mačje vedenje, psihologija

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 11:07 am

Re: mačje vedenje, psihologija

jp, MM, tudi mi smo to tehniko sprobali ... pa smo jo tudi opustili, ko se je maček začel nastavljati curku :lol:
jaz mislim, da ima vsak maček kakšno šibko točko, samo ni nujno, da jo najdemo :)
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 11:18 am

MojcaL, moje izkušnje s prepovedanimi območji so take, da jaz mačke učim, da ne smejo, oni pa to razumejo, da ne smejo, kadar jih vidim. :crazy: Tako naprimer v moji prisotnosti nikoli ne grejo na kuhinjsko mizo ali pult, še vedno pa kdaj najdem odtise tačk gor. Pač imamo svoja pravila in jih pridno upoštevajo v skladu s svojo interpretacijo. :mocking:
Metoda učenja je pa samo odločen ne in mačka postavit stran. V štartu izgleda jalovo početje, ko nekaj časa vztrajaš, se pa lepo navadijo.
Če je nekaj absolutno prepovedano zato, ker je zanje nevarno, potem jim dostop fizično preprečim (beri: zaklenjena vrata).
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr jan 25, 2012 11:27 am

To z vodo sem sprobala, ko je mačka imela manijo skakanja po vratih spalnice, pa se ni obneslo. Pri tem je delovala samo vztrajnost in ignoranca. Pri kuhinji pa to ne gre. Problem je ker sta dnevna in kuhinja povezani in zato je vstop nemogoče preprečit z vrati npr., kar bi bilo najbolj idealno. Tudi vztrajnost, ne-ji in še kaj nič ne pomagajo. Prva pot je kuhinja in basta :negative:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 11:52 am

Potresi po tleh, kjer je prehod med kuhinjo in dnevno sobo, kaj, kar mačkam zelo smrdi - recimo limonine ali pomarančne lupine ali pa putpourri z vonjem evkaliptusa. Ali pa nalepi po tleh lepljiv trak (obojestranski selotejp). Ni šans da hodi čez tisto. Slabost je pač da boš morala ti čez skakat.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr jan 25, 2012 11:57 am

Taperverčki...to tud pri nas tako velja :D Dovolj je že, če samo oči stran obrnem :D

Mačja mama...1x sem posprejala tisti sprej, ki kao mačke odvrača...mhm...nič haska, sam smradu se nisem rešla pol leta, mački so pa itak preko skočili :fool: Bom probala z lupinami, morda bo kaj pomagalao. Hvala ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 12:10 pm

Pri nas smo pred časom probali eterično olje limone. In pol so seveda ves čas mački rinili zraven vohat, kaj tolk smrdi. :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 12:35 pm

MojcaL je napisal/-a:To z vodo sem sprobala, ko je mačka imela manijo skakanja po vratih spalnice, pa se ni obneslo. ....

naš Srečko je s skakanjem po vratih le-te pač odpiral (no, skakal je na kljuko, tko lepo, sem ga gledala enkrat, bastarda :dash: ;) )
smo dali bunke na vrata in v vrata valjčke (za zapirat), pa ne skače več, ker ni učinka :P

eNa

Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Sr jan 25, 2012 12:49 pm

oaza88 je napisal/-a:smo dali bunke na vrata in v vrata valjčke (za zapirat), pa ne skače več, ker ni učinka :P

Mene pa zanima, kako se bunke obnesejo za nas, mačje sužnje :D A se vrata težje odpirajo, tko, ko imaš polne roke itd., al se hitro navadiš?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 1:47 pm

taperverčki je napisal/-a:MojcaL, moje izkušnje s prepovedanimi območji so take, da jaz mačke učim, da ne smejo, oni pa to razumejo, da ne smejo, kadar jih vidim. :crazy: Tako naprimer v moji prisotnosti nikoli ne grejo na kuhinjsko mizo ali pult, še vedno pa kdaj najdem odtise tačk gor. Pač imamo svoja pravila in jih pridno upoštevajo v skladu s svojo interpretacijo. :mocking:

Tako nekako ja :D
S tem, da pri nas Eli, dokler je bila sama, dejansko ni lezla na mizo in na pult. Jaka se pa ne da motit in to tudi njo motivira. Dobim ju sicer nikoli ne, ampak na štedilniku so vsak dan odtisi tačk, da o dlaki ne bi :rolleyes: Ker je Jaka odpiral predale in razmetaval, smo vse spodnje predale zablokirali. Nekaj časa je bil mir, potem je začel skakat na predalnik in odpirat z zgornje strani. Adijo pamet. Pri mačkah ne moreš zmagat. Lubice naše.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr jan 25, 2012 6:57 pm

Mačja mama je napisal/-a:Potresi po tleh, kjer je prehod med kuhinjo in dnevno sobo, kaj, kar mačkam zelo smrdi - recimo limonine ali pomarančne lupine ali pa putpourri z vonjem evkaliptusa. Ali pa nalepi po tleh lepljiv trak (obojestranski selotejp). Ni šans da hodi čez tisto. Slabost je pač da boš morala ti čez skakat.

No, naša Kim bi tele lupine 100% razmetala naokoli, morda celo pojedla. :rolleyes: :D

Jaz imam ponoči vrata v dnevno in kuhinjo zaprta in so pač revce cele noč samo v polovici stanovanja. :rolleyes: Tako se izognem večini stikanja. :)
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe jan 27, 2012 9:29 am

Naše si tud vrata same odprejo...no Heidi je ta, ki skače po kljukah, zato smo mi ponoči v spalnici zaklenjeni :O Sma tud že razmišljala o tistih bunkah in to, pa še ni prišlo do realizacije, čeprav, ko te zjutraj najbloj laulat tišči, ti ključ pade z rok in potem je prava štala...ne veš al bi mačke prodal al se vdal v usodo in jim vse skupaj pustil odprto :D :rolleyes:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe jan 27, 2012 9:31 am

MojcaL je napisal/-a:ne veš al bi mačke prodal al se vdal v usodo in jim vse skupaj pustil odprto :D :rolleyes:

Si že našla odgovor. ;) :good:
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Pe jan 27, 2012 9:33 am

ja, ampak še kar vztrajam v trmarjenju. Pri nas se zdaj gre že zato kdo je bolj vztrajen :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe jan 27, 2012 9:42 am

jaz stavim na mačke :D
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Po jan 30, 2012 10:54 pm

Jaz nezaželeno vedenje odpravljam s "prevzgojo". Glasen kratek Ne, umirim roko, jo nato izmaknem, stresem z naročja. Dokler ne razume, rahlo (res rahlo) s prstkom po gobčku, ravno toliko, da preneha s početjem in istočasnim Ne. No, moja Ne-je že obvlada, vidim zdaj pri novih mačkah, kako so eni bukovi :rolleyes:

Kar se tiče skakanja na pult, ima moja na vsake toliko neke izpade, ko skače in mi dol kotali limone, kivije ... Potem pa grem v akcijo, prerežem limono, pocedim sok po celo dolžini pulta in pustim polovičko gor. Mislim da pomaga, vsaj ne slišim je več, kako dol skoči, ko odprem vrata sobe. :D

Imam pa neznansko srečo, da mi ne skače na omare (kjer so spominki z raznoraznih potovanj) in da mi ne odpira omar, predalov, po moje jih resno ne zna! :rolleyes: :) Drugače bi bila primorana kupit one štoperje za mala deca.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 31, 2012 4:20 pm

MojcaL je napisal/-a:Naše si tud vrata same odprejo...

Na našo srečo imajo naša vrata bolj trde kljuke in tudi zaprejo se na trdo, zato jih ne more nobena odpret. Praskat znajo vse, medtem ko je Kim specialka in skoči na vrata ter se s tačkami drži za rob (vrata v dnevno in kuhinjo imajo steklo vstavljeno) in potem, če si v drugem prostoru, samo vidiš ene tačke zataknjene za vrata, mačka pa na drugi strani dol visi. :lol:
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor To jan 31, 2012 5:59 pm

hahaha tole sem si pa zdaj v živo predstavljala :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 31, 2012 9:54 pm

Ampak a sploh veste, kok je luštkano, ko si moja Nežka odpre svoj predal z igračami in vzame ven miško? :cupidgirl:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To jan 31, 2012 10:03 pm

A veste tudi kako je luškano, ko moja Mila po noči odpre vrata vseh garderobnih omar, pol ko po noči v temi grem lulat prvo trikrat z glavo butnem v spalnici in pol še vsaj dvakrat v hodniku :cerek:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr feb 01, 2012 7:46 am

:lol: :lol: :lol: :lol:
Svašta... sej vem da tebi ni smešno ponoči, ampak vseeno... :lol: :lol: :lol:
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov