Ja, bo res to, kar kar je laliloki napisala - ljudje še vse preveč jemljejo živali kot okras k hiši in nič drugega. sej konec koncev ko sam jaz bil mali je bilo pri nas enako - imeli smo mačkona, ki je sicer kar dolgo živel za zunanjega mačka, vendar ni nikoli bil tretiran kot neko posebno bitje. sicer je bil redno cepljen, tudi hranili so ga stari starši, vendar če je prišel domov poškodovan zaradi bojev z mačkami ali celo psi, ga niso peljali k veterinarju, ker pač mačka ima 9 življenj in je prav, da se sama zliže...tako se je takrat in zgleda da tudi še danes razmišlja.
umrl je precej tragično: sosed ga je (sredi urbanega naselja!!!!) prestrelil s šibrovko. strel je muc sicer preživel, je pa kasneje umrl zaradi infekcije. dandanes bi mi bilo normalno, da bi ga takoj peljal k veterinarju, ker bi se mu verjetno dalo pomagati...takrat pa so ga kar pustili, češ, naj se zliže ali pa pač ne.
danes, vsaj nekateri, pa že bolj dojemamo, da so mačke bitja tako kot mi. in dejansko, če imaš mačko samo noter, je to čisto drugačen odnos. dejasnko vse skupaj postane petparenting, kot rečejo američani. mačke so tvoji otroci. pika. in tako moraš tudi za njih posrkbet. sicer je res, da je zdravstvena oskrba božjastno draga, samo ni panike, če imaš samo muco ali 2. za kaj več, pa je fajn met kaj več pod palcem...če jim res hočeš nudit neko zdravo socialo in zdravstvo.
če bi recimo imel hiše, verjetno mačke ne bi imel zunaj, vsem nejevernežem navkljub. največ, kar bi naredil je, da bi vrt tako ogradil in zavaroval, da mačka ne bi mogla ven, nobena nevarnost pa ne noter. in potem bi jo verjetno spuščal ven, na vrt. pa še verjetno pod nadzorom.
v bistvu ko je mačka dlje časa noter, se mi zdi, da res čisto pozabi na tiste naravne nagone po preživetju itd. in se čisto normalno aklimatizira na lagodno uživanje po posteljah, kavčih, knjižnih policah itd. naši sta tako razcartani, da je kar noro jih videt, kako se ne bojita nobenega tujca - ko pride recimo plinar zamenjat plinsko jeklenko ga kar napadeta in prevohata od nog do glave, da revež sploh ne more normalno delat

dolga bo še pot do res polnega ozaveščenja družbe o tem, kako je treba z živalmi in da živali niso samo neki predmeti in igrače za kratek čas. to so bitja, ki terjajo odgovornost in nek odnos.
žalostno je videt, kako ljudje še dandanes po vaseh ne znajo peljat psa ali mačke kastrirat/sterilizirat...raje imajo vsako leto 3000 mladičev, ki jih pol pač ubijejo. 50eur za enkraten poseg, ki bi jim rešil marsikateri drugi strošek, živali pa marsikatero bolečino, je veliko ljudem preveč...oz. tako oni to interpretirajo...da strošijo vsak teden vsaj 50 eur na drugi neumnostih, to nima veze.