Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor To avg 14, 2012 1:23 pm

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Animondine Carny za rastoče muce. Te kupujem zaradi tega ker je noter zelo velik delež mesa, tudi 98%. Prejšnje mačke sem namreč hranila striktno z naravno hrano (taprave ribice in dobri domači pujsi, kokoške in zajčki) in nikoli ni bila nobena nič bolana, žal pa imam sedaj tako damo da tega niti pogledat noče :negative: .
Antibiotike mu je pa dal veterinar za driskico, kar mi je sicer zelo čudno, ker če jaz jem antibiotike se mi še minimalno pol leta prebava ne porihta.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr avg 15, 2012 1:34 pm

Šakti je napisal/-a: Prejšnje mačke sem namreč hranila striktno z naravno hrano (taprave ribice in dobri domači pujsi, kokoške in zajčki) in nikoli ni bila nobena nič bolana

A lahko kaj več napišeš o tem? Kako si jim zagotovila vse potrebne snovi, si res futrala samo meso ali si dodajala kosti in drobovino, kakšno starost so mački ob taki prehrani dočakali ipd :)

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Sr avg 15, 2012 10:42 pm

Joj sorry ampak kako dolgo živijo mačke po taki hrani ti ne morem povedat. Začelo se je z mojo prvo mačko ki enostavno ni hotela nič drugega jest kot surovo meso in surove ribe, pa še to niso smeli biti mastni kosi ali pa kake kože tudi ni bilo smelo biti zraven. Ne vem zakaj ampak tako je bila navajena že pri prejšnji lastnici. Žal je umrla po treh letih ker jo je nekdo zastrupil (je bla prava žlehtnoba). Ribe mi je en ribič dajal na stran in sicer tako majhne, da je bila ena ravno za en mačji obrok in sem lepo eno po eno jemala iz zamrzovalnika, jih odtalila in kar cele dala mački. Meso pa sem lepo razdelila en zrezek za mene, enega za fotra, ta tretjega je pa muca zraven žvekala ko sva imela kosilo. Dlako je imela čudovito brez česanja in nasploh je kar pokala od energije in od zdravja.
Za ostale muce žal ne vem kako dolgo so živele ker so bile pri meni največ nekaj mesecev. Takrat sem namreč živela na podeželju zraven cerkve in se je čisto vsako leto našel mladiček ali dva, ki so se ga mestni lastniki naveličali in odvrgli pri naši vaški cerkvi da jih kdo najde. Večina je bila dolgodlakih in čisto vse navajene na mačji wc. Hvala bogu sami lepotci, tako da sem jim hitro našla drug dom.
Drugače pa ziher neboš zgrešila če boš muci dajala surova jetrca. V njih je veliko vitamina A, ki ga mačke niso sposobne same proizvajat, ga pa nujno rabijo in bi morale biti obvezna dodatna hrana za vse mačke.
Jaz sem sicer vse te muce hranila s surovim mesom, ker se s termično obdelavo uniči veliko vitaminov in ostalih hranilnih snovi,samo tu te moram opozoriti da je pri takem načinu hranjenja možnost da se na muco prenese tudi kaka bolezen in s tem posredno tudi na tebe. Pa še ena posebnost je bila pri tej prvi muci, ki je bila pri meni 3 leta. Sicer ne vem če je bilo to s hrano povezano ampak muca je izredno rada napadala otroke, nekatere ljudi in ostale živali. To je zgledalo tako, da ko je zagledala npr. psa je dvignala rep v zrak, se počasi odšetala do njega in ga grdo spraskala. Kaj takega še nisem videla pri nobeni mački ne prej ne kasneje.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Če avg 16, 2012 11:51 am

Katere dodatke si pa dodajala hrani?
We got rid of the kids. The cat was allergic.
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Če avg 16, 2012 6:39 pm

Šakti je napisal/-a:Drugače pa ziher neboš zgrešila če boš muci dajala surova jetrca. V njih je veliko vitamina A, ki ga mačke niso sposobne same proizvajat, ga pa nujno rabijo in bi morale biti obvezna dodatna hrana za vse mačke.

jetrca so primerna samo kot kaka tretjina prehrane. surova pospešujejo prebarvo, kuhana zapirajo, zato so fajn za uravnavanje prebave.

Šakti je napisal/-a:Jaz sem sicer vse te muce hranila s surovim mesom, ker se s termično obdelavo uniči veliko vitaminov in ostalih hranilnih snovi,samo tu te moram opozoriti da je pri takem načinu hranjenja možnost da se na muco prenese tudi kaka bolezen in

s kuhanjem se bojda uniči taurin, ki je za mačke ključen, piščanca lahko zato z vrelo vodo samo oplakneš, ne pa skuhaš do konca, bakterije so samo na površini. svinjino in govedino je potrebno prekuhat.
poleg tega se pri termični obdelavi piščanca spremeni struktura kosti in tako postane nevarna za mačke. surove kosti naj bi se ne cepile na tiste nadležne ostre špice.

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Če avg 16, 2012 10:42 pm

Hvala mačka mačka, ful dobro si razložla :good:
Nisem vedela da kuhane jetrca zapirajo jih bom jutri takoj dala mladičku.

Če maš v glavi bi še te prosla če napišeš na kak način se da muco naučit kar cele ribe jest (drobovje se lahk po želji v wc školjko da). Jaz sem žal že pozabla, vem pa da znajo bit ribje kosti zelo nevarne če jih daš odrasli mački ki jih ni vajena.

Drugače sem mucam dajala samo še špinačo s kislo smetano, so jo imele ful rade z mano vred in pa trde sirčke smo si delile. Dosti muc ne prebavlja mleka na tak način so pa vseeno kar nekaj kalcija dobile.

Sicer pa kot pravim jaz sem extremist kar se prehrane tiče. Živalco bom probala vedno futrat s hrano čimbolj podobno tisti, ki bi jo jedla v naravi.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Če avg 16, 2012 11:13 pm

Kar se jeter tice, bi jaz bila previdna pri kolicini. Pri vitaminu A je vecja nevarnost hipervitaminoze kot pomanjkanja in v kolikor muc dobiva katerokoli kompletno oz. popolno hrano za macko, dodatni vnos z dodatki ni potreben. Ker je mascobi topen vitamin, se visek nalaga v telesu in ne izloca z vodo, jetra pa ga vsebujejo kar precej.

Hmm.. Ce si dodajala le spinaco s kislo smetano, potem to res ni bila balanced prehrana... Za to dvoje v prehrani macke kot striktega mesojedca tako ni nobene potrebe. Tudi jaz sem "ekstremist", ce temu tako pravis, ampak je imo boljsa kateranoli popolna kupljena hrana kot pa nepravilna surova hrana. Ce bi rada se katero macko hranila s surovo prehrano ti toplo priporocam, da si preberes kaksen recept, jih je polno na internetu. :)

Mi pa res ni jasno, kaj mislis s tem, da bi se dalo macko nauciti jesti ribe in upam, da bo znala katera obrazlozit to, ker jaz prvic slisim.

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe avg 17, 2012 8:41 am

mačka_Mačka je napisal/-a:jetrca so primerna samo kot kaka tretjina prehrane. surova pospešujejo prebarvo, kuhana zapirajo, zato so fajn za uravnavanje prebave.

svinjino in govedino je potrebno prekuhat.

Jetrca (+ostala drobovina) so se dajejo kot 10% prehrane. Pri striktno surovi hrani se daje 80%mesa, 10% kosti in 10% drobovine. Prvič pa slišim da kuhana jetrca zapirajo, jaz ko jih dajem psu mora obvezno dobit še kakšno kost zraven ker drugače je driska, tako da previdno pri tem mačjem mladiču, verjetno bi bilo bolje uporabit kaj drugega.

Ribe je dejansko najbolje dat cele, surova prehrana namreč temelji na whole pray-u in recimo iz ene sardelice mačka dobi prav vse kar potrebuje. Je pa res da marsikatera mačka (in pes) ne mara rib, moj dejansko gobec viha češ tega pa že ne mislim jest, a si nora. Tko da magari se mal popeče al pa pokuha, tud pri drugem surovem mesu se da tako naredit če ga kaka žival ne mara - od zunaj je kuhano, od znotraj pa surovo, sam tega itak ne poštudirajo :D Ni pa treba svinjine in govedine nič prekuhavat, je surovo pregledano meso čist ok. Pri kakih domačih kolinah je pa res fajn malo previdnosti, svinjina se da za 3 tedne v zmrzovalnik da se uniči bakterije trihinoze ali pa prekuha, ampak kot rečeno, pri pregledanem mesu res ni potrebe po kuhanju.

Na izključno surovem mesu brez dodatkov (drobovine in kosti, plus kake omega kisline so fajn) se bo vsaka žival postopoma sesula, ker to ni uravnotežena prehrana. Zarad tega sem vprašala kako dolgo so mačke živele, ker 20+ let na izključno mesu 100% ne bi. Ne moremo vedet, kako dolgo bo žival funkcionirala na taki prehrani, vsekakor pa jo odsvetujem tudi za krajši čas. Surova prehrana MORA vsebovati zgoraj navedeno formulacijo 80/10/10, poleg tega pa je bolje da se jo kombinira s kvalitetnimi briketi, ker namreč domača mačka NI divja mačka že kar nekaj časa, njen prebavni trakt se je temu navadil in čeprav se zelo popularizira le surovo prehrano, dvomim da psi in mačke najbolje funkcionirajo po njej.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Pe avg 17, 2012 9:36 am

Jetrca naj bi idealno predstavljala 50% od tistih 10% drobovine v prehrani mačke. Sicer se z večino stvari strinjam, edino s tem ne, da se je prebavni trakt mačke prilagodil. Biološko gledano mačke niso nič drugačne kot so bile tisoč let nazaj. Ni priporočljivo tudi, da se brikete hrani istočasno s surovo hrano, ker je njun prebavni čas različen in se zna zgodit, da pride do kakšnih prebavnih težavic. Jaz ob pravilni surovi prehrani kar se mačk tiče sicer niti ne vidim potrebe po briketih, ampak to je pa že stvar mnenja :)

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe avg 17, 2012 10:36 am

Catlady je napisal/-a:Ni priporočljivo tudi, da se brikete hrani istočasno s surovo hrano, ker je njun prebavni čas različen in se zna zgodit, da pride do kakšnih prebavnih težavic.

Se strinjam, jaz imam v ta namen "kolobarjenje" - par dni briketi, par dni kuhana, par dni surova, nato en dan posta pa spet jovo na novo.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe avg 17, 2012 12:09 pm

En dan posta? :O
Kdor ne mara živali,ne mara ljudi!!!

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe avg 17, 2012 1:36 pm

Če grem iz surove na brikete ali obratno je en dan posta, če grem iz briketov na kuhano ali obratno pa brikete vmes mešam. Sem že pisala v tej temi o tem - briketi se dlje časa prebavljajo kot surovo, in če je en obrok briketov, drug pa že kar surov, se to tko neprimerno v prebavilih meša. Ne znam čist prav napisat, v glavnem pa ni priporočljivo :) Tud ne delam cel dan posta, sam kak obrok vmes spustim da se organizem res prepuče, recimo za večerjo briketi, jaztrka ni, pa spet večerja surovo.
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Pe avg 17, 2012 5:15 pm

dobro vedet. kolko časa pa se brikati prebavljajo?
naša brikete dobi zjutraj, zvečer pa mešano prehrano. včasih konzervo, včasih piščanca (če ji damo hrbet, ki ga ima najraje, kožo odstranim, ker naj bi bil vnos maščobe prevelik), včasih pa drobovino (kupujem piščančjo ali puranjo drobovino, ki vsebuje jetrca, vranice in srčka). vmes je precej ur, ampak postimo je pa ravno ne :)

rib pa ne mara preveč, čeprav v končni fazi tudi sardelo zmaže. naš domači maček pri starših je ribe kot za šalo, večje kosti pač pusti in se jih niti ne loti.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor Pe avg 17, 2012 5:25 pm

Jaz pa kot običajno v življenju nič ne kompliciram in jim dam kar se mi pač tisti dan zazdi. Mački dobijo manjkrat meso (vedno surovo, razen piščanca) kot bi si jaz sicer to želela, ker ma večina raje brikete, ampak se s tem ne ubadam, dobijo kar se mi zdi al pa odvisno kolko imam časa. Prebavnih in/ali drugih težav nima noben, trkam na les, da tako ostane. Zna bit, da so navajeni, da se ne komplicira, pa ne komlicirajo niti oni :D
You dont know me, you just wish you did. :playboy:

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe avg 17, 2012 5:43 pm

mačka_Mačka je napisal/-a:dobro vedet. kolko časa pa se brikati prebavljajo?
naša brikete dobi zjutraj, zvečer pa mešano prehrano. včasih konzervo, včasih piščanca (če ji damo hrbet, ki ga ima najraje, kožo odstranim, ker naj bi bil vnos maščobe prevelik), včasih pa drobovino (kupujem piščančjo ali puranjo drobovino, ki vsebuje jetrca, vranice in srčka). vmes je precej ur, ampak postimo je pa ravno ne :)

Ne vem glih kako dolgo se prebavljajo, ampak če pes je brikete pa ga potem ene tri dni ne fotraš bo tri dni še kar kakal, vsi "ostanki" surovega pa grejo ven že naslednji dan, ker psi večinoma vse izkoristijo. Če gre pa iz briketov na kuhano je pa prvi izključno kuhan obrok na bazi krompirja, ki fajn popuše vse zavihke v črevesju, ampak tu je treba pričakovat da tud drek bolj smrdi (ok, to je za psa, mačk ne futram s krompirju:)) Kožo na piščancu lahko brez problemov pustiš gor, sploh če ne fotraš s tem vsak dan (tud svinjine se mnogi izogibajo, ker je kao premastna), drobovino lahko dobiš pa praktično zastonj v skoraj vsaki mesnici - če nimajo danes, ti pa povedo kdaj bo oz. ti prišparajo. Sam da to so konkretni kosi ledvic in jeter, nič narezano in zapakirano. V glavnem se je fajn z mesarji kaj zment, boljše kot pa kupovat v trgovini "tapravo" meso, sploh ker to gre drugač v odpad čeprav so prav lepi kosi in z njimi ni čisto nič narobe - goveji smrčki, goltanci ipd. Jaz dobivam prav od klavca, ki hodi po domačih kolinah in dela v mesariji, vse kar gre drugače stran, ker ni zadosti "lepo" za humano uporabo in je res poceni vir kvalitetnega mesa.
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Pe avg 17, 2012 6:27 pm

ja samo v centru ljubljane te bolj pisano gledajo, če mesarja fehtaš za drobovino :) sem že probala, pa ne gre. vozit se nekam samo po meso se mi zdi neekonomično, tržnice nikoli ne ujamem.

mislim, da stane pol kile pakirane drobovine 1.5, tako da ni strašne sile.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe avg 17, 2012 7:45 pm

Nika je napisal/-a:Ne vem glih kako dolgo se prebavljajo, ampak če pes je brikete pa ga potem ene tri dni ne fotraš bo tri dni še kar kakal, vsi "ostanki" surovega pa grejo ven že naslednji dan, ker psi večinoma vse izkoristijo

Čist tako razmišljam, ampak verjetno je pri živalih, pri psih isto kot pri človeku, ki gre kakat četudi ne bi cel dan nič jedel, ali več kot en dan... količina je pač posledica hrane, ampak še vedno naj bi normalno šel na potrebo, četudi bi se stradal cel teden... in je tudi logično, da četudi pes 3 dni ne je, bo 3 dni vseeno kakal, če je zdrav.

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Pe avg 17, 2012 10:31 pm

Catlady je napisal/-a:Hmm.. Ce si dodajala le spinaco s kislo smetano, potem to res ni bila balanced prehrana... Za to dvoje v prehrani macke kot striktega mesojedca tako ni nobene potrebe.

Mi pa res ni jasno, kaj mislis s tem, da bi se dalo macko nauciti jesti ribe in upam, da bo znala katera obrazlozit to, ker jaz prvic slisim.

Mislim da nisem dobro napisala, mačke nisem načrtno začela hranit s surovim mesom ampak sem ji dajala tisto kar je edino jedla, tako da si je muca sama sestavila jedilnik. Špinača je bla pa kuhana ker jo je dobla takrat, ko sem jo za sebe pripravila, kar je bilo v obdobju moje pubertete včasih tudi trikrat dnevno :nyam:

Glede na to da jo je ravno tako rada mlatila kot jaz, mislim da jo je muca razumela bolj kot posladek. O balansiranju hrane pa pri njej res nisem razmišljala ker je imela proste izhode v zdravo naravo. Zaupam v to, da bo žival instiktivno vedela katera hrana je najboljša zanjo. Čeprav mi v času njene brejosti res ni bilo vseeno,ker sploh ni hotela jesti nič, kar sem ji jaz ponudila, pač pa se je prehranjevala striktno s tem kar si je sama ulovila. Takrat še frišn šnicl ni bil dovolj dober za to divjo damo. Ko je pa nehala mladiče dojit, je pa spet začela jest po starem.

Nekateri ljudje ne dajejo rib mačkam, ker se bojijo da bi se jim zapiknila kaka drobna kost v grlo ali pa v želodček. Nikoli nisem preverjala če je to človeško paničarjenje ali resnica. Sem pa ta strah vedno upoštevala, ko sem med dopusti skrbela za ljubljenčke drugih ljudi. Me pa res zanima če obstajajo tako blesave mačke, da res nebi znale ribic jest.

Pa priporočla bi ti svojo sedanjo muco za kak teden sedaj ko grem na dopust. Bi mrhi suhi res privoščila malo tvojega vojaškega režima prehranjevanja :dance: . Jo kličemo ljubkovalno dahauski atlet. Je samo toliko kolikor je nujno potrebno za preživetje in samo eno vrsto briketov in konzerv. Bi mrha prej umrla od lakote kot pa si premislila. Si lahko misliš kako hudo je to za mene ki sem proti tovarniško predelani hrani.

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor So avg 18, 2012 12:03 am

Kaj pa mislite o Renske konzervicah? Če ima katera kako doma bi prosila če pogleda kje jih proizvajajo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So avg 18, 2012 5:12 am

V google odtipkaš renske in se ti pokaže v drugi vrsti spletna povezava do proizvajalca. Bo šlo? Imam kako konzervo ali dve doma, ampak boš ti verjetno porabila manj časa, če si sama odgovoriš na vprašanje.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov