče ven, da hoče ostali, da ji življenje notri odgovarja. Zato sem začela z intenzivnejšo socializacijo, prišla je živet k nam v stanovanje, kjer je bila v stiku z nami dan in noč. In preobrazba je bila vidna že v relativno kratkem času.
Od nekje februarja 2017 pa do danes se je preobrazila iz popolnoma nezaupljive mucke, ki je bežala pred človekom v nežno crkljivko, ki uživa v prijazni in nevsiljivi človeški družbi.
A da ne bo pomote, ni (še) tipično cartljiva ali kot bi temu natančneje rekli – naročna muca. Ne smemo pozabiti, da je bivša prostoživečka in kot taka se (še) ne pusti vzeti v roke in nositi okoli. Se pa pusti božati, no, ne samo da se pusti, prav obožuje božanje kot da bi želela nadoknaditi vse za nazaj, ko je bila bogve kako dolgo sama na prostem, nevajena prijazne človeške roke. In ob tem prede, prede, prede in se zvija od zadovoljstva v vse vrste zanimivih poz.
Je sicer zelo mirna muca, večino dneva prespi, se pa rada igra in animira kako drugače z raznimi igralnimi pripomočki. Je resnično zlata in nezahtevna mucka. Zelo dobro se razume z drugimi mucami. Je sobno čista in zna uporabljati mačji wc več kot odlično. Lahko bi bila odlična družba kakšni že zelo cartljivi in prijazni muci. Posvojitelji pa bi morali razumeti, da potrebuje še nekaj potrpežljivosti in razumevanja pri navajanju na človeka