Brez upanja ampak ...

Moderatorji: helena, renata, gipsy

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To feb 01, 2011 4:41 pm

Brez upanja ampak ...

Bi kdo vzel črnega, ne še čisto socializiranega, prostoživečega muca z aidsom in bi bil pripravljen malo potrpeti z njm, da se socializira. Drugače zunaj prijazen, se pusti božati.

041 326 087
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ptuj

Odgovor To feb 01, 2011 5:22 pm

Re: Brez upanja ampak ...

Hm.. Malo me poduči.. Če imam doma že muce, se nam muc z aidsom lahko pridruži? Se to prenaša na druge muce ali ? Sama nimam prostora za še enega, mogoče bi pa ti podatki komu prav prišli in meni v prihodnosti - ko bom imela svoje stanovanje.. :)
Tudi tigri, tudi črni, tudi tisti in takšni so lahko posebni. Skozi naše oči, skozi naše srce. <3

http://mojizakladi.blogspot.com/

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To feb 01, 2011 5:35 pm

Se prenaša, na žalost. Z ugrizi, četudi v igri in so že s/k (se tudi spolno prenaša). V poštev pride samo nekdo, ki že ima aisd pozitivnega muca; ima možnost, da je čisto ločen od ostalih ali pa je edini muc.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To feb 01, 2011 6:18 pm

Cicibesika, zakaj želiš spet spraviti v namestitev prostoživečega mačka? Sem upala, da je bila prejšnja lekcija s "prijaznimi" prostoživečimi mladiči dovolj za naprej, pa očitno ni tako.

Sama se ne strinjam z evtanazijo FIV+ prostoživečih mačk in če bi sama lahko vplivala na to, bi vračala v okolje tudi takšne. Še manj pa se strinjam z nameščanjem prostoživečih mačk, ki niso socializirane. Dejstvo, da se maček zunaj pusti božati, še ne pomeni, da je pol socializacije že narejene. Tak maček (nesocializiran, FIV+) je v realnosti praktično neposvojljiv in prav je, da se morebitnega namestitelja opozori na to, da bo maček pri njem najverjetneje ostal do konca življenja. Da stresa, ki ga namestitev povzroči mačku, sploh ne omenjam.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To feb 01, 2011 6:27 pm

Mateja, iščem stalni dom, kjer bi bili potrpežljivi in bi ga vzeli takšnega, kot je. Ne iščem začasne namestitve.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To feb 01, 2011 6:35 pm

Pa se zavedaš, kakšen stres je to za prostoživečega mačka? Da je (večinoma) bolj humano mačka vrniti na cesto, kot pa ga na silo udomačevati. Sama ne bi nikoli pristala na takšno udomačevanje odraslega prostoživečega mačka (včasih je že pri 8 tednih starosti prepozno za socializacijo, kaj šele pri mačku, ki že ima izoblikovan značaj) in prosim te, da dobro premisliš, če je to res v korist živali.

Sicer je pa za oddajo živali namenjen podforum Psi in mačke iščejo dom.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To feb 01, 2011 7:03 pm

Trenutno je v kopalnici in se zdravi prehlad, tako, da je že v stresu. Se bo videlo, kako bo reagiral naprej.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr feb 02, 2011 12:10 pm

Arhiv, prosim.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Ne maj 29, 2011 7:43 pm

Še tu: Socializacija hitro napreduje. Zelo igrivi, crkljiv in zelo govorljiv :) (glasen). Zdravstveno v dobri formi in skušamo mu najti dom. Malo utopično ampak ...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Dravograd

Odgovor Ne maj 29, 2011 7:45 pm

:good:
You will always be lucky if you know how to make friends with strange cats.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če jun 02, 2011 12:22 pm

mateja je napisal/-a:Sama se ne strinjam z evtanazijo FIV+ prostoživečih mačk in če bi sama lahko vplivala na to, bi vračala v okolje tudi takšne.

Zakaj? A ni bolje preprečiti širjenje bolezni? Pa primerjava z felv+ mačkami - te tud spuščat nazaj v okolje in če ne, zakaj ne?

(Sem sam firbčna, ker ima daljna soseda leglo pozitivnih mačk, pa mi nekak ne paše da bi nam okrog bajte lezle..)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če jun 02, 2011 12:40 pm

FIV se prenaša predvsem spolno in je širjenje okužbe pri S/K mačkah zelo malo verjetno. Levkoza se pa dosti lažje prenaša, zato s/k ni zadosten preventivni ukrep. (če sem kaj narobe zinila, naj me prosim kdo popravi :girlblush: )
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če jun 02, 2011 1:08 pm

Ja sej, sam...

cicibesika je napisal/-a:Se prenaša, na žalost. Z ugrizi, četudi v igri in so že s/k (se tudi spolno prenaša). V poštev pride samo nekdo, ki že ima aisd pozitivnega muca; ima možnost, da je čisto ločen od ostalih ali pa je edini muc.

In takega mačka dat nazaj v kolonijo, da bo ja vse mesto okuženo?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če jun 02, 2011 5:05 pm

Kot je taperverčki povedala, se FIV za razliko od FeLV ne prenaša s slino. FIV+ maček lahko živi povsem normalno življenje dolgo časa. Še več, ko so delali raziskavo, ali zunanji mački, ki so FIV+ živijo kaj manj časa kot zdravi, tega niso mogli dokazati, saj je pri obeh skupinah enaka stopnja smrtnosti - večina umre zaradi zunanjih dejavnikov (avtomobili,...). Bi ti citirala, za katero raziskavo je šlo pa se ne spomnim avtorja, vem samo, da je bila ameriška.

V Ljubljani se je pred leti testiralo vse mačke, sprejete na poseg, kar je pomenilo, da je na lokacijah bilo evtanaziranih cca 20-25% mačk -tudi takih, ki niso imele kliničnih znakov in bi lahko povsem normalno živele naprej. Lahko si predstavljaš, kako težko je potem hraniteljice prepričati v sodelovanje, pa tudi prostovoljkam ni v veselje tako masovno nositi mačke na poboj, kar evtanazija živali, ki nima kliničnih znakov, dejansko je. Zdaj se od prostoživečih mačk testira samo tiste, ki kažejo klinične znake na bolezen. In je mnogo bolje, če kakšna mačka naknadno zboli, hraniteljica javi in se jo odlovi. Kar se mene tiče, je dragocen vsak dan, teden, mesec, ki ga okužena mačka ima še pred sabo. Ubijati jo zato, ker ima v sebi virus, ki morda ne bo niti nikoli izbruhnil, zame ni etično.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če jun 02, 2011 8:43 pm

Zanimivo, hvala za odgovor. Sta mi bili to grozni bolezni in počasi dojemam, da le ni treba take panike zganjat. In če lahko še tule vprašam - je slinjenje pokazatelj teh bolezni in ali je možno, da nekastriran samec/samica ob crkljanju proizvaja ogromne količine sline za označevanje "svojega človeka"? Mamo tule enga takega pa ne vem katera opcija je bolj možna.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Če jun 02, 2011 9:41 pm

Ta muc je bil kastriran kot mladiček (je Mihčev brat - oddajala ga je MH, hvala) in je bil okužen naknadno. V zavetišču so rekli, da najbrž z ugrizom. Načeloma na obeh mojih lokacijah ni muc z aidsom, ker so bili tisti, ki so bili, že pred leti evtanizirani. Lahko pa, da kroži kakšen okužen muc, ker imajo zelo širok krog gibanja.
Tega muca poznam od malega in sem ga peljala v zavetišče na zdravljenje prehlada (nisem bila pretirano zaskrbljena, ker je bilo že tako majhen kastriran) in so ga testirali. Aids. Imela sem nekaj minut za odločitev. Evtanazija ali posvojitev. In sem ga pač posvojila, ker evtanazij sem že preveč doživela. K sebi ga je vzel moj prijatelj, ki že ima enega muca z aidsom, Ta je bil lastniški in je obležal na pol mrtev na njihovem pragu. Lastniki so se mu odpovedali. V bolnišnici so ga spravili k sebi in zdaj že tretje leto živi čisto normalno - ni pa kastriran, ker ga prijatelj noče izpostaviti operaciji, da se mu ne bi sesul imunski sistem.

Muri lepo socialno nepreduje, je zelo družaben (na lokaciji, kjer je bil je večja frekvenca ljudi in so jih muci bolj navajeni, le dotikati se je pustil samo meni) in spi na postelji pri glavi. Edini problem je, da ga nadleguje nekastrirani muc. Če mu uspeva najti dom, bo pa itak čudež.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Celje

Odgovor Pe jun 03, 2011 7:16 am

Mislim, da bi ga lahko kljub bolezni kastrirali, kajti nekastriran pomeni, da se goni in s tem obilo možnosti za pridobitev novih bolezni, med drugim tudi levkoza.
Prijateljica je imela podben primer. K njim se je zatekel povsem obnemogel muc in izkazalo se je, da je FIV+. Ko so ga pozdravili in poredili, je brez problemov prenesel kastracijo, katero so podprli s kuro antibiotikov.
Sedaj je pri njih že tretjo leto in od takrat ni niti enkrat zbolel. Potepuški uličar je postal mega kavčni cartljivec, ki ga zunanje okolje ne zanima prav nič več.
Ni navadnih mačk

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe jun 03, 2011 8:04 am

Debra je napisal/-a:Mislim, da bi ga lahko kljub bolezni kastrirali, kajti nekastriran pomeni, da se goni in s tem obilo možnosti za pridobitev novih bolezni, med drugim tudi levkoza.

Je notri in ni v stiku z drugimi. Je bil pa že na smrtni postelji in ravno zaradi tega prijatelj noče tvegati narkoze, čeprav zdaj ne kaže nobenih znakov bolezni.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe jun 03, 2011 8:51 am

tole da ga. ne upa pod narkozo dat je en lari fari. je bil tudi nas ze napol mrtev pa smo ga vseeno kastrirali poseg in vse ostalo je bilo bp. tako da to je res brezveze
Dogs have owners, cats have staff

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe jun 03, 2011 9:00 am

Didi, sploh ne gre za prvega muca, ker on že ima dom. Prijatelj ni nasprotnik kastracij, ravno obratno vendar v tem primeru pač noče tvegati. Njegova odločitev.
Naslednja

Vrni se na MH arhiv

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov