Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 7:49 am

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

V divjini... Moje mnenje pa je, da dokler moje mačke plezajo po plezalu ne po drevesu, spijo v moji postelji in "divjino" gledajo samo skozi okno, je temu prilagojen tudi prehrambeni režim. In dokler sta oba zdrava in zadovoljna, jima enostavno pustim, da imata tudi kakšno svojo foro pri hrani. Ker ena ne prenaša piščanca, dobita mokro hrano pač brez piščanca oba, ker ju pri hrani ne ločujem. Sem pa izbrirčnežu ponudila tudi piščanca, pa je bil odziv enak. Poje dva grižljaja in šiba. V veliko veselje druge muce, ki z nadzvočno brzino pospravi še njegovo. Tekočine popije dovolj, tukaj ni problema. Se tudi jaz strinjam, da bi se navadil, če bi se moral, ampak zaenkrat mu pač ni treba. Silila ga bom v nekaj šele takrat, ko bo to potrebno za njegovo zdravje.
Prav veliko eksperimentov pa s surovim mesom tudi res nismo delali, ker ga zase ne kupujemo in sem ga kupila izključno zaradi muc. Ponudim jima pa praktično vse, kar pripravljam, ker tudi noro prosjačita. Se pa še ni zgodilo, da bi kdo od njiju kakšno stvar sploh poskusil. Povohata in se umakneta. Pač taka sta. Za razliko od maminih muc, ki vedno aktivno in za moje pojme precej nadležno sodelujeta pri vsakem obroku.
Kakorkoli, zase vem, da sem precej dovzetna za različna mnenja. In take debate so čisto koristne. V tem primeru je moje stališče pač tako.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 7:52 am

renata je napisal/-a:Drugače se ti zna zgoditi, da se pred prekaljenem himalajcem bahaš z izkušnjami vzpona na Šmarno goro.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:good:

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 7:54 am

mogoče kot zanimivost - surovo meso sem večkrat ponudila notranjim in prostoživečkam.
Jedla ga je samo ena prostoživečka, pa to nekaj grižljajev, nato se je umaknila, ostali
so samo povohali in tudi poskusiti niso hoteli.
Pa sicer vem, da prostoživečke lovijo ptiče in miši (mi jih nosijo pred bajto :dash: ).
Mogoče bi morale mačke kakšna izvedenska mnenja prebrat :D :truce:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 8:48 am

Glede na moje "vzpon na bučo" izkušnje :D si upam odgovorno trditi, da je za mačke, kot tudi za ljudi, dobra raznovrstna prehrana. Moji vsak dan dobijo enak zajtrk (mešanica Hair&skin in Dental v razmerju 4:1), za večerjo pa kolobarimo: en dan so briketi, en dan konzerva, en dan vrečke in četrti dan surovo meso. Mila namesto briketov in vrečke dobi Light brikete. Odkar sem pogruntala to kombinacijo, ima Meli skorajda idealno prebavo, kar je bil tudi cilj.

Mesa pa za njih kupim bistveno več, kot zase, čeprav jem meso, toda dokaj redko. Kupujem goveje in piščančje zrezke, ker se mi s kostmi ne da zafrkavati (beri: brskati pod kavčem za skrbno spravljenimi ostanki). Konzerve in vrečke so vedno kvalitetne, toda enkrat na dva-tri meseca jim privoščim junk party in se fanta napokata Sheeba kunca :crazy: pa še Mila malo poliže. Če je maček zdrav, mu ena doza junka na nekaj mesecev ne more škodovati, veselje je pa nepopisno.

Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja, in ne trdim, da je opisana varianta najboljša, le pri nas se zelo dobro obnese.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 8:49 am

Catlady je napisal/-a:......, še posebej je expert za obiranje piščančjih kosti :)

jaz se s piščančjimi kostmi ne bi igrala in se tudi ne, ne pri mačkah ne pri psu. Še z govejo (za psa) smo imeli enkrat celo štalo, ko se je napičila na zobe in ni šla dol, piščančje so pa sploh nevarne, ker so ostre.

Mojim so 95 % hrane kvalitetni briketi. Surovo meso dajem samo goveje, 1 na mesec recimo. Piščančka kuham z rižem, če imamo drisko. Konzervico dobijo parkrat na teden zvečer, in ker jih je več, pride res samo malo za "posladkat" se na vsakega. Se pa prilagajam mačku/-om....trenutni začasnik je malo bogi in zato dobi več konzervice in to zjutraj in zvečer, za vmes ima pa brikete, ki pa jih ne obožuje ravno.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 9:40 am

Cats je napisal/-a:Glede na moje "vzpon na bučo" izkušnje :D si upam odgovorno trditi, da je za mačke, kot tudi za ljudi, dobra raznovrstna prehrana. Moji vsak dan dobijo enak zajtrk (mešanica Hair&skin in Dental v razmerju 4:1), za večerjo pa kolobarimo: en dan so briketi, en dan konzerva, en dan vrečke in četrti dan surovo meso. Mila namesto briketov in vrečke dobi Light brikete. Odkar sem pogruntala to kombinacijo, ima Meli skorajda idealno prebavo, kar je bil tudi cilj.

Mesa pa za njih kupim bistveno več, kot zase, čeprav jem meso, toda dokaj redko. Kupujem goveje in piščančje zrezke, ker se mi s kostmi ne da zafrkavati (beri: brskati pod kavčem za skrbno spravljenimi ostanki). Konzerve in vrečke so vedno kvalitetne, toda enkrat na dva-tri meseca jim privoščim junk party in se fanta napokata Sheeba kunca :crazy: pa še Mila malo poliže. Če je maček zdrav, mu ena doza junka na nekaj mesecev ne more škodovati, veselje je pa nepopisno.

Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja, in ne trdim, da je opisana varianta najboljša, le pri nas se zelo dobro obnese.

:good: :kiss:

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne jul 29, 2012 11:31 am

avena je napisal/-a:Tekočine popije dovolj, tukaj ni problema.

Vidiš, tu se pa ne strinjamo. Mačke hranjene na mokri hrani (=konzervah) dobijo dvakrat več vode, kot mačke, hranjene z (izključno) briketi. In ne verjamem, da je katerakoli mačka hranjena izključno na briketih sposobna piti dovolj vode, da bi tisto pomanjkanje nadomestila, ker mačke naravno pijejo ko so že 5% dehidrirane. Zame so razna posledična tveganja, od formiranja kristalov, do obolenja ledvic, prevelika, da bi si upala tvegati. Razen, če tvoja mačka spije več kot dva deci vode na dan.

oaza88 je napisal/-a:jaz se s piščančjimi kostmi ne bi igrala in se tudi ne, ne pri mačkah ne pri psu. Še z govejo (za psa) smo imeli enkrat celo štalo, ko se je napičila na zobe in ni šla dol, piščančje so pa sploh nevarne, ker so ostre.

Glede tega pa pač moram reči, da bom raje verjela mnogim holističnim veterinarjem in ekspertom, pa navsezadnje tudi izkušnjam. S surovimi kostmi nismo imeli še nikoli problema. Pri nas so super pomagale mačkah z vnetjem dlesni.

Cats je napisal/-a:Glede na moje "vzpon na bučo" izkušnje :D si upam odgovorno trditi, da je za mačke, kot tudi za ljudi, dobra raznovrstna prehrana.

:good: Absolutno, tudi jaz prakticiram rotacijo. Prvič, da se mačka ne dolgočasi s svojo hrano. Drugič, nobena hrana ni popolna in s tem preprečimo, da bi se ravil kakšen zdravstveni primanjkljaj, ker nekaj v hrani primanjkuje.

renata je napisal/-a:Surovo meso, še posebej piščančje, lahko naredi mački z ne prav idealnim imunskim sistemom, v določenih primerih pa tudi popolnoma zdravi, veliko škode.

A bi lahko tole malo obrazložila? Ker me res zanima, kaj točno si mislila s tem :)

Mene so do mojega zdajšnjega sistema prepeljala pravzaprav določena dejstva. Prvič, da so mačke carnivori, in najboljša mokra hrana še vedno vsebuje več beljakovin, kot najboljša suha hrana. Drugič, pitje, ker mačke na mokri hrani dobijo dvakrat več vode. Mačka bi za vsakih 50g hrane morala spiti skoraj pol litra vode. Nekateri viri navajajo 250 ml - tudi toliko še nisem videla spiti mačke v enem dnevu. Tretjič, četudi naše mačkice zdaj lepo lenarijo na naših kavčih, ni njihov prebavni sistem nič drugačen od divjih prednikov. Četrtič, muce sploh ne grizljajo briketov, temveč jih največ parkrat pregriznejo in cele pogoltnejo. Kje je tu efekt na zobe? In če bi bila suha hrana res tako pomembna za zobe, zakaj ima potem toliko mačk, hranjenih z briketi, tako slabe zobe? In petič, briketi so najbolj oddaljena hrana od naravne prehrane mačkam. Zdaj pa, kako se bo posameznik na podlagi tega odločil, je pa stvar posameznika. Jaz stremim k čim bolj naravni hrani, če se komu drugemu to ne zdi pomembno, tudi prav :)
We got rid of the kids. The cat was allergic.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne jul 29, 2012 11:40 am

Joj, ne morem več urejat posta. V bistvu kar jaz zagovarjam je to, da vsaj 50% hrane predstavlja mokra hrana, če je že treba hraniti brikete. Saj so res priročni, pa tudi poceni. Ampak tudi čisto nenaravni, preveč obdelani, in, že po definiciji, suhi.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 12:24 pm

Kar se tiče ledvic - določen faktor je pomoje tudi genetski.

Kar se tiče zob - ravno Peggy, ki najmanj mokre hrane poje, ima najlepše zobe. In dve mački od mojih treh vztrajno grizeta brikete. Saj če briket 2x pregrizneta, je ta že skoraj čisto zdrobljen. Je pa res, da mačke pogosto brikete pogoltnejo. In tudi pri zobeh imaš mačke, ki imajo žal več problemov kot druge.

Prav je, da muce dobijo mokro hrano. Kolikor pač katera poje pa poje. Jaz sem se obregnila samo v del o surovem mesu, o katerem si že v štartu pisala...

Catlady je napisal/-a:Jaz verjamem, da je najboljša možna hrana doma pripravljeno surovo meso.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne jul 29, 2012 12:56 pm

Seveda je tudi genetika, pa saj sem že napisala, da bodo ene mačke normalno živele celo življenje na suhi hrani, ene bodo pa zbolele na mokri hrani, ali pa izključno surovi. Ker pač ni vse v tem in se vsega ne da preprečiti le s hrano. Isto velja za zobe, glede tega sem v bistvu še bolj prepričana, da ima največ vpliva genetika. Plus, nikoli nisem rekla, da je mokra hrana (=konzerve) koristna za zobe. Verjamem kvečjem v to, da suha hrana nima neke hude koristi za zobe, kot veliko ljudi misli oz. pravijo da naj bi bila celo ključna pri zobeh naših mačk. Verjamem tudi, da je surova hrana najbolj koristna za zobe.

Vem, da v končni fazi ničesar ne bom mogla preprečiti s še tako dobro hrano. Če bo kakšna moja mačka izredno nagnjena k neki bolezni, bo zbolela, ne glede na to, kako jo hranim. Verjamem pa, da je boljša preventiva kot kurativa in se do neke mere da veliko narediti s hrano in če bo ves ta trud vsaj delček pripomogel k temu, da imam bolj zdrave mačke, je to dovolj zame.

Zakaj te je pa to glede surove hrane tako zmotilo? Saj ves čas ponavljamo, da je vsak upravičen do svojega mnenja. Jaz v to verjamem, na podlagi vsega, kar sem že prej napisala. Ključno zaradi tega, ker verjamem, da je čim boljša največkrat čim bolj naravna hrana in ker se prebavni sistemi naših mačk ne razlikujejo od prebavnih sistemov mačk, iz katerih so se razvile. In zame argument, da so mačke notranje in je zato najbolj primerna briketirana hrana, pač ne drži, zato ker vem, da biološko naše notranje mačke niso nič drugačne od zunanjih in divjih. In mi je vse skupaj prav logično. Nekomu drugemu pa pač ni in drugače verjame.

Sem pa tudi že zapisala, da kljub temu verjamem, da je boljša kupljena, že pripravljena hrana, kot pa nepravilno hranjena surova hrana.

Briketi so navsezadnje kompletna hrana in jaz ne trdim, da bodo mačke na briketih vse bolne in uboge. Tudi ne verjamem v te zadeve tako ekstremno, kot na tujih forumih pravijo - da je najboljša suha hrana slabša kot najslabša mokra hrana.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 3:03 pm

OK; vsi prispevki, ki ničesar vsebinskega ne prispevajo k debati o hrani za mačke, so leteli v koš. Ista usoda bo doletela tudi morebitne bodoče tovrstne prispevke.

Catlady je napisal/-a: renata je napisal/-a:Surovo meso, še posebej piščančje, lahko naredi mački z ne prav idealnim imunskim sistemom, v določenih primerih pa tudi popolnoma zdravi, veliko škode.
A bi lahko tole malo obrazložila? Ker me res zanima, kaj točno si mislila s tem :)

Bi razložila, če ne bi v tej isti temi na strani 12 že govorili o tem.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne jul 29, 2012 3:17 pm

Aha, vidim. Dobro, to z oslabljenim imunskim sistemom mi je nekako jasno, samo za zdrave pa... Vsakomur svoje. Sem mislila, da je še v čem drugem fora kot v teh bakterijah. Jaz imam na srečo na voljo popolnoma bio meso :)
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Po jul 30, 2012 1:28 pm

oaza88 je napisal/-a:jaz se s piščančjimi kostmi ne bi igrala in se tudi ne, ne pri mačkah ne pri psu. Še z govejo (za psa) smo imeli enkrat celo štalo, ko se je napičila na zobe in ni šla dol, piščančje so pa sploh nevarne, ker so ostre.

nekje sem prebrala,da so za mačke piščančje kosti problematične le če je piščanec skuhan, ker se spremeni struktura kosti in se kost začne cepit na ostre delčke.

naša Mačka na srečo ni zbirčna, navadli smo jo na vse sort hrane. zjutraj dobi svojo porcijo briketov, ko se naje ji odmaknemo ostanke, ker se če ne baše iz dolgčasa. če bi imela brikete na voljo cel čas bi pač cel čas jedla.
kar se večerje tiče skušamo bit pa čim bolj kreativni. ali so to konzerve ali sveže meso (piščanca navadno samo pod vrelo vodo sperem, ali ga namočim v vrelo vodo, da pobijem bakterije, ostalo meso skuham, če se slučajno znajde na jedilniku, ampak ker midva jeva predvsem piščanca, tudi mačka je predvsem piščanca). kupujeva piščančjo drobovino, jetrcem se je na začetku malo upirala, ampak predvsem ker se jih ni znala lotit, narezana in pokuhana so ji potem kar teknila. zdej jih poje z užitkom. poleg tega so fajn za uravnavanje prebave.
ko dobi piščančko perutničko mi temu rečemo 'catch your own food day', ker se prve pol ure s perutničko igra, jo meče vsepovsod, skuša skrit pod kavčem, napada, gricka, tolče s taco. ko se odloči, da je perutnička dovolj mrtva, si jo ponosno zvleče pod mizo in jo tam poje. nikoli 'ulovljene' hrane ne poje na svojem prostoru za hrano. če ima na izbiro brikete ali perutničko se loti briketov, ker je manj dela s tem. meni se zdi fajn, da se malo matra s hrano, ona je pa tudi ful ponosna, ko 'ubije' svojo perutničko. koščke kosti po celi kuhinji pač vzamem v zakup, navsezadnje jih ni tako težko pomest. poleg tega je fajn, da si malo zobe na kosteh matra. poje tudi hrbet, brez problemov, edino na kose ji ha je treba naseckat. se pa res zgodi, da se ji včasih kak kos mesa zatakne za zob. ampak ga je še zmeraj sama uspešno dol dobila.

pije samo če je brikete, takrat pije ful.

kar se junk fooda tiče, dobi kak kos poli na vsake par kvartov, tuno lahko včasih poliže. potem je najsrečnejša mačka na svetu, cela mastna in zadovoljna liže tisto olje dol s sebe.

aja pa muhe so po tanovem najljubši desert. :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Dravograd

Odgovor To jul 31, 2012 9:42 pm

Prijateljica me je prosila, da vas vprašam, kakšna je hrana za mačke dein bestes.
Mama ji ne dovoli kupovati prek interneta, v večja mesta pa ne hodijo dosti. Zato ne more kupovati boljše.
Ali katera ve kakšna je ta hrana? Je boljša od whiskasa ali kitekata?
You will always be lucky if you know how to make friends with strange cats.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 01, 2012 5:17 am

isti rang kot kitekat in podobno
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ravne na Koroškem

Odgovor Sr avg 01, 2012 8:03 am

Če se prav spomnim, imajo Sparovi briketi 8% mesa, kar je malenkost več od whiskasa ipd.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 01, 2012 10:16 am

A nimajo nobene trgovine za živali kje blizu? Ker DM zgleda imajo. Mislim pa da ima tudi DM še eno drugo hrano, pomoje malenkost boljšo od Dein bestes, ki je njihova znamka.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Sr avg 01, 2012 10:39 am

KamI je napisal/-a:Če se prav spomnim, imajo Sparovi briketi 8% mesa, kar je malenkost več od whiskasa ipd.

Ni nujno. Če misliš tistih 4% na embalaži, to ne pomeni, da hrana vsebuje samo 4% mesa. Vsak proizvajalec mačje hrane mora na svoji embalaži označiti zakonski minimum, ki je 4% mesa in živalskih produktov tiste živali, ki daje okus oz. daje hrani ime, npr. Whiskas z govedino v želeju bi moral vsebovati vsaj 4% govedine, ostalo je lahko drugo meso. Hrana najverjetneje vsebuje več kot 4% mesa tistega okusa, je pa res da tega in koliko drugih vrst mesa je uporabljenih ne moremo vedeti razen, če se proizvajalec odloči dati več informacij na oznaki. Se pa predpisi o označevanju trenutno spreminjajo in upam, da bodo s temi spremembami postali bolj jasni.

Iščem sestavine za Dein Bestes pa ne najdem, na njihovi strani so pa ful skopo napisane...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ravne na Koroškem

Odgovor Sr avg 01, 2012 2:19 pm

Aha tega pa nisem vedela, hvala :) MarryAlice, a ni v vašem kraju tudi Zoo žur, če je tvoja kolegica od tam kot ti? :blush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Dravograd

Odgovor Sr avg 01, 2012 2:28 pm

Ja, iz Dravograda. Sem čisto pozabila, da je v Ravnah Zoožur :girlblush:
Bom ji kar povedala, naj tam kupuje hrano.
Hvala vsem za odgovore. :)
You will always be lucky if you know how to make friends with strange cats.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov