mačje vedenje, psihologija

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor So nov 10, 2012 10:21 am

Re: mačje vedenje, psihologija

No, na srečo mačkon grize samo v igri. prej sem sedela na kavču in se je odločil, da bi se igrala z njim in ko sem ga dala v time-out, me je pogledal s tistimi svojimi učkami, da me je kr srce zabolelo. :yahoo:

Mi je pa tudi fant že pravil, da se je večkrat zbudil, in pri nogah zagledal samo eno mačjo rit z repkom, ki štrli izpod kovtra. :D

Bomo nadaljevali s to strategijo in z igračami, pa bomo videli, kako se bo obneslo. :)

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So nov 10, 2012 2:09 pm

Mačja mama, kako se je izšlo s starejšim mucem, ki ni maral družbe ostalih dveh mačkov in psa? Se je uredilo?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So nov 10, 2012 2:44 pm

Še zmeraj je precej tečen... se trudim, da se mu bolj posvečam in ga cartam, se igram z njim ko so drugi zaprti.. je malenkost boljše, ampak je še zmeraj precej bolj siten kot ko je bil sam...

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So nov 10, 2012 10:13 pm

Aja, tudi jaz sem morala imeti mojega tastarega mačkona Levčija celo njegovo življenje ločenega od ostalih. Bil jim je tako nevaren, da niti slučajno ni smel priti do njih. Tako je on kraljeval v dnevni sobi in kuhinji, ostali pa v veži. Potem sem jih nekajkrat dnevno zamenjala v prostoru, da bi se le navadil na njihov vonj, pa je namesto tega premarkiral vse od oken, do kavčev. To je bil edini maček, katerega mož ni dovolil kastrirati, ker je bil nekako nanj najbolj navezan in se je bal, da ne bi preživel narkoze. Pucala za njim sem pa seveda jaz. Stresno je bilo, ker smo morali tako zelo paziti , da ni prišel do njih. Včasih sem bila tako naveličana neprestanega čiščenja in vsakodnevnega pokrivanja kavčev s polivinilom pred odhodom v službo in potem spet čiščenje urina s polivinilov, z okenskih polic itd. Včasih sem si v preutrujenosti za trenutek želela, da bi zaspal in se ne bi več prebudil. Ko pa je pri 14.letih zares zbolel je bila moja edina želja, da bi mogla za njim čistiti vsaj še nekaj let, samo, da bi se pozdravil.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne nov 11, 2012 7:33 am

no tako hudo pri nas hvalabogu ni. Trpi predvsem on sam, niti ne toliko ostali. On trešči in opraska tistega ki mu pride blizu, predvsem psa, ampak če ga drugi pustijo pri miru (recimo 2m razdalje) jih ignorira. Ne bo se on približal drugim in jih napadel. Počasi se bojo drugi naučili, da je treba držati varnostno razdaljo od njega, drugače so tepeni...
Je pa kastriran, sicer ne vem kaj bi bilo...

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To nov 13, 2012 7:40 pm

Ja res imajo naši mačkoni tako zelo različne značaje, eni nimajo nobenega problema pri združevanju, drugi se navadijo, tretji tako, kot tvoj jih nekako tolerirajo, če ga pustijo na miru, četrti, kot je bil moj Levči pa se nikoli ne omehčajo. :P
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Če nov 15, 2012 7:01 pm

Naš Rudi je pa radovedne sorte, kar pa sosedovi mački ni preveč ušeč. Napiha ga kot zmešana, potem pa spizdjot domov :D

Imam pa eno vprašanje - kaj je fora mačjega lizanja? Rudi nas včasih liže po obrazu, pa ne vem, kaj bo to naj pomenilo. A mu sploh naj pustimo, da to počne?
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Pe nov 16, 2012 3:50 pm

Tule je primer razlage, zakaj mačke ližejo ena drugo ali človeka: http://www.cat-world.com.au/cat-licking Sem pa tudi nekje zasledila, da naj bi mačka z lizanjem druge tudi izkazovala višji položaj v hierarhiji (tista, ki liže drugo, naj bi bila nadrejena). To pa ziher ne velja za lizanje človeka 8) Pri meni se vzajemno ližeta, najprej ena drugo in nato obratno. Pri tem pogosto drugo z eno tačko držita k podlagi, da ne uide, na koncu pa še malo ugrizneta drugo v uhelj, kar povzroči wrestling (pretep), ampak le v igri. :fool:
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Pe nov 16, 2012 4:03 pm

Naša Gigi pa priteče v naročje in daje poljubčke po obrazu, kadar pojem. Gleda me in prede kot traktor. Ima kdo podobno izkušnjo? Mogoče misli, da jokam in me hoče potolažit (čeprav se takrat drugače obnaša; vrti se okrog mene in drgne z obrazkom)... Če še naprej pojem se zvija v naročju in strmi vame ter občano daje buce :blush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe nov 16, 2012 4:10 pm

Eno je, ko se mački vzajemno umivata in vidiš, da gre za izkazovanje ljubezni. Rangiranje je pa čist drugačno. Moj Jack včasih Čupo manično liže tok intenzivno, da revi že kožo na ksihtu razteguje kot pri nekirurškem liftingu :crazy: . Njej gre fejst na živce, on jo pa prav z obema sprednjima tacama zagrabi, da mu ne more pobegnit. Se potem tudi vsakič sklofata. Se točno vidi, da s tem izkazuje premoč. :fool:
Moji delajo oboje in je razlika res že na prvi pogled očitna.
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe nov 16, 2012 5:19 pm

V temi o mačji psihologiji: zakaj so mački depresivni:

Slika

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe nov 16, 2012 5:56 pm

Mojca Ž je napisal/-a:Naša Gigi pa priteče v naročje in daje poljubčke po obrazu, kadar pojem. Gleda me in prede kot traktor. Ima kdo podobno izkušnjo? Mogoče misli, da jokam in me hoče potolažit (čeprav se takrat drugače obnaša; vrti se okrog mene in drgne z obrazkom)... Če še naprej pojem se zvija v naročju in strmi vame ter občano daje buce :blush:

Jaaa, to je tudi naša počela...sem včasih sedela na kavču pa kej počela pa pela zraven (sem bila še bolj mejhna, zdaj vem da moje petje ni za v javnost :D ) pa je vedno prišla pa skočila k men pa si me ogledala pa zlezla v naročje pa potem poljubčke dajala...ne vem sicer zakaj, sem jaz tud pomislila da misli da "jokam" al je blo pa podobno mačjemu zavijanju kdo bi vedu :lol:
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Pe nov 16, 2012 6:20 pm

haha, mačji kritiki :D priceless :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe nov 16, 2012 7:25 pm

Ohhh, kako luštno. :) Mene samo debelo gledata, če pojem. No, včasih se kakšen skrije pod kavč...

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe nov 16, 2012 8:35 pm

Meni je pa naša Kim smešna, ker ob vsakem kihanju ponori. Ful se kregat začne - mjavkat/bevskat, tudi če spi se zbudi in vsaj malo mijavka. Če jo kaj vprašaš, recimo "a je tolk hudo" še nazaj odgovarja, pa se pogovarjaš in te gleda nazaj pa cvili... :D

Reagira tako pa tudi, če preveč glasno pladnje za peko pospravljam in kaj podobnega. :girlblush:

eNa

Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor So nov 17, 2012 3:46 pm

all je napisal/-a:Meni je pa naša Kim smešna, ker ob vsakem kihanju ponori.

Naš Šon tud ponori, dobesedno! Ampak samo, kadar jaz kiham, ostalih družinskih članov ne... Najprej začne zavijet/tulit, pol se pa prav zakadi v mene :girlsad: Isto naredi, če se kregamo, če vpijem na koga, ali pa če se jočem, vedno se zakadi v mene :girlsad: Toliko o "hvaležnosti", ker sem ga k hiši prinesla :devil:

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So nov 17, 2012 8:36 pm

U, to je naslednja stopnja. Naša se zakadi ne, te pa gleda in v bistvu govori, da ji ni všeč. Vsaj tako razumem. Ker tudi ko gre stran, če jo še kaj vprašaš, nazaj odgovori kaj. :girlblush:
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Ne nov 18, 2012 6:19 pm

Ko sem bla mlajša, smo pri hiši imel dva tigra, pa noben ni imel takega pihpih karakterja :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Celje

Odgovor Po nov 19, 2012 3:57 pm

Naša že pokojna mačka, se je moji mami, kadar je pela, zakadila v noge in jo pošteno obgrizla. Že nasplošno ni bila ravno prijazno bitje (zelo rada nas je pričakala za kakšnim vogalom in se zaganjala v noge, ali pa iz omare skočla za vrat in zasadila kremplje), petje, še posebej mamino, jo je pa čist iz tira spravilo. Moja ata je pravil da ni z mačko nič narobe, ima pač posluh :devil:

Lina neznansko uživa, če ji nekdo s prstom brska po ušesu. Ponori pa, če to naredim z robčkom na prstu, kadar ji hočem očistit ušesa... Go figure...
El gato, sólo el gato apareció completo y orgulloso: nació completamente terminado, camina solo y sabe lo que quiere.
Pablo Neruda

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Koper

Odgovor Ne dec 30, 2012 3:14 pm

Imam eno veliko mačjo dilemo, ki se tiče mojega Sinija… :cat: Vsake toliko se mi porodi ideja, da bi mu morda pasalo malce aktivnejše mačje družbe (sicer živi s cca 12-13 let staro cimro Heinz, ki pa je že prvega dne Siniju jasno dala vedeti, da naj vanjo ne dira, če ne…). Mulc je star približno pet let, izredno navezan name, skrajno boječ do tujcev, za seboj ima dokaj razburkano življenje (če sem pravilno preštela, sem jaz njegov četrti dom, pri meni pa je dobra tri leta).
Ko sem ga dobila, je bil psihično povsem sesut muc, kar smo sicer lepo poštimali in je danes – če se ne dogaja nič izrednega in če je njegov dan rutinast – izredno ljubeznivo in nežno mačovje, navezano name kot sto hudičev.

Do cimre se obnaša tako-tako, kar pomeni, da ima obdobja, ko je npr ne spusti na posteljo (pade tudi kakšna batina, če se tastara vseeno ugnezdi in vztraja na svojem :devil: ), včasih gre mimo nje in ji primaže eno na rit, ni pa do nje nikoli pokazal odkrite agresije.

Drugače pa se obnaša, če pride na obisk kateri od mucev mojih staršev – večinoma jim pristane na hrbtu in jim s tem da vedeti, da so dokaj nezaželjeni na njegovem teritoriju. Gre sicer za starejše mačke (vsi 10+), ki jim nikakor ni do socializacije, kaj šele do igre.
Vseeno se mi včasih, ko poskuša začeti igro s Heinz (ja, tudi to se dogaja, ampak če je preveč vztrajen, jih ponavadi pokasira on :P ), zdi, da bi mu omogočila mlajšo, aktivnejšo družbo, se pa bojim, da do prišleka ne bi bil navdušen ali še kaj hujšega od tega. Zadnja stvar, ki si jo želim, je”miniranje” njegovega težko pridobljenega miru in samozavesti, zato tudi toliko oklevam. Obenem mi ni do tega, da bi posvojila muca, ki bi ga čez nekaj časa morala vrniti, ker sem videla, kako je menjava domov vplivala na Sinča in tega ne privoščim nobenemu bitju.
Naj povem še to, da vsakič, ko se posvetim Heinz (pa četudi jo samo pokličem), prileti on vmes in na vsak način skuša preusmeriti pozornost nase – skratka, mali attention whore.

Pustim stvari tako, kot so? Bi zanj bilo bolje, če bi imel ustrezno mačjo družbo? Osebno se sicer nagibam k prvi opciji, bom pa vesela vsakega nasveta, ker se obenem bojim, da bi ga s tako odločitvijo prikrajšala za dobro družbo. Čeprav, roko na srce, ni videti, da bi mu karkoli falilo :) . Imam pa pri mačkah vedno občutek, da nimam pojma o njih, čeprav vem, da ni ravno tako... :girlblush:
Your Cat: Simple New Secrets to a Longer, Stronger Life
by Elizabeth M. Hodgkins
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov