No, jaz sem ena taka, ki se je združevanja raje lotila počasi in po korakih
kot da si vpleteni naberejo nepotrebne slabe izkušnje ali so spravljeni
v prevelik stres
Res je, da pa je prišla v stanovanje deset let psica direktno z verige, za katero pojma nisem imela, kako
bo reagirala na mačke. No, seveda jih je na začetku hotela preganjati, lajala je nanje, kar jih
se spravljalo ob pamet, lajež jih je dobesedno vrgel pol metra v zrak

Brut pa je bil nato po stanju pihanja precej agresivno razpoložen do psice
in je skušal izkoristiti vsako priložnost, da jo namaha po smrčku, kar sem glede na prejšnje izkušnje
pričakovala, da se bo zgodilo.Tako da je bilo kasneje potrebno paziti tudi na to, kaj maček počne, če mu obrneš hrbet.
Najprej, v prvi fazi, se torej sploh niso videli, samo slišali in vohali, psica je bila tako v karanteni (dolgotrajno
razbolhanje), tako da sem zaprla mačke v eno sobo in šele nato psa peljala ven na sprehod. Potem sem ju
pustila, da prevohata hodnik, ko je bil pes že varno za svojimi vrati.
Naslednji korak je bil, da je bila vmes ograjica, oni so se pa gledali na razdalji nekaj metrov in vmes dobivali
priboljške. Jaz seveda zraven, najprej vmes, potem psu za hrbtom. Enkrat me je Brut grdo popraskal,
ker sem mu po pomoti neumno blokirala pot na varno. Enkrat pa je vse odletelo v zrak, ker se je psica za
mojim hrbtom zapodila v Lauš in to kar skozi ograjo, ki je padla na Lauško, tako da smo šli korak nazaj
v združevanju.
Desenzibilizacijo sem izvajala tudi zunaj na zunanjih mačkih, ki so zvečer pohajali med vrtovi,
golobih, vranah in vsem, kar se premika. Ker je hotela na začetku vse male živali preganjati, sem jo spodbujala
k ignoranci in ignoranco nagrajevala. Sedaj se lahko takorekoč sprehodiva skozi jato golobov ne da bi trznila.
Čez čas so se lahko brez problema gledali skozi ograjo med vrati, ne da bi karkoli poletelo v zrak,
brez divjega pihanja in lajanja. Lauška je pričela počasi lesti k njej v sobo, da se je šla sončiti na svojo
najljubše mesto na knjigah.
Pričela sem jo voditi s seboj po stanovanju, najprej na povodcu. Nato tako da je imela vso
pozornost na meni, mačka pa sta se prosto gibala naokoli in imela vse možnosti za umik odprte
(drevo, skrivališča, postelja, višje police ...).
Sedaj so v stanju "ignoriramo se", upajo že tudi v miru spati skupaj na tleh, na razdalji enega metra.