Vsak po svoje. Marsikomu je kompliciranje že to, da se mački kupi kakšno drugo hrano kot tisto najcenejšo iz Spara ali Hoferja. Meni je mačja nutricionistika sicer blazno zanimiva in zato ful rada prebiram o tem, če bi pa upoštevala čisto vse, kar bi označili za tako ali drugače škodljivo, bi pa moje mačke verjetno stradale. Pa tudi jaz bi, če bi upoštevala vse najnovejše raziskave o tem, katere hrana je potanovem za ljudi škodljiva in povzroča raka in ne vem kaj še vse. Se mi pa recimo ne zdi pretiravanje, če se ob hranjenju s surovo hrano dobro podučiš o razmerjih in potrebnih dodatkih. Saj gre navsezadnje tudi v vso kupljeno hrano ogromno raziskav in dodajanja vsega možnega, da jo na koncu lahko označijo popolno, kar naj bi praktično pomenilo, da je za mačko uravnotežena. Se mi zdi logično, da se mora potem človek malo potrudit tudi, če si želi čisto sam pripravljati hrano svoji mački. Je pa to ipak znanost, ki se ves čas razvija. Še v osemdesetih so mačke v ZDA obolevale za slepoto in odpovedjo srca, nakar so ugotovili, da je bil vzrok pomanjkanje taurina v hrani. Šele tako se je sploh ugotovilo, kako dejansko je pomemben taurin v mačji hrani in od takrat ga dodajajo vsej mačji hrani. Zdaj pa primer, da nekdo leta in leta svojo mačko hrani z neko vrsto mesa, ki naravno vsebuje manj taurina kot ostale... Skoraj ni dvoma, da se bo to mački čez čas poznalo na zdravju. Se pa čisto strinjam, da v naravi mačke umirajo za marsičem drugim kot neuravnoteženo prehrano. Zato pa je prehrana toliko bolj pomembna za naše domače, ki jim take nevarnosti ne pretijo, vsem pa nam je verjetno cilj, da bi umrle le od visoke starosti. No, tu seveda govorim o kompliciranju kar se tiče surove prehrane in v tem primeru se mi zdi poskrbeti za vse potrebne dodatke in razmerja vse prej kot to. Pri kupljeni hrani, to je pa druga stvar. V končni fazi je vsa kupljena popolna hrana tako rekoč uravnotežena, tako da nas ne bi smelo skrbeti za razmerja ipd, samo nas večina tu še vedno verjetno ne kupi čisto vsake. Jaz sem gotova ena tistih, ki v očeh marsikoga čisto preveč komplicira, čeprav se meni zdi, da ohranjam neko zdravo mero razuma pri tem, ker mi je glavno načelo raznolikost. Čisto možno, da bi moja grupa dosegla zelo visoko starost na najcenejših briketih, lahko pa tudi ne. Zame je vse v eliminaciji tveganja

No, pa sem še jaz pristavila svoj piskerček, al kako se že reče, na temo kompliciranja
Šakti je napisal/-a:Me pa res zanima če obstajajo tako blesave mačke, da res nebi znale ribic jest.

Misliš, da ne? Saj obstajajo celo "tako blesavi" ljudje, še jaz osebno dva taka poznam, ki se jim je kost zataknila v grlu...
Šakti je napisal/-a:Kaj pa mislite o Renske konzervicah? Če ima katera kako doma bi prosila če pogleda kje jih proizvajajo.
Proizvajajo jih na Nizozemskem. Meni se zdijo kar kvalitetne kar se sestave tiče, izkušenj z ješčostjo pa nimam