Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor So avg 18, 2012 8:01 am

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Nika je napisal/-a:A lahko kaj več napišeš o tem? Kako si jim zagotovila vse potrebne snovi, si res futrala samo meso ali si dodajala kosti in drobovino, kakšno starost so mački ob taki prehrani dočakali ipd :)

Moja prejšnja dva mačka sta bila oba FIV+, en z dodatkom kronične odpovedi ledvic. Oba sta šla čez 11 let, en jih je dočakal brez zob, drugemu je bil opravljen poseg z že diagnosticirano CRF. En je jedel samo surovo meso (tudi kot CRF bolnik, ker mu hrana za ledvičarje podobno kot ostala tovarniško pripravljena pač ni dišala), drugi skoraj samo brikete in konzerve. Večino življenja sta preživela brez kompliciranja, zadnji del pa sta v hrano dobivala dodatke, predvsem to velja za tistega s CRF. Če je to kateremu podaljšalo/skrajšalo življenje ne vem, bistveno pa mislim, da ne.

Sej je fajn vedet nekaj osnovnih stvari, ampak če bi blo pa treba v resnici tak ciskus zganjat okoli uravnoteženosti prehrane, pa v divjini ne bi preživela prav nobena žival. Pa se da brez kakšne hude formalne izobrazbe s področja biologioje postavit hipotezo, da živali v divjini umirajo od česa drugega in ne od neuravnotežene prehrane. No, po mojem mnenju seveda, ki ima za temelje, da preveč kompliciranja škodi.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So avg 18, 2012 8:44 am

sleepy je napisal/-a:Sej je fajn vedet nekaj osnovnih stvari, ampak če bi blo pa treba v resnici tak ciskus zganjat okoli uravnoteženosti prehrane, pa v divjini ne bi preživela prav nobena žival. Pa se da brez kakšne hude formalne izobrazbe s področja biologioje postavit hipotezo, da živali v divjini umirajo od česa drugega in ne od neuravnotežene prehrane. No, po mojem mnenju seveda, ki ima za temelje, da preveč kompliciranja škodi.

Podpis. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So avg 18, 2012 8:45 am

Vixen je napisal/-a:
sleepy je napisal/-a:Sej je fajn vedet nekaj osnovnih stvari, ampak če bi blo pa treba v resnici tak ciskus zganjat okoli uravnoteženosti prehrane, pa v divjini ne bi preživela prav nobena žival. Pa se da brez kakšne hude formalne izobrazbe s področja biologioje postavit hipotezo, da živali v divjini umirajo od česa drugega in ne od neuravnotežene prehrane. No, po mojem mnenju seveda, ki ima za temelje, da preveč kompliciranja škodi.

Podpis. :)

Tudi moj. :)

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So avg 18, 2012 5:17 pm

Vsak po svoje. Marsikomu je kompliciranje že to, da se mački kupi kakšno drugo hrano kot tisto najcenejšo iz Spara ali Hoferja. Meni je mačja nutricionistika sicer blazno zanimiva in zato ful rada prebiram o tem, če bi pa upoštevala čisto vse, kar bi označili za tako ali drugače škodljivo, bi pa moje mačke verjetno stradale. Pa tudi jaz bi, če bi upoštevala vse najnovejše raziskave o tem, katere hrana je potanovem za ljudi škodljiva in povzroča raka in ne vem kaj še vse. Se mi pa recimo ne zdi pretiravanje, če se ob hranjenju s surovo hrano dobro podučiš o razmerjih in potrebnih dodatkih. Saj gre navsezadnje tudi v vso kupljeno hrano ogromno raziskav in dodajanja vsega možnega, da jo na koncu lahko označijo popolno, kar naj bi praktično pomenilo, da je za mačko uravnotežena. Se mi zdi logično, da se mora potem človek malo potrudit tudi, če si želi čisto sam pripravljati hrano svoji mački. Je pa to ipak znanost, ki se ves čas razvija. Še v osemdesetih so mačke v ZDA obolevale za slepoto in odpovedjo srca, nakar so ugotovili, da je bil vzrok pomanjkanje taurina v hrani. Šele tako se je sploh ugotovilo, kako dejansko je pomemben taurin v mačji hrani in od takrat ga dodajajo vsej mačji hrani. Zdaj pa primer, da nekdo leta in leta svojo mačko hrani z neko vrsto mesa, ki naravno vsebuje manj taurina kot ostale... Skoraj ni dvoma, da se bo to mački čez čas poznalo na zdravju. Se pa čisto strinjam, da v naravi mačke umirajo za marsičem drugim kot neuravnoteženo prehrano. Zato pa je prehrana toliko bolj pomembna za naše domače, ki jim take nevarnosti ne pretijo, vsem pa nam je verjetno cilj, da bi umrle le od visoke starosti. No, tu seveda govorim o kompliciranju kar se tiče surove prehrane in v tem primeru se mi zdi poskrbeti za vse potrebne dodatke in razmerja vse prej kot to. Pri kupljeni hrani, to je pa druga stvar. V končni fazi je vsa kupljena popolna hrana tako rekoč uravnotežena, tako da nas ne bi smelo skrbeti za razmerja ipd, samo nas večina tu še vedno verjetno ne kupi čisto vsake. Jaz sem gotova ena tistih, ki v očeh marsikoga čisto preveč komplicira, čeprav se meni zdi, da ohranjam neko zdravo mero razuma pri tem, ker mi je glavno načelo raznolikost. Čisto možno, da bi moja grupa dosegla zelo visoko starost na najcenejših briketih, lahko pa tudi ne. Zame je vse v eliminaciji tveganja :) No, pa sem še jaz pristavila svoj piskerček, al kako se že reče, na temo kompliciranja :D

Šakti je napisal/-a:Me pa res zanima če obstajajo tako blesave mačke, da res nebi znale ribic jest.

:O Misliš, da ne? Saj obstajajo celo "tako blesavi" ljudje, še jaz osebno dva taka poznam, ki se jim je kost zataknila v grlu...

Šakti je napisal/-a:Kaj pa mislite o Renske konzervicah? Če ima katera kako doma bi prosila če pogleda kje jih proizvajajo.

Proizvajajo jih na Nizozemskem. Meni se zdijo kar kvalitetne kar se sestave tiče, izkušenj z ješčostjo pa nimam :)
We got rid of the kids. The cat was allergic.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ravne na Koroškem

Odgovor Sr sep 12, 2012 5:28 pm

Hmm kaj pa to: http://www.amipetfood.com/en/for-cats/50.html

Veganska mačja hrana, 100% zelenjave. Ne predstavljam si, kako to zgleda, če se povsod bere samo o tem, koliko mesa rabi mačka in čimmanj žit itd..Saj ne vem kako vprašat, da ne bo zvenelo neumno :blush: Kako kvalitetno lahko mačka živi od takšne prehrane? Pa ne da mislim jaz menjat brikete, smo srečni z Acano :D

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr sep 12, 2012 6:19 pm

Moje mnenje je, da nam že zdrava kmečka pamet pove, da je skrajno neumna ideja zdravemu striktno mesojedemu bitju odreči meso.
Mačke rabijo živalske beljakovine, veliko jih ne prebavlja soje, ki jo v glavnem dajejo v "vegansko" mačjo hrano kot nadomestek... V tej AmiCat pa sama koruza, točno to, čemur se skušamo sicer čim bolj izogibati.

Ampak glede tega kar ti sprašuješ, vsaj kolikor je meni znano, ni bilo še narejenih dovolj raziskav, ki bi pričale o tem, kako (če sploh) lahko mačka živi na veganski hrani. Sama tudi ne poznam nikogar, ki bi šel v take ekstreme (a se kakšno vegansko mačjo hrano sploh dobi pri nas?), tako da tudi iz izkušenj ne morem nič povedati. Me pa res zanima, koliko bi imela mačka take brikete rada, koliko bi jo nasitili in kakšni bi bili kakci.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 12, 2012 6:40 pm

V eni izmed ASPCA oddaj je enkrat ena gospa živali hranila samo z vegi hrano, pa je imela ful shirane mačke... so ji rekli, da pač mačka ne more živet na taki hrani, medtem ko naj bi pes lažje to prenašal... kar je logično, ker je mačka večji karnivor.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 12, 2012 6:48 pm

Vegansko mačjo hrano lahko kupiš v trgovini zdrave prehrane v zaprti tržnici v BTC. Sem tam vprašala, kdo to kupuje in so mi povedali, da predvsem lastniki živali, ki imajo različne bolezni ali alergije. Mačke imajo bolezni, ne ljudje. :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 12, 2012 6:49 pm

Jaz sem pred leti občasno hranil muce s temi briketi. So jih jedle, ravno navdušene nad njimi pa niso bile. Odnehal sem pa ravno zato, ker nisem bil čisto prepričan, da je to res dobro za njih, ne vem.
“Cats were put into the world to disprove the dogma that all things were created to serve man.” - Paul Gray

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr sep 12, 2012 6:56 pm

Catlady je napisal/-a: Sama tudi ne poznam nikogar, ki bi šel v take ekstreme (a se kakšno vegansko mačjo hrano sploh dobi pri nas?),
Jaz pa poznam in so vse muce BP, niti shirane niti bolne. Ami cat imajo pri nas v kar nekaj trgovinah, 2kg vreča je 17 oz. 18€, odvisno od trgovine.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 12, 2012 7:01 pm

Pa jih hranijo samo vegansko ali dobivajo še kaj drugega? Kako dolgo pa so že muce na taki prehrani?
“Cats were put into the world to disprove the dogma that all things were created to serve man.” - Paul Gray

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr sep 12, 2012 7:47 pm

Tudi mene to zanima, plus, ali mucam redno merijo pH vrednost urina?

Zanimivo je, da so te hrane, če gledamo npr. samo analitično sestavo, videti čisto ok, mislim kot kakšna običajna hrana za muce srednje kakovosti. Vprašanje pa je, koliko je vse to ok, glede na to, da je glavnina dodatkov umetno sintetiziranih. Jaz zase vem, da bom raje pojedla jabolko, kot pa namesto tega pojedla tableto z vitaminom C - vsaj veš kaj je notri, poleg tega pa ima jabolko v naravni obliki še druge koristi poleg vitamina C. Podobno jaz gledam na npr. tavrin, katerega naravni viri imajo poleg vsebnosti tavrina še mnoge druge koristi za muce. Se mi zdi totalno nelogično, da bi kupovali hrano z umetno dodanimi nutrienti, če je veliko teh nutrientov že naravno prisotnih v mesu - no, saj ima ipak vsa hrana za muce tudi umetne dodatke, ampak večinoma niti približno ne v taki meri, ker za to ni potrebe. Dejstvo je, da znanost še ne ve dovolj o potrebah mačk, da bi lahko na dolgi rok zagotovili varnost veganske hrane zanje. Tako, da se lahko opiramo le na takšne in drugačne anekdote, ene govorijo temu v prid, druge nasprotno...

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr sep 12, 2012 8:15 pm

scarecrow je napisal/-a:Pa jih hranijo samo vegansko ali dobivajo še kaj drugega?

Briketi so večinoma vege, dobijo pa tudi meso. Sem pa nekaj dni nazaj na eni tuji strani brala izkušnje ljudi, ki svoje pse/mačke hranijo izključno z vegansko hrano in so vsi samo hvalili. Kolk je pa res, pa ne vem.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr sep 12, 2012 8:35 pm

No, ampak to je čisto druga zgodba potem. V bistvu bi se morala jaz malo bolj natančno izraziti, da bo jasno kaj sem imela v mislih:

Dejstvo je, da znanost še ne ve dovolj o potrebah mačk, da bi lahko na dolgi rok zagotovili varnost izključno veganske prehrane zanje.
:)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 12, 2012 9:38 pm

Zame je ena stvar, če se en človek odloči prehranjevati drugače in se ne želi prehranjevati kot omnivor, čeprav to je, drugo pa je prehranjevati svojo žival, ki je izrazit karnivor, z veganskimi briketi. Mačka se ne more odločiti zase in če bi se, bi izbrala hrano, ki je primerna njenemu metabolizmu, t.j. predvsem meso. Izjema je seveda dietna prehrana (npr. dieta za ledvične bolnike je praktično brezmesna), da pa bi človek zaradi svojega prepričanja silil žival v hrano, ki zanjo ni naravna, pa je zame mučenje živali.

Že pri študijah je treba biti previden, saj so raziskave dostikrat obdelane glede na naročnika študije. Osebna mnenja uporabnikov na spletu pa so toliko bolj lahko zavajajoča in nimajo nobene znanstvene podlage, pogosto gre pa še za prikrito oglaševanje.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Dravograd

Odgovor Pe sep 21, 2012 11:50 am

Nisem vedela kam naj to napišem sem pa kar sem.
No, kupila sem brikete Meowing heads. Najprej sem jih dala Tachku, ki je bil res navdušen :nyam:
Nekaj časa sem ga gledala kako je pa sem opazla, da briketov sploh ne zgrize. Kar pogoltne jih, zgrize sam vsakega četrtega. Je to ful narobe? Kaj pa lahko nardiš, če to dela?
You will always be lucky if you know how to make friends with strange cats.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe sep 21, 2012 1:16 pm

Zato pa pravijo, da tudi brezzobe muce jedo brikete, ker jih večinoma bolj goltajo, kot grizejo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Dravograd

Odgovor So sep 22, 2012 7:26 am

Aha, ok. Sam da je ok :good:
You will always be lucky if you know how to make friends with strange cats.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So sep 29, 2012 11:22 pm

In zato tudi drzi, da briketi nimajo kaksnega hudega efekta, zaradi katerega bi bili nujno potrebni za zdravje macjh zob. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne sep 30, 2012 9:30 am

No, pa dajmo še enkrat. Mehka hrana (konzerve) imajo negativen učinek na zdravje zob (zobne obloge), zato se pri težavah z zobmi in dlesnimi bolj priporočajo briketi. Muc jih pogoltne in se nimajo kdaj ustvariti zobne obloge. Veliki briketi (dental variante) pa zobe tudi čistijo.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov