Posvojitev 'druge' muce in lastništvo več muc
Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema
udomačen tiger
Kraj: Koper
Re: Posvojitev 'druge' muce in lastništvo več muc

In sorry, če se mi zjutraj mudi v službo ali pa na službeno pot in najdem poscano torbo, je smeha in čiščenja po peti ali deseti taki epizodi konec. Jasno, da mačka zaradi tega ne bom evtanazirala (odkod sploh ta ideja?!), ga bom pa skušala oddat nekam, kjer drugih kosmatih bitij ni. Če tega ne zmorem, ga zaprem v sobo, kjer mi škode ne bo povzročal. Če take sobe nimam, pa nimam pojma, kaj narediti, to priznam. Zato raje preprečim take situacije in ja, zmajšanje stresa je tu naš največji zaveznik.
Sploh pa tu ni govora o začasnih namestiteljicah, kajne? Govora je o nekom, ki posvaja, posvaja in posvaja in posvaja in nadaljuje s tem tudi takrat, ko je jasno, da so živali pod stresom.
Skuiki je napisal/-a:Zato ne razumem, zakaj riniti z glavo skozi zid, ko v kratkem časovnem obdobju dodajaš mačka na mačka, medtem ko vidiš da to ne štima in da se ti sesuva ravnovesje in jih moraš vmes vračati. Zakaj nadaljevati s tem? Ker si se odločil, koliko mačkov boš imel in boš to dosegel za vsako ceno? Tukaj se potem začne začaran krog, kjer je stres za vse vpletene vedno hujši, namesto vedno manjši.
Podpišem.
by Elizabeth M. Hodgkins

udomačen tiger
ali časopisov po tleh itd.), se večinoma skriva za tem, da lahko uspešno na dolgi rok skrbijo za večje
število mačk.
Tako kot se skriva red in disciplina za krdelom psom, ki sem ga dala za primerjavo, čeprav za laika navzven zgleda, da je vse
enostavno in teče samo od sebe.
Tako kot prvi ne živijo sredi kupa luž, drugi ne živijo v kaosu, kjer se psi sredi dnevne rangirajo med seboj.
Zahteva pa to še pa še dela in odrekanja in reda. Gotovo nekaj, kar ni za vsakogar.
In česar marsikdo ne zmore ali bi mu zlahka ušlo iz rok.

udomačen tiger
plašen zajček

udomačen tiger
Kraj: Ljubljana

udomačen tiger

(sploh ta'mala petardica)

udomačen tiger

Pred posvojitvijo mucke dobro premislimo, kaj nam najbolj ustreza glede na naš slog življenja, sicer pa v bistvu ni dileme – najboljša in najbolj fer do muckov je posvojitev parčka. Če so mucki mladički, pa še toliko bolj, saj potrebujejo družbo svoje vrste.
Nekaj najlepšega je gledati dva mačka/mački, kako se igrata, si nagajata, se včasih po prijateljsko zgarbata, potem pa zaspita v objemu

Mucki, kot ljudje, rabijo družbo svoje vrste. Seveda so tudi izjeme in nekateri mucki najbolje funkcionirajo sami s svojim človekom. Tisti, ki ima zares rad muce, bo to pri posvojitvi upošteval in ne bo ločeval parčka, ampak bo (ob posvojitvi le ene) izbral muco, ki želi biti edina muca. Na žalost je izbira in enih in drugih (pre)velika, kar pomeni, da je vse preveč zapuščenih muc

Vsak maček ima svoj karakter, zato izbirati zgolj po zunanjosti res ni pametno, vsaj na dolgi rok ne. Seveda nas zavedejo male kosmate kepice, z majhnimi tačkami in srčkanimi noski, a tudi druge muce, ki niso »ekstra lepe« ali malo starejše (ne govorim v svojem imenu, meni so vseeee muce krasne) si zaslužijo svoj dom, svoj kavč in varno zavetje, kjer nikoli več ne bodo ne lačne, ne osamljene, niti preplašene.
Skrbniki teh lepih malih in velikih dišečih kep dlake najbolje poznajo karakter vsake muce in tudi najlažje svetujejo glede izbire.
Njihov nemen zagotovo ni poriniti kateregakoli mačka komurkoli, samo da se naredi prostor, ampak jim zagotoviti najboljši možni dom. Vedno v mačje dobro.
Le kdo bi si želel ločiti parček, ki se ima neizmerno rad, le zato, ker si ti »tako zaljubljen v le enega«...Kdor želi enega muca, naj izbere muca, ki želi biti sam oz. je bolj navezan na človeka. Muca, ki mu ne bo grozno dolgčas, ko smo dvonogi odsotni.
Ni ga pa čez posvojitev v paru (več je le bonus). Govorim iz lastnih izkušenj, ker sem pri HM posvojila dve kosmati punčki, ki se imata neizmerno radi in ni lepšega kot gledati muce, ki tako lepo sobivajo in si izkazujejo ljubezen in pripadnost na način, ki jim jo mi ne moremo, pa če jih imamo še tako radi.
Ko sem prišla spoznat muce, tudi slučajno nisem imela v planu vzeti parčka, ki ga imam in zdaj po pol leta (pravzaprav že po parih dneh) lahko rečem bivši skrbnici le HVALA, da mi je svetovala glede izbire. Matejka je moja gusarka (brez enega učka,ampak ima tega lepega za dva), zlat sonček, ima rada vse in vsakogar, Ula pa je bila zelo plašna muca, ki se je držala Matejke kot klop in se je prav videlo, kako jo ves čas opazuje in se zgleduje po njej. Ker je Tejči tak sonček kot je, se je tudi Ula zelo hitro odtajala in se noro navezala name, tako da nimam nič manj od njiju, ker sta dve, ampak kvečjemu več, veliko več

Ko smo prišle domov, se je Matejka počutila, kot da je od vedno tu doma, Ula pa se je skrivala pod foteljem doooolge ure. Potem je vsa preplašena previdno raziskala sobo in se držala Matejke, z zanimanjem pa je opazovala tudi mene, ki sem se ves čas pogovarjala z njo, a nisem rinila v njeno bližino. Počasi (oz. za moje pojme zelo hitro) se je Ula navezala tudi name, čisto je spremenila obnašanje in dandanes lahko rečem, da je moja senca; kamor grem jaz, gre tudi ona. Ravno zdajle en dan sem razmišljala, da še dobro, da nimam kakšne pisarne doma, ker dejansko ne bi nič naredila, ker Ula stoji pred mano na računalniku in se drgne z glavo v mojo glavo. Na dan dobim miljavžent buc in vsakič posebej se stopim, ko se spomnim, kakšna plaška je bila, in to skoraj 2 leti! Zdaj pa je cela mamina maza

Iz tega pač sledi, da niti leta, niti plašnost nista ovira, da se ne bi odločili za mucka, ker nas zna le ta presenetiti. Ko muc čuti, da je doma, se končno lahko sprosti, zato je treba dati priložnost tudi zadržanim in starejšim mucam in s tem pokazati sebi in ostalim, predvsem pa mucam, da jih imamo radi in da smo pravi ljubitelji muc.

Tudi finančno gledano ni take razlike, ena muca gor ali dol...bolj je problem, ko se nam dvonogim odpuli in kupimo vsako igračko, ki jo vidimo

Torej – muc, ki se oddajajo v paru, muc, ki rabijo družbo, ter muc, ki so rade same, je v Mačji Hiši cel kup, zato prosim, odprite srce in posvojite kako mačjo dušico ali dve in naredite svet lepši!

Le kdo bi jih želel ločiti:

sestrici Pigi in Buši

mali tigrčki Om, Sai in Ram

moji srčici Ula in Matejka

udomačen tiger

udomačen tiger

In ker sem ne tako zelo dolgo nazaj v tejle temi tudi sama spraševala za nasvet, ali dodati še tretjega mačka, naj objavim rezultat:

Po pogovoru s skrbnico čudovite male Pepsi sva se strinjali, da bi bilo vredno poskusiti, in tako smo na boljšem vsi: Muri, ker ima živahno družbo. Pepsi, ker ima koga preganjati in se h komu stiskati. Iza, ker ima mir. In midva s Trdnjavo, ker imava še eno mehko, predočo, scrkljano, igrivo in veselo mačico, ki nama lepša dneve!
udomačen tiger

zvesti pes

nevidna bolha
Jaz sicer že nekaj časa razmišljam o še enemu, ampak ne govorim preveč kaj o tem doma, ker mi je že prvič dala mama vedeti, da ni zato. Razmišljam pa zato, ker takrat, ko je muci sam doma, da bi imel družbo, ker ful ne mara biti sam. Sicer je trenutno taka situacija, da je zelo malo sam doma, ampak še takrat, ko je imam potem slabo vest.
Je pa star 12 let, nevem če bi bil to lahko problem.
Me zanima kako je z velikostjo stanovanja, kdaj je premalo? Midve sva v enosobnem (pomoje cca 35 kvadratov), torej mačka verjetno ne bi mogla imeti ločena. Edino, če bi bil en zaprt v kopalnico, kar se mi zdi pa malo grozno, ker je velika 2krat 3 metre cca. Dva WC-ja ne bi mogla imet, ker še enega resnično nimam kam dat. Ker je bolj malo stanovanje imamo že vse kote in stranice zapolnjene... Pozneje bi itak šlo na enega, samo ne vem pa kako bi bilo potem na začetku.
Glede hrane me tudi zanima...in sicer moj muc je bolj požrešne sorte in dobi dvakrat dnevno obrok, da bi imel skos hrano na dosegu je no go, ker bi bil hitro zelo debel. Zdaj, če bi recimo njemu dala v svojo posodo hrano in drugi mački v svojo me skrbi, da ne bi pojedel vse svoje in še od une mačke, da bi pa skozi nadzorovala to ne gre, saj nas kdaj ni doma in pride mu kdo drug dat, pa tudi zjutri bi bilo malo nerodno, ker on je navajen, da precej zgodaj je zajtrk (sicer teži) in mu ponavadi nesem za jest in grem nazaj spat, ker mi ni da bi tam sredi noči bedela.

Glede združitve z drugimi mački pa se mi zdi, da bi pri njemu šlo.. Ker sosedje v bloku imajo dva mačka in jih občasno spustijo na hodnik, kot mi našega... in včasih, ko je bil sosedov zunaj pa smo slučajno tudi mi našega dali ven, je naš sicer takoj not tekel, ker je bolj reva, un je pa takoj zraven prišel, ker je ful radoveden in prijazen muc. No in naš je itak na začetku pihal nato pa, ko sta se nekajkrat tako srečala, sta zdaj že na tej stopnji, da se povohata (pol pa hitr narazen

udomačen tiger
Kraj: Ljubljana

udomačen tiger

by Elizabeth M. Hodgkins

udomačen tiger
Tako da jaz mislim, Babyjazz, da je najboljš počakat da boš enkrat na svojem, pa takrat razmišljat o drugih muckih. Tvoj mačkon je pa tudi 12 star že, se pravi je vajen tega da je edini in mu zgleda nič ne manjka. Če te skrbi kako se počuti, se pa še malo več igraj z njim, ko si/ste doma, ko te ni pa itak verjetno spi.

nevidna bolha
Na svoje upam, da grem čim prej (v roku 2 let), takoj, ko dobim neko bolj redno službo, prej ne. Samo, ko bom enkrat na svojem pa bom res tako delala, kot hočem, si ne predstavljam, da mam potem še fanta, ki bo takrat težil kaj on ne bi. Se že celo življenje podrejam nekomu, ravno, ker nimam svojega stanovanja in imam po pravici povedano tega počasi dosti.

Moj Niki se ima res kar fajn, samo je ful igriv muc in bi se skos nekaj igral pa tudi jaz nimam skos časa, včasih niti volje se igrat takrat, ko on vedno hoče in imam potem spet slabo vest. Doma ga puščam samega čim manj, čeprav včasih spi tudi, ko sem doma,ampak se mi zdi bogi, če je sam doma, ker včasih prav, ko grem kam ven sedi pri vratih in ,e tako gleda češ, kam spet greš jooj.

udomačen tiger
Se pa itak strinjam, da je najprej potrebno poiskati konsenz babyjazzine mame in šele potem razmišljati o vsem ostalem.
by Elizabeth M. Hodgkins

udomačen tiger
Zdaj imava s fantom 3. Pa ravno tako vsaka gleda kam grem, ko grem ven, mi hodijo v škarje po hodniku, da se komaj obujem kdaj, ...

Kar se igranja tiče lahko probaš kakšno interaktivno igračo kupit, če bi mu bilo kaj za igrat, npr Catit tunelčki
http://youtu.be/hRXMsy8r5M8
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov