Odgovor So dec 07, 2013 11:48 am

Cepljenje proti steklini - spremembe v pravilniku

Z objavo v Uradnem listu 29. novembra 2013 je uradno pričel veljati spremenjen Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline. Nov pravilnik je pomemben predvsem za lastnike psov, saj bo po novem vsakoletno cepljenje proti steklini obvezno le prva tri leta, nato pa v skladu z navodili proizvajalca cepiva.

Kdaj je obvezno cepiti?

Vsi psi morajo biti prvič cepljeni (primarno cepljenje) med 12 in 16 tednom starosti. Takrat morajo biti tudi označeni (čipirani) in vpisani v centralni register psov. Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, psa cepi v drugi državi, mora najkasneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju.

Drugo in tretje cepljenje je potrebno ponoviti vsako leto (12 mesecev po predhodnjem cepljenju), vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto.

Slika

Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo pravočasno, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.

Obvezno cepljenje v letu 2014

V letu 2014 morajo biti cepljeni vsi psi! Cepljenje v letu 2014 se šteje kot:

– drugo cepljenje, če je iz dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letu 2013; ali
– tretje cepljenje, če je iz dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letih 2012 in 2013.

Ob vsakem cepljenju psov proti steklini je psom potrebno odpraviti notranje zajedavce.

vir: http://www.macjahisa.si/clanek.php?id=22
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)