mačka_Mačka je napisal/-a:jetrca so primerna samo kot kaka tretjina prehrane. surova pospešujejo prebarvo, kuhana zapirajo, zato so fajn za uravnavanje prebave.
svinjino in govedino je potrebno prekuhat.
Jetrca (+ostala drobovina) so se dajejo kot 10% prehrane. Pri striktno surovi hrani se daje 80%mesa, 10% kosti in 10% drobovine. Prvič pa slišim da kuhana jetrca zapirajo, jaz ko jih dajem psu mora obvezno dobit še kakšno kost zraven ker drugače je driska, tako da previdno pri tem mačjem mladiču, verjetno bi bilo bolje uporabit kaj drugega.
Ribe je dejansko najbolje dat cele, surova prehrana namreč temelji na whole pray-u in recimo iz ene sardelice mačka dobi prav vse kar potrebuje. Je pa res da marsikatera mačka (in pes) ne mara rib, moj dejansko gobec viha češ tega pa že ne mislim jest, a si nora. Tko da magari se mal popeče al pa pokuha, tud pri drugem surovem mesu se da tako naredit če ga kaka žival ne mara - od zunaj je kuhano, od znotraj pa surovo, sam tega itak ne poštudirajo

Ni pa treba svinjine in govedine nič prekuhavat, je surovo pregledano meso čist ok. Pri kakih domačih kolinah je pa res fajn malo previdnosti, svinjina se da za 3 tedne v zmrzovalnik da se uniči bakterije trihinoze ali pa prekuha, ampak kot rečeno, pri pregledanem mesu res ni potrebe po kuhanju.
Na izključno surovem mesu brez dodatkov (drobovine in kosti, plus kake omega kisline so fajn) se bo vsaka žival postopoma sesula, ker to ni uravnotežena prehrana. Zarad tega sem vprašala kako dolgo so mačke živele, ker 20+ let na izključno mesu 100% ne bi. Ne moremo vedet, kako dolgo bo žival funkcionirala na taki prehrani, vsekakor pa jo odsvetujem tudi za krajši čas. Surova prehrana MORA vsebovati zgoraj navedeno formulacijo 80/10/10, poleg tega pa je bolje da se jo kombinira s kvalitetnimi briketi, ker namreč domača mačka NI divja mačka že kar nekaj časa, njen prebavni trakt se je temu navadil in čeprav se zelo popularizira le surovo prehrano, dvomim da psi in mačke najbolje funkcionirajo po njej.