visinnox je napisal/-a:Sem prepričana, da v tovarnah ne smejo živeti mačke, že zaradi varstva pri delu ne. Nisem pa prepričana, da bi v naši balkanski državi inšpekcija ukrepala. Lahko pa bi prijavili. Pa tudi na VURS, ker gre za mučenje živali. Tovarna očitno ni dovolj zaščitena...
Saj v osnovi imaš prav, ampak: potem nikoli več nimaš dostopa na lokacijo, tudi če bi se pojavile nove mačke in malo verjetno je, da bi se kaj zares spremenilo, saj bi delavci najbrž še naprej hranili mačke, kaj bi se pa s temi mački zgodilo, pa je tudi vprašanje.
Lani sem lovila v gradbenem podjetju, kjer so mi šefi povedali, da so do sedaj vsakih par let najeli nekoga, ki je mačke "pospravil". Delavcem so sicer prepovedali hraniti mačke, pa je na območju tovarne vseeno bilo dovolj hrane za cca. 20 mačk. Če bi jih prijavila, ne bi nikoli uspela poloviti mačk, ker so se vse zadrževale izključno na ozemlju podjetja. Meni se je v dani situaciji zdelo bolj pametno ljudi podučiti o pravilnem ravnanju, odrasle mačke po s/k vrniti na lokacijo, mladiče (tiste, ki so sploh preživeli) pa sem namestila.
Par mesecev pozneje, ko sem prišla na kontrolo, so bile vse mačke še tam, delavci so pokomentirali, da jih sploh ne vidijo niti ne slišijo več (seveda, če se pa niso več gonile). In ko sem na območju sosednje tovarne gledala za morebitnimi legli, so mi delavci čez ograjo ponosno povedali, da tukaj pa ne bom več našla mladičev, ker so ene punce vse polovile in "porihtale".
V dani situaciji se mi še vedno zdi bolje, kot prijaviti, sodelovati, izobraziti, poritati lokacijo in pustiti kontakt, da bi v primeru poškodbe ali novega mačka takoj urgirali.
In držim pesti, da se tale napoved novega doma uresniči.