udomačen tiger
Povožen maček
Na srečo mi je po telefonu pomagala Polona in glede na njena navodila sem ugotovila, da je maček mrtev.
Bi bila pa zelo vesela, če bi nam strokovno podkovana oseba (npr. MH Vet), pripravila nekaj točk, s katerimi bi si pomagali. Zelo pomembno namreč je, prepoznati življenje ali smrt, ker je to pogoj, da ustrezne službe ukrepajo (npr. pristojno zavetišče). Ko na forumu berem, kako tanka je črta, ki mačje življenje loči od smrti, se bojim, da bom v ključnem trenutku spregledala ključne znake.
Kot prvo vem, da moram imeti v avtu (ali še bolje v torbici) pripravljeno dovolj dobro baterijo, brez katere ponoči ne moreš skoraj nič.
Potem je potrebno preveriti, če maček diha, če mu bije srce, če je kakorkoli odziven. Včeraj sem spoznala, da je precej težko zatipati bitje srca, če je maček debel. Tukaj bi prav prišla ustrezna navodila.
Kaj pa storiti, če je maček še živ? Verjetno je bolj smiselno mačka takoj peljati v ustrezno oskrbo, kot čakati, da pridejo ponj, ker je izguba dragocenega časa ogromna? Brez soglasja pristojnega zavetišča tega verjetno ne smeš storiti?
Res si želim kvalitetnih odgovorov na vsa ta vprašanja-kaj pa ostali, se čutite dovolj kompetentni ob takih dogodkih?