Hanika je napisal/-a:LuNa73 je napisal/-a:odkar imama muco porabim na mesec več za njo kot za sebe

Se mi zdi, da je tole skoraj splošen pojav

Bi pa glede kravjega mleka še rekla nekaj stvari - ni, da je kravje mleko za mačke strupeno, ampak, da ga veliko mačk ne tolerira dobro, skoraj edini oz. najbolj pogost pokazatelj tega pa je driska. Tako da, če ne vidiš kakca niti veš ne, če ji "leži" ali ne, rade ga imajo pa skoraj vse, tudi tiste, ki potem driskajo.
Lahko, da se netoleranca ne pokaže nikjer drugje kot na kakcu, in ima mačka pač neprestano prebavne motnje in če kaka zunaj tega niti vemo ne (po sebi vemo, da prebavne motnje niso prijetne, prav na ven pa tudi mi ne dajemo znakov, da je kaj narobe...). Seveda so mačke, ki mleko prenašajo dobro (enako velja za pse) in pa take, ki ga prenašajo bolj ali manj slabo. Problem je v "nasičenosti" z laktozo. Če ima mačka mleko rada je potem bolj "varna" izbira kozje mleko, v katerem je laktoze manj

, se ga pa dobi skoraj v vsaki trgovini.
Isti problem se pojavlja recimo tudi pri ljudeh. Osebno jih poznam vsaj pet, ki jih mleko in mlečni izdelki (tudi sladoled) poženejo "na dilo"

. Nekateri se jim odpovejo, drugi imajo tovrstno hrano preveč radi, samo pri človeku je to lahko zavestna odločitev, pri mačkah pa pač ne in se moramo zanje odločiti mi

Drugače pa še glede znamk hrane, si verjetno že sama ugotovila, da tudi če želiš kupovati le kvalitetno hrano, pri tem nikakor nismo več omejeni le na Hills in RC. Na izbiro imamo sedaj že celo kopico hran, ki so enako ali pa celo bolj kvalitetne. Iz glave recimo Orjen, Applaws, Fish4cats, Schesir, Sanabelle, Go!, Now!, Acana, Genesis, Arden grange, Felidae in celo ZiwiPeak. Pa te so samo v tem trenutku v moji glavi, lahko pa povem, da ima eden izmed mojih mačkov vsaj s tremi teh znamk "probleme", dve mački, pa z dvema popolnoma drugima - in smo nekaj časa iskali takšno oz. takšne, ki bodo vsem ok, našli, in to je to (kar se briketirane tiče), pri mokri hrani je precej manj problemov ne glede na znamko, pri mesu pa sploh ni problemov zaenkrat.
Se pa ne strinjam, da mačke v naravi nikdar in nikoli ne jedo "sadja ali zelenjave". Več kot enkrat sem videla sosedovega mačka, kako je obgrizoval jabolka, ki so z naše jablane na tla padla, pa ni prestradan maček, ki mu drugega ne bi preostalo. Tudi moji so hranjeni dobro, pa se stepejo za redič in petešilj, ena celo za kuhano korenje, pa imajo redno lončke trave ali cyperusa na voljo (ki ga pomlatijo ekspresno) in vse to brez kakršnih koli prebavnih problemov (razen ene mačke in trave, ker poje ogromne nezgrižene kose...).
Seveda to ne predstavlja večinskega ali celo velikega deleža v prehrani, je pa definitivno tudi vključeno v nekem manjšem procentu.