Sedem mladičev odvrženih v gozdu/ SHY

Moderatorji: helena, renata, gipsy

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 9:39 am

Re: Sedem mladičev odvrženih v gozdu

Tole o župnikih pa podpišem. Pri nas je veliko vernikov, veliko tudi mladih in otrok hodi redno v cerkev (jih, ehm, vidim od daleč :blush: ) in se mi zdi dobra ideja. Ampak to bi bil res velik podvig. Jaz se takoj javim,če se bo šlo v to,da grem k našemu župniku na sestanek, se pogovorim, nesem kakšne letake. Je sicer starejši, vendar zelo odprt in fajn človek, pa tudi fara ni prav majhna, bi ga veliko ljudi slišalo.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Ne jul 17, 2011 9:42 am

Samo tule se je treba zavedat, da bi župniki mogoče bili pripravljeni kej povedat, da ni prav živali ''stran metat'', slabo skrbet za njih,... Sigurno se pa ne bo dalo jih prepričat, da bi omenjali S/K. Kakor jih bog da, sej veste...

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor Ne jul 17, 2011 10:18 am

Zala, mislim, da je tudi to že nekaj, da jim pove, da se tega ne dela-živali pobija in stran meče... kajti potem se bo vendarle nekomu posvetilo, da če jih ne sme zavržit, sam jih toliko res ne more imeti in da je potrebno poiskat rešitev... potem pa tu "vskočijo" letaki, ljudje, oglasi v cajtngah, da je fajn živali S/K ... pa mislim, da je že dosti župnikov, predvsem zdej teh mlajših, ki pa se ne grejo načela "kar Bog da"..., da bi se jih dal z lepimi besedami in podkrepljenimi argumenti "prepričat", da je to dobro-S/K :) .

Aja, pa jaz mislim, da ljudje svoje lokalne cajtnge kar radi preberejo. Že iz radovednosti, kdo in zakaj je dobu priznanje, pa če je vse res kar so o njemu napisali, pa kdo je umru, pa kdo se je poročil, pa kako je uspela gasilska veselica in da vidjo če so kje na sliki :)... ker berejo o njim poznanih ljudeh. In mogoče bi se blo fajn povezat z veterinarjem, ki dela v tistem okrožju in da kakšen "intervju" s poudarkom na S/K živali... pa v sklopu tega steče kakšna akcija za S/K, kajti ljudje imamo tako radi popuste, pa četudi so minimalni... :) .

Jaz mislim, da za probat je in nekaj časa vztrajat pri tem.

Drugače pa, ko smo že pri osveščanju. Kako pa je kaj s predstavitvijo po vrtcih, šolah, vzgojnih ustanovah? Se mi zdi, da bi se tudi na tem področju lahko naredilo dosti :) . Kot sem že enkrat omenila, bom jaz v dijaškem domu, kjer delam kot prostovoljka orgnizirala enkrat mesečno predavanja o problematiki ki se tiče živali in kako z njimi ravnati. Pa v zavetišče jih bom peljala na ekskurzijo. Seveda so to cilji ki sem si jih zadala in vrjamem da mi bodo uspeli! :)

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 11:21 am

No, tukaj imaš nov problem, ker mislim da je precej župnikov, ki imajo zunanje mačke, ... oz. so mačke v njihovi bližini kje, tako da bi morali najprej prevert kako in kaj. Pa vseeno mislim, da zelo malo ljudi hodi v cerkev, tako da bi morali delat še drugje predavanja. No, lahko da se motim, samo vem za svoje stare starše, da niso nekaj verni in tako tudi ne v bližini cerkve.

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor Ne jul 17, 2011 1:16 pm

All, nimam jaz nobenga novga problema, ker ti pač samo misliš to kar misliš. :) Če je že, potem je to ne samo moj problem, ampak problem vseh nas ljudi. In ne vem zakaj bi se moralo preverjat če ima župnik zunanje mačke, če greš k njemu na en pogovor in "prošnjo" če lahko kako pomaga pri reševanju. Tudi oni so samo ljudje, ki niso požrli vse pameti tega sveta. Tudi njih je potrebno osveščat in izobraževat. Je pa odvisno koliko so odprti za sprejemanje novih informacij in te informacije prenesti v dejanja (ravn tako to velja za vse nas). Pa če prvi obisk ni ravn najbolj ploden, pa greš še kdaj en mal na klepet in ubereš drugo pot mu "vsilit" tvoje prepričanje o pomembnosti S/K mačk... Eden od destih župnikov ti bo sigurno prisluhnu in zadevo speljal naprej :) .

Reševat problematiko na živalski sceni z že vnaprej predvidenimi problemi se mi pa res zdi nesmiselno. Moje mnenje je, da se glavni problem rešuje z namenom rešitve, vse ostale ovire, ki se postavljajo na poti pa se rešujejo sproti. In če se človk že pozitivno naravna in si zastavi cilj, ga bo sigurno rešil. Korak za korakom. Če pa se lotimo reševanja problema že z mislimi: sigurno ne bo hotel, sigurno me ne bo poslušal, on pa že ne bo za to... pol pa valda, da ne bo nobenega pozitivnega učinka, ker v bistvu še ti sam ne vrjameš v uspešno rešitev problema. ;)

Pa to, da zato, ker naši najbližji sorodniki, sosedi, znanci prijatelji niso npr. verni, še ne pomeni da so cerkve prazne, al pa ker jaz in moj brat nimava otrok, pa sosed zraven mene tud ne, pa moja najboljša prjatlca tud ne, še ne pomeni, da so vrtci prazni. Bo treba začet še en mal bol širše gledat okol sebe in ne kr na podlagi enga al pa dva primera in potem nardit zaključke.

Itak sem pa že tud napisala da bi se odvijala predavanja po krajevnih skupnostih/vaseh/naseljih... in pa seveda tudi v vseh vzgojnih ustanovah (vrtci, šole, domovi, zavodi..). ;) Cerkev je pač bila podana in kasneje poudarjena zato, ker ima župnik na svoje farane res velik vpliv. :)

To je sedaj samo prdlog, ki se mi je porodil... mogoče bi se pa MH sama ponudila vrtcem in šolam za kakšno predavanje, delavnico ... v bistvu enak predlog velja tud za vsa društva in zavetišča :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor Ne jul 17, 2011 1:42 pm

UF! Srečno pri pogovorih z župniki.
Sicer bi mogoče res kje kaj zaleglo, če bi župnik zapridigal o kakšnem grehu v zvezi z neodgovornim lastništvom živali, bi me pa prijetno presenetilo, če bi reklamiral sterilizacije in kastracije. Se pa sicer strinjam, je za (previdno) vprašat, zakaj pa ne. Če ne vprašaš ne moreš vedet.

Sej po vrtcih in šolah so organizirana predavanja, otroci zbirajo za zavetišča, v obalno recimo pridejo na obisk tako z vrtcev kot iz šol. Ampak to je delo na dolgi rok, in če je bilo uspešno, se bo videlo čez kakšnih 10, 15 let. Temu bi jaz rekla recimo preventiva. To se počne, in res bi bilo fajn, če bi bilo tega vedno več.
Tisto kar bi bilo najbolj nujno ta hip pa je kurativa, ta pa je v rokah tistih, ki na taka predavanja običajno ne pridejo in je do njih prit težje. Odrasli ljudje torej, lastniki ne s/k zunanjih mačk, ki jih težko prevzgajaš s predavanji. Veliko lažje jih dosežejo poznani. Vsak svoje sorodnike recimo. Pa vsak lahko malo pod prste pogleda svojemu sosedu. Če se da opazit nov hladilnik, se da tudi brejo mačko in izgunule mladiče... bi rekla. Ampak poleg tega res nič ne škodi vse ostalo (predavanja... karkoli že). Nekje je pač treba začet in kar je bistvo je, da se ne obupa, če razultatov ni takoj videt.
Sicer pa je dobrodošlo vse, karkoli kdo počne zato, da bi bil problem preštevilčnosti mačk manjši.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 2:25 pm

Kjerkoli, pri prijateljih, znancih, sosedih, sodelavcih, pa seveda tudi v vrtcih, šolah, krajevnih skupnostih, v medijih, župniščih...kjerkoli.

Sleepy, ni nujno, da je preventiva samo preventiva in da se rezultati dela z otroki pokažejo tako pozno. Danes imajo otroci veliko moč in če slišijo in verjamejo, da je treba muce S/K, njihova pa to ni, mogoče prej prepričajo starše kot vsi mediji tega sveta.

Tudi župniki niso slaba ideja in ne verjamem (res pa ne poznam dovolj dobro :girlblush: ), da ima njihova "svetost" človeškega življenja karkoli opraviti s s/k živali. Živali ja kao nimajo duše, ne? :negative:

Ne vem pa, kaj pričakujete od npr. MH, ko rečete (govorim na splošno, na nikogar ne ciljam ;) ): "Če se bo šlo v to, sem zraven...Pripravljena sem pomagat..." Vsak gre lahko do svojega župnika, če meni, da je takšne sorte, da je pripravljen poslušat in sodelovat in mu pihne na dušo s sv.Frančiškom. Vsak, ki ima prijateljico vzgojiteljico se lahko dogovori za tematsko urico, namenjeno zaščiti živali. Tudi do lokalnega časopisa se da stopit z letaki, ki so npr. objavljeni na tem forumu. Saj imamo vsi, ki smo tu, potreben uvid v problematiko, če pa kdo potrebuje dodatno pomoč, pa jo bo prav gotovo tule tudi dobil.

Za neko organizirano akcijo (ki se mi npr. v primeru župnikov ne zdi smiselna, kaj bi pa sploh organizirali? seznam župnikov?) jaz trenutno nimam časa. Če pa je kdo drug pripravljen to organizirat, lahko gotovo računa tudi na moje sodelovanje.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 2:41 pm

No, jaz se z župniki ne mislim pogovarjat. Z vsem spoštovanjem sicer do katerekoli verske skupnosti, ampak mislim,
da je to metanje časa stran.
Vrtci in šole to ja, delamo v tej smeri.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Prebold

Odgovor Ne jul 17, 2011 2:42 pm

In pri vseh mladih starših, ki jih poznamo... :good:

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 3:18 pm

Konkretno jaz sem s tem "če se bo šlo v to" mislila samo v bistvu nekakšen "žegen" s strani Mačje hiše (samo "da, lahko narediš to, ali pa tega pa rajši ne"), da ne bom kaj po svoji glavi delala. Imam še premalo izkušenj in mogoče ne bi pomislila na kakšen protiargument pa posledično naredila napako. Tudi nisem vedela, da lahko letake kar sprintam in talam brez da vprašam :blush: .

Če prav razumem, imam "žegen" ;). Bom malo letake talala okoli za začetek. K našemu župniku se grem pa ziher enkrat pogovarjat, to ne more škoditi, je res v redu človek.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 3:30 pm

LuNa73 je napisal/-a:All, nimam jaz nobenga novga problema, ker ti pač samo misliš to kar misliš. :) Če je že, potem je to ne samo moj problem, ampak problem vseh nas ljudi. In ne vem zakaj bi se moralo preverjat če ima župnik zunanje mačke, če greš k njemu na en pogovor in "prošnjo" če lahko kako pomaga pri reševanju. Tudi oni so samo ljudje, ki niso požrli vse pameti tega sveta. Tudi njih je potrebno osveščat in izobraževat. Je pa odvisno koliko so odprti za sprejemanje novih informacij in te informacije prenesti v dejanja (ravn tako to velja za vse nas). Pa če prvi obisk ni ravn najbolj ploden, pa greš še kdaj en mal na klepet in ubereš drugo pot mu "vsilit" tvoje prepričanje o pomembnosti S/K mačk... Eden od destih župnikov ti bo sigurno prisluhnu in zadevo speljal naprej :) .

Reševat problematiko na živalski sceni z že vnaprej predvidenimi problemi se mi pa res zdi nesmiselno. Moje mnenje je, da se glavni problem rešuje z namenom rešitve, vse ostale ovire, ki se postavljajo na poti pa se rešujejo sproti. In če se človk že pozitivno naravna in si zastavi cilj, ga bo sigurno rešil. Korak za korakom. Če pa se lotimo reševanja problema že z mislimi: sigurno ne bo hotel, sigurno me ne bo poslušal, on pa že ne bo za to... pol pa valda, da ne bo nobenega pozitivnega učinka, ker v bistvu še ti sam ne vrjameš v uspešno rešitev problema. ;)

Mogoče sem se čudno izrazila, ampak pod "imaš" nisem mislila tebe dobesedno ampak kogarkoli, ki bi dostopal do župnika. Vsaj meni bi se trapasto zdelo, da župnik pridiga o nečem česar se sam ne drži. (Čeprav to (nekateri) počno že sedaj. :mocking:) Zato je potrebno vedt kakšen ima sploh on odnos do samih živali.

Meni se v predvidenju problema ne zdi nič narobe. Zavedat se moraš vseh možnosti, delaš pa postopoma seveda. In tudi jaz ne grem v pogovor z mislijo, da mi ne bo uspelo, pač pa izkoristim vsako priložnost za osveščanje, četudi je samo en stavek. En stavek danes, naslednji teden dva, pa ljudje kaj ujamejo. Precej znancev se ne zaveda, da ta problematika obstaja, zato jim počasi širim obzorja, ko jim vmes kaj povem ali pa ko pogovor nanese na moje mačke.

Glede postopanja do župnikov kaj veliko ne moram pomagat, sama sem prag cerkve prestopila mogoče 5x v življenju. Če se ti pa v tvojem kraju zdi župnik primeren, potem pa probaj, mogoče pa uspe. :good: Za našo cerkev vem, da ima poleti te oratorije, tam bi se pa lahko otroke izobraževalo. Čeprav se meni v glavi vse zatakne ravno pri temi o S/K.

Vsekakor sem pa mnenja, da vsaka mogoče na videz malenkost pomaga. :)

Aja, kje se pa da letake sprintat? Butelj, nisem zasledila tega. :O
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 3:34 pm

Mogoče v Članki, letaki? :mocking:

slavica, :clap:

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 3:40 pm

To sem pa že gledala, pa zgleda pozabila. :girlblush: Hvala. :)

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor Ne jul 17, 2011 6:10 pm

Jaz menim, da imata kurativa in preventiva v tem času kar enako težo. Da se mora oboje izvrševati v enaki meri in z enakim poudarkom. :)

Ste se pa vse "obesle" zdej na te župnike :D . Jaz sem se sam spomnila in dala idejo oz. eno izmed možnosti kje bi se dal te vaške trde bučke mogoč mal osvestit :) . Ampak, saj ko sem napisala na forum nisem ciljala direkt, da naj MH to izvede, ampak sem napisala zato, ker mogoče pa katera izmed uporabnic foruma pozna kakšnega odprtega župnika, hkrati pa sem tudi sebi dala idejo, da malo razmislim koga poznam v katerem kraju, ki ima dobre odnose z župnikom :) .
Čeprav pa, roko na srce, Renata, jaz si pa ravn tebe predstavljam kak lepo tekom pogovora s kakim župnikom, dosežeš željeno. Skleneta "deal" še preden se on sploh zave! ;)

Bom pa zdaj tud kar tu vprašala, pa a v MB v dijaški dom bi prišle predavat najstnicam in najstnikom? :) Al se glede tega nekako bolj držite relacije CE-LJ? :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 6:17 pm

LuNa73 je napisal/-a:Čeprav pa, roko na srce, Renata, jaz si pa ravn tebe predstavljam kak lepo tekom pogovora s kakim župnikom, dosežeš željeno. Skleneta "deal" še preden se on sploh zave! ;)

:lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 7:01 pm

Svoj čas je v Ljubljani imela predavanje teologinja iz Zagreba, ki je govorila o odnosu katoliške cerkve do živali. Nisem bila na predavanju, sem pa z zanimanjem prebrala materiale, ki jih je pripravila. Menda je papež Benedikt velik ljubitelj mačk, hranil je rimske prostoživečke in celo posvojil nekega mačkona.

Če koga zanima - izredno zanimivo branje.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 17, 2011 7:34 pm

Šefica je zahtevala, da naredim fotke tamalih. :P Žal bodo tole moje zadnje fotke, ker je pravkar moj fotkič kaptuliral (ko sem poskušala ugotoviti od kod črn madež na slikah).

Shai in Speedy sta za družbo dobila še tretjo iz vrečke -Sweety. Ta zdrava dva se veselo pretepata, mali pa ju gleda, se poskuša igrati, pa mu ne gre. Shai ima jutri pregled in nervozno čakamo izvide. Hodi sicer bolje, še vedno pa ne uspe kontrolirati urina in blata. :girlsad:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar