čvekava papiga
Alergija in prehrana
S fantom imava doma dve muci. Punčka Alica je povsem zdrava, njen kožušček je krasen, razen tega, da se hitro redi, ni z njo nobenih zdravstvenih preglavic, samček Alvin pa ima ves čas neke zdravstvene težavice; zobki so nekoliko slabši, dlesni se mu vnemajo, težko se poredi in zelo hitro izgublja težo, ima večkrat kakšno drisko, kar pa je predvsem neprijetno zanj, je to, da ima alergije - ne vemo na kaj vse, zagotovo pa ne prenaša piščanca. Tudi če je v hrani le piščančja maščoba, je maček nenadoma ves v ranicah in krastah, ki se počasi celijo. Edini briketi, ki so primerni zanj, so Orijenovi z ribami, ker ti edini nimajo nič piščančjega v sebi, vendar je problem v tem, da so se mu, kljub temu, da je bil na Orijenu, začele po ušescih pojavljati nekakšne bunčice, krastice ... ne vem niti kako jih bi opisala. Veterinarka jih je popraskala in pogledala pod mikroskopom in niso nič posebnega (kožne celice ter nekaj bakterij), pravi, da je tudi to znak alergije. Kakor sva s fantom brskala po internetu, sva ugotovila, da se naj bi tako kazala alergija na pršice pri mačkah. Pršice pa so lahko tudi v briketih, kolikor sem razumela in naj bi jih zamrzovala ... ker ne veva, na kaj točno je morebiti ŠE alergičen, sva se zdaj odločila poskusiti drugače.
Mačku kuhava ribje fileje (aljaški polak), ki jih potem dobiva dvakrat na dan. In zdaj ne vem ... je to okej prehrana? Torej zgolj ribji file? (Riža npr. ne upam dodat, nikoli ni jedel nobene hrane, ki bi kot OH imel kaj drugega kot krompir, krompirja pa zjutraj ne morem kuhat (ribo kuham enkrat v večji količini in za nekaj dni zamrznem) ...) Bi moral prejemati dodatne vitamine/minerale? Predvidevam, da dobi s tako prehrano vsaj dovolj taurina ... Kaj pa z njegovimi zobmi? Mu lahko zgolj sveža hrana škodi? (Zob si ne pusti čistit, veterinarka pa pravi, da še ni za ultrazvočno čiščenje ...) Predvidevam, da bi morala izginit tudi alergija na pršice, če hrano zamrznem? Bi bilo optimalno, če mu dajeva ribo (Uh: je 200g ribe dovolj zanj za en dan? Zdaj ima okoli 3kg, malce je manjši in precej suh ...), plus vitaminsko pasto, plus pasto za zobe? Malce že obupavava ... Aja - mokra hrana za muce pa odpade, ker bi stala odločno(!) preveč in se mu zdi, iskreno rečeno tudi popolno razmetavanje z denarjem ... glede na to, da zdaj prejema hrano, primerno za prehrano ljudi, seveda nič soljeno/začinjeno, stane pa zadeva pol manj ... ampak kolikor sem gledala, je v konzervah itak več škodljivega kot dobrega, poleg mesa ... v Applaws konzervah je denimo olje, predelano jajce (v prahu), riž ... ipd. Huh. Bi naj k ribi še kaj dodala morda? Lahko tudi jaz dam zraven kakšno olje, če je morda to okej in to v bistvu rabi ... hm. Sem se razpisala.

P.S.: Muc nima ne FeLV in ne FIV, testiran je bil dvakrat, star je dve leti.