udomačen tiger
Zakaj posvojiti dva mačka in ne le enega?
Če vam skrbnik mačke, ki vas zanima, priporoča, da vzamete še enega za družbo, razmislite preden rečete ne. In naj vam bo v pomoč spodnja zgodba.
LENNA & LEV
Sredi lanskega decembra nas je naša dolgoletna mačja družinska članica Afna zaradi starosti zapustila. Bolečina in praznina je bila tako močna, da sem se odločila, da nikoli več ne bomo imeli nobene muce. Vendar pa po nekaj dneh nisem več zdržala, zato sem začela brskati po spletu in si ogledovati male revčke, ki so potrebovali topel dom. Tako sem naletela na slikico malih sirot Lenne in Leva. Lenna mi je bila res všeč, zato se je moj dragi odločil, da pokliče skrbnico in se pozanima ali še iščejo dom zanjo. Lenna je še vedno potrebovala dom, tako se je z njeno skrbnico dogovoril o podrobnostih posvojitve in tudi o predvidenem dnevu le-te. Mu je pa skrbnica omenila, da bi bilo lepo in zaželjeno, če bi jo posvojili skupaj z njenim bratcom Levom, ker sta precej navezana eden na drugega. Seveda sem bila odločno proti. Ena muca bo čisto dovolj!! A gospod je vztrajal, češ: če je prostor in hrana za enega, bo pa tudi za dva, in podobnimi argumenti. Na koncu sem popustila in sama poklicala skrbnico, ter se dogovorila, da pridem na zadnji dan leta kar po oba. Ko sem prišla ponju sta bila še tako majcena in v tistem trenutku sem vedela, da je bila odločitev, da vzamem oba, pravilna. Revčka sta že ostala brez mamice, brez nekoga, ki bi ju imel rad in ju razvajal, sredi zime zunaj brez hrane. Vse kar sta še imela sta bila onadva in res bi bil greh dati ju narazen. Še danes sem vesela, da me je naš prepričal, da vzamem oba. Ne morem opisati, koliko vragolij in lumparij sta med tem naredila, dejstvo pa je, da se imata rada in da pri vsem dobro sodelujeta. Tudi bolj varna se počutita ker sta skupaj. Če se eden umakne in ga drugi ne vidi, se iščeta in kličeta, večinoma spita skupaj tesno stisnjena. Kljub temu pa se rada prideta crkljat v moje naročje. Skratka - sploh si ne znam več predstavljati, da bi bil samo eden. Vedno se jima kaj dogaja in nikoli jima ni dolgčas . Predvsem pa, kot sem že napisala, se imata neskončno rada, čeprav se včasih tudi stepeta.
Brigita

----
BOWIE & INDI
Naša zgodba je sledeča ... S fantom živiva v majhnem stanovanju v središču mesta, oba sva ljubitelja živali, vendar se zaradi prostorskih in časovnih omejitev nikoli nisva odločila za kakšnega ljubljenčka. Potem pa je prišel usodni zimski dan. Med vožnjo iz službe je fant ob cesti opazil malo belo kepico, vso prestrašeno in premraženo. Seveda je kepico prinesel domov, kljub mojemu negodovanju. Vedela sem namreč, da ga ne bom mogla dati stran, ko ga bom enkrat videla, doma naju pa tudi skoraj nič ni, in zato nisem videla možnosti za to, da bi imela mačka, kaj šele dva !!
No ... in zgodilo se je ravno to ... Ko sem videla malo belo kepico, me je popolnoma osvojila, še sploh, ker je najin Bowie tako poseben maček ... ima eno oko zeleno in drugo plavo. Bowie je hitro rastel, bil igriv, radoveden, vendar vsak teden manj ... Jaz sem se z njim trudila, da bi ga zabavala, razvedrila ... pa je šlo vedno težje. Zato sem prišla na misel, da bi mu "zrihtala" še prijateljico. Jaz sem imela že vse ogledano, teren pripravljen, potrebno je bilo le še malce teženja in jamranja, da je fant pristal. In marca sva šla po najino Indi (prej Sarči) v Kranj. Te mačkonke ne bi zamenjala za nič na svetu. Indi je pravi mali sonček, zadovoljna z vsem kar ji nudiš in najbolj prijazna muca na svetu.
Sedaj se skupaj podita naokoli, se igrata, grizeta, včasih tudi stepeta. Moram reči, da se sploh ne spomnim več časa pred njima, sedaj je najino majhno stanovanje polno igre in veselja. Tudi Bowieju se vidi, koliko bolje se počuti sedaj, ko ima prijateljico. Na račun tega, da imava dve muci, sva šla lahko tudi na daljši dopust, brez skrbi, da bi doma našla zdolgočasenega in depresivnega muca. Tako sva namesto tega našla stanovanje v razsulu in dva popolnoma zadovoljna mačka, lahko bi celo rekla podivjana. Da ne omenjam kako lepo porejena, ker sta tako "prefrigano" pretentala taščo, da je dala še mesa

Skratka, dve mački skupaj sta zakon. Zakaj? Ker ste srečnejši vi, ko vidite kako veselo se vaša mačkona podita naokoli, v naslednjem trenutku pa se že crkljata. In srečnejša sta tudi mačkona, mislim, da pa tu ni potrebno navajati razlogov zakaj ... Pomislite, ali bi vam ne bilo dolgčas, ko bi bili ves dan sami ? Poleg tega pa res ni bistvene razlike pri stroških, če imaš namesto samo ene, dve muci, dela pa že tako ni skoraj nobenega z njimi. Torej vam ostanejo samo plusi: tako za vas, kot za vašega mačkona.
Staša