Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po jan 10, 2011 10:51 pm

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

jaz se tudi strinjam, da naj bi mačke kot mesojedci pojedle čimveč "njim naravne hrane", čeprav je to v praksi potem odvisno od mačke do mačke.
recimo, naša mačka (starša jo imata, pritepla se je k nam ko je bila stara okoli 7, zdaj je že stara dama) je samo surovo meso, nobenih konzerv, pastetk in tega (prav zmrduje se nad njimi), je pa zraven brikete, kar se mi ne zdi narobe. zdrava je ko dren.
delamo pa tako: kupi se kila tega, pol kile tega, malo rib,... in se lepo naštima porcije, se jih da v vrečke, te v skrinjo in potem smo preskrbljeni za kar nekaj časa. tako, da pomanjkanje časa ni izgovor, zakaj ne bi mačka smela dobiti svežega mesa.
moji nasveti za surovo hrano (nisem strokovnjak ampak na podlagi tega kar ona je): jetrca, ledvičke (goveje), pljučka (goveja- so zelo žvečljiva- za tiste, ki mislite, da vaša mačka rabi razgibavanje čeljusti:)), sardone (podobno kot sardele), kalamari so tudi popularni, pa kakšni srčki (ne vem, a piščančji ali pa zajčji).

razmišljam o tem, da bi cvetko poskušala naavaditi na surovo meso, saj pri tem vem, da ni notri pol toliko svinjarije kot je v predelani hrani (ja ja saj je ogromno svinjarije v samem mesu ampak kaj šele potem v tistem, ki je še parkrat predelano za v konzervo).
briketov pa ne bi povsem črtala s seznama, saj se mi zdi, da je fino, da imajo mačke nekaj za "grickat".
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Kraj: večinoma Ljubljana

Odgovor To jan 11, 2011 3:34 pm

Jaz jim skoraj vse kar dobijo konzervic ali svežega zmešam še z malo vode, da "nadomestio" tisto tekočino, ki je v briketih ni. Se pa ne bi strinjala, da so najslabše konzervice boljše od kvalitetnih briketov, že zato ker so veliko bolj slane in vsebujejo manj beljakovin (zadnjič sem v eni zasledila le 15 % beljakovin). Aboslutno se pa strinjam, da mačke niso veliki pivci in zato lahko hitro dehidrirajo. Prav zato sem, ko sem začela opažati veliko premajhen vnost tekočine pri eni svojih mačk začela z dodajanjem vode pri konzervicah in se obnese super. Izgine tako meso kot tudi prav vsa tekočina (je pa res, da vse fino zmešam). Mačke hidrirane ;)

Meni je mletje mesa malce nesmiselno. Večji kosi mesa poskrbijo tudi za zobke in mačke so se prav lepo zmožne preglodati čez kar lepe kose mesa, tako kuhanega kot svežega ...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 11, 2011 3:54 pm

Kar se tiče vode... pri nas ful pomaga, da jim nastavim več posodic, pa večkrat lokacije posodic zamenjam... ;)
Se mi zdi, da so čisto navdušeni, ko - na novo - odkrijejo vodo. :rolleyes:
Res pijejo neprimerno več odkar tole prakticiram.
Pa radi imajo mlačno, že skoraj toplo vodo... ne mrzle.
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 11, 2011 4:24 pm

Tudi jaz dodajam vodo mokri hrani. Prazno vrečko/konzervico vedno operem s toplo vodo in to vodo zlijem na hrano. Če jih pohukam meso, vedno dobijo zraven še vodo, v kateri se je kuhalo. Moji z velikim veseljem najprej "juhico" popijejo, potem pojejo še meso.
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor To jan 11, 2011 6:35 pm

Zakaj ljudje vedno rečejo,da futrajo psa al mačka z mesom.
Ko pa vprašam pa kakšno meso,pa pravi ja plučka pa ledvice...
Pa saj to ni meso.
Jaz kupim govedino,narežem na dolge trakce in žvečijo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 11, 2011 6:43 pm

Moja dva dobita izključno goveje, piščančje ali puranje zrezke. Drobovine se ne upam dajat, ker nočeta jest kuhano / pečeno, imam pa slab občutek, da bi ledvice in jetra naredili več škode kot koristi, glede na primarno funkcijo teh organov (prečiščevanje strupov).

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 11, 2011 6:52 pm

Alexx je napisal/-a:Kar se tiče vode... pri nas ful pomaga, da jim nastavim več posodic, pa večkrat lokacije posodic zamenjam... ;)

Tole pa tudi jaz prakticiram :good: No, menjam ravno ne lokacije, ima pa vodo vedno v kuhinji in v kopalnici, tako da lahko pije kjer ji bolj paše tist moment.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To jan 11, 2011 7:33 pm

all je napisal/-a:
Alexx je napisal/-a:Kar se tiče vode... pri nas ful pomaga, da jim nastavim več posodic, pa večkrat lokacije posodic zamenjam... ;)

Tole pa tudi jaz prakticiram :good: No, menjam ravno ne lokacije, ima pa vodo vedno v kuhinji in v kopalnici, tako da lahko pije kjer ji bolj paše tist moment.

Evo tak sem jaz mela doma po vseh kotih in mizah vodo :) Potem pa je mala žverca dobla za božička napajalnik za vodo in je super (razen flekov na tleh, kjub podlogi hehe)
Kdor ne mara živali,ne mara ljudi!!!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Prebold

Odgovor To jan 11, 2011 7:51 pm

Zelo se obnese vodnjak za mačke. Naš Garfield je imel težave z ledvičnimi kamni, ker dovolj pil, ne glede na več posodic po stanovanju. Po nasvetu veterinarja sem ugotovila, da je tiste vrste maček, ki pije le vodo, ki žubori. In ne vprašajte, kako je pil, ko sem prvič to zadevo domov prinesla! In od takrat dalje ni nobenih težav.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 11, 2011 8:21 pm

Mi imamo na različnih lokacijah poleg vodnjaka še dve navadni posodici z vodo, kjer se voda menja večkrat na dan. Tamala itak pije vsakič, ko postaviš vodo pred njo, tavelik muc pa tudi več pije odkar imamo njo, ker jo posnema. :D
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor To jan 11, 2011 11:14 pm

Houdini je napisal/-a:Se pa ne bi strinjala, da so najslabše konzervice boljše od kvalitetnih briketov, že zato ker so veliko bolj slane in vsebujejo manj beljakovin (zadnjič sem v eni zasledila le 15 % beljakovin).

Vedno se gleda delež hranilne snovi v SUHI snovi!! ;) tako da moraš tistih 15% deliti s procentom celotne suhe snovi, da dobiš realno vrednost beljakovin. Recimo, da vsebuje konzervica 75% vode in 15% beljakovin: 15/25= 60% beljakovin v suhi snovi. Briketi vsebujejo tako malo vode, da takšno preračunavanje niti ne spremeni bistveno vrednosti, pri mokri hrani se se pa zelo pozna.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 12, 2011 10:10 am

Poceni konzervica notri niti nima koščkov mesa, temveč zmlet "nekaj", ki je potem stisnjen nazaj v koščke, ki so celo pobarvani na rdeče, da spominjajo na meso. Ne hvala, moji tega ne bojo jedli. :P

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Sr jan 12, 2011 12:24 pm

Cats je napisal/-a:Moja dva dobita izključno goveje, piščančje ali puranje zrezke. Drobovine se ne upam dajat, ker nočeta jest kuhano / pečeno, imam pa slab občutek, da bi ledvice in jetra naredili več škode kot koristi, glede na primarno funkcijo teh organov (prečiščevanje strupov).

Moji imajo tudi tak jedilnik (goveje, piščančje ali puranje zrezke).
Drobovina kot so ledvica in pljuča nimajo nobene hranilne vrednosti, po svežih jetrih pa mačke rade dobijo drisko. Sem pred kratkim stala pri mesarju v vrsti in je neka gospa vzela 5 kg pljuč in 5 kg vranice za mačka. Sem bila kar presenečena, da ljudje še danes to kupujejo. Se spomnim, ko sem bila še otrok (od tega je uhuhu let :) ), da so takrat hranili mačke in pse s pljuči, vranico, jetri.

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Ne feb 06, 2011 8:21 pm

Pozdravljeni ljubitelji muc. Ne želim neove teme odpirat pa vendar nisem našle nobene primernejše, zato se bom kar tukaj obrnila na vas. Moja muca ima problem z debelostjo. Stara je skoraj dve leti, dobiva royal canin brikete za notranje muce, včasih(vsake par dni) jo pocrkljam z malo paštetke. Hrane "z mize" niti ne mara, mogoče sedaj malo tekmuje s mlado psičko, ki jo tudi imamo, vendar če ji pnudiš kakšo drugo hrano kot pašetka ali brikete po večini sploh ne poje. Verjetno sem jo v preteklosti,ko je bila mladič preveč hranila ker sem jo dobesedno dobila skoraj istradano. Količine hrane sem že dalj časa nazaj močno zmanjšala in ostajam trdna kljub temu da me tako močno prosi za še malo. Giba se tudi kar dosti, kljub temu da je notranja muca, saj odkar ima pasjo družbo se nonstop preganjata po celem stanovanju. Kaj več bi pri gibanju zelo težko naredili. Tako da se obračam na vas za kakršnakoli mnenja kako malo zmanjšati ta njej trebušček ker je kar velik. Ali je to genetsko pogojeno, ker je bila tudi mamica njena kar precej okrogla? Ne bi rada da kaj zboli, saj je tako mlada pa vendar prava debluška.

Hvala za kakršnokoli mnenje

pozdravček

Anja
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne feb 06, 2011 8:36 pm

Mačke, hranjene z Royal Caninom, so pogosto debele. Več o tem smo pisali TUKAJ.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So apr 23, 2011 10:15 am

Je rumenjak ok za mačke? Za pse vem, da je recimo 1x na teden ok, za mačke pa pojma nimam. Sem ga zvečer pustila v pepelniku (jaz ga ne maram :P) in ga zjutraj ni bilo več :P
If you see me smiling, it`s because I`m thinkig of doing something evil or naughty. If you see me laughing, it`s because i`ve already done it!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So apr 23, 2011 5:02 pm

je ok, ne bo nč narobe. no, razen vonjav... :blush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne apr 24, 2011 9:02 pm

Imam nekje v spominu, da se rumenjak dodaja za sijaj dlake - zdaj, če je to res ali ne, ne bi vedela :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Prebold

Odgovor Če jul 07, 2011 9:35 am

Vprašanje - kateri briketi so najboljši za lepšo in zdravo dlako, brez nastajanja prhljaja?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če jul 07, 2011 9:45 am

Po izkušnjah marsikoga tukaj Sanabelle Hair&Skin.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost