Sem je naša Luna en tok čuden patron, da... Šele zdaj vidim, ko ima dejansko družbo. Ona ne mara družbe, ne nas, ne mačk, raje gre na samo spat. Itak ji gre večino dneva vse rahlo na živce, (sodeč, da ima ušeska nazaj in guba kožo na hrbtu).

Kot ena tečna angleška gospa v tvidastem kostimu, s sivimi lasmi, spetimi v figo, stisnjenimi ustnicami in skodelico čaja v rokah. Taka je naša Luna.

Ne zna niti sprejemat nekih nežnosti, niti jih dajat od sebe. Še najbolj se crkljamo, ko spi, takrat jo božam, pa govorim, pa ona prede...

Je velika, dolga in suha, zelo elegantna. Hodi počasi, z dooolgimi koraki. Ko sede, da noge lepo eno zdraven druge v lepo, aristokratsko pozo. Je samo in absolutno brikete in nič drugega. (kak mesni posladek še vmes). Spo tudi po šest ur skupaj, je ne zbudimo, pa da jo vlečemo iz spalnice... Njena igra pa zgleda tako, da se uleže na hrbet, potem se pa jaz ali kdo drug igra z njo z igračkami. Ker ona se ne premakne. Leži na hrbtu, mi ji pa delamo entertainment z igračami... Da dol padeš. Prava črnogorka. Lena, da tudi vstane ne. Pa tudi zanima je ne kaj dosti, nove stvari, igrače... Ne. Ker raje "zategnjeno" zrem v svet. In imam par ur na dan "žute minute", ko tako norim, da se stanovanje trese (z vso težo), pa praskam po postelji, pa za sedežno, pa... Ob štirih zjutraj, vsak dan, budnica. Je pa zelooo lepa. Prava zahtevna mačja dama. Ko nikoli ne veš, a bo vesela, ker si jo pobožal, ali ne. Včasih dobiš zaušnico s tačko, češ: "pa daj pusti me na miru, no"... Želvovinke so sploh takšne, da je treba dvakrat dobro pogledat, da šele vidiš, kako krasne so, kako se njihov kožušček spreminja na svetlobi. Če imajo lise, pa sploh. Se spomnim, iz zavetišča, kako je rjav nosek zrl preko ograje. Kako sva se božali in takrat je že bila "naša"...
Vidi je čisto druga. Hitra, poskočna. Komunicira, mijavka, miu, miu, ko kaj rabi. Je mičkena, za celo tretjino manjša od Lune, pa bolj okrogla. Vidi tudi zelooo rada je. Ko je prišla k nam, ni jedla nič, cel vikend, oziroma zelo malo. Seveda sem se mama Lidka prestrašila, kaj bo tale drobižek mali jedel, doma sem imela pa samo enih šest vrsta briketov od Lune in tisto, kar je Vidi dobila od skrbnice za popotnico. Hm. Ponedeljek, takoj zjutraj sem hitela kupit eno vrečko, sem žličko mehke hrane zmešala z briketi. To je bilo veselje. Vidi je jedla, kot za stavo. Pojedla svoj krožnik, pogledala na Luninega (ona je itak pustila, tudi dotaknila se ni, bljak, fuj), reka: "Ti, Luna, če ne boš, a lahko jaz še tvoje?" Tako naša mala Vidi poje za dve tretjine več hrane kot Luna. Saj veste, boljše danes pojest ornk, nikol ne veš, kaj bo jutri.

Vidi je tako luštkana, majcena, kot kaka večna mladenka bo. Dam primer: Meg Ryan. Igra se kadarkoli, če se mi z njo, je super, zna se pa tudi sama. Vzame igračko in se zamoti. Spi pri nama ob postelji. Če grava midva spat, se ona uleže in zaspi, ali pa se še umiva in potem zaspi.

Sploh nisem mogla verjet, da celo noč spi pri nama.

Krasna je. Mali puhek, zamijavka, ko jo je treba božat, se vrže na tla in čaka: "božajte me, božajte me... "... Mož je zamudil službo zaradi nje, ko je božal zjutraj, meni je šlo že kosilo čez, ko sem jo božala. Pa saj ne moreš rečti ne. Tudi skoči in se stisne za mano na stolu, ko tipkam na računalniku in prede.

Vse ji je všeč, nove igrače, dekce, hrana. Ona je z vsem zadovoljna. Hodi, skače, prede, mijavka. Res, pravi mali gumbek... In ta gumbek je še precej brihten. Skoči pred Luno in vzame igračo in se lepo mirno igra, tako da se ona umakne. Vzame hrano. Tudi pred Luno. Tako da moram malo pazit, ker gre naši starejši dami tudi to rahlo na živce, da ne bi prišlo do obračunavanj.
Takle mamo. Dve totalno različno mački. Po fizionomiji in karakterno. Verjetno nikoli ne bosta spali skupaj, ker je pač Luna tako stroga. Sta pa skupaj, skočita v banjo in čakata, da odprem vodo, pa potem pijeta. Pa sedita na okenski polici, če ima Luna dober dan, : ) Včasih celo kaže na neko prijateljstvo. Potem pa naša Luna potegne zavoro in spet pove, kaj se sme in kaj ne.

Morda se še kaj unese. Ampak, Luna je pač samasvoja, Vidi pa itak ne trpi ničesar, zgleda zelooo zadovoljna. Je pa več z nami, ker pač naša velika mačka spi čez dan...