Stran 1 od 1

FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 5:42 pm
Napisal/-a MojcaL
Pozdravljeni po dolgem času. Žal s slabo temo in novico. Žal je naš Falco zbolel za FIP suho obliko. Je že skoraj 10 let pri nas, zato me čudi, da po tolikem času..a vendar.

Malo sem zmedena, ker berem vse te strašne podatke in potem na veterini dobivam vzpodbudne besed in zdaj res več ne vem pri čem smo :/ Borimo se že, ja danes je lih dva meseca. Zadnjih 10 dni je bil že čisto ok, danes je pa energija spet padla. Zanima me, če je kak mucek preživel FIP, če je normalno da so vzponi in padci in kako dolgo sploh lahko mucek preživi.

Hvala za vaše izkušnje s to boleznijo.

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 5:53 pm
Napisal/-a helena
S čim pa so ga potrdili, ker načeloma je diagnoza 100% potrjena samo po smrti z obdukcijo? Kakšne simptome pa ima?

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 5:58 pm
Napisal/-a MojcaL
Potrdili so ga s testom, ki je pozitiven. So rekli, da to ni čisto 100% a vendar.

Shjšal je že nekaj časa nazaj, vendar se nismo kaj dosti sekirali, ker je drugače bil popolnoma normalen. Pred dvema mesecema, je pa zbolel..ni imel energije, ni jedel. So na veterini ugotovili, da ima vnetje mehurja. Po skoraj mesecu dni atibiotikov, ni bilo nič kaj boljše. Sicer jedel je, vendar je bil čisto brez energije. NIma driske, ne bruha, ... Samo slabo počutje in čisto medel je. Ko so naredili teste, so ga začeli zdraviti s podporno terapijo za FIP in se je res lepo odzval. V sredo smo se dogovorili, da se vidimo preventivno čez 14 dni...mah danes pa spet čisto brez energije, ne je, samo leži.

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 6:08 pm
Napisal/-a helena
Če misliš na test za corona virus, v bistvu ne pokaže nič, saj je na ta virus pozitivna velika večina mačk (80% in več). Predlagam branje tega članka https://www.macjahisa-vet.si/fip-macji- ... ritonitis/
Če pa pošlješ njegove krvne izvide in kopijo veterinarske kartoteke, lahko vprašam za drugo mnenje še naše veterinarke, ki imajo na tem področju veliko izkušenj.
Samo opozorila bi, da veliko veterinarjev zmeče vse nejasne diagnoze pri mačkah v diagnozo fip in je zaradi tega nepravilno, nepravočasno zdravljenih veliko mačk, prav tako je na ta račun tudi veliko mačk prehitro evtanaziranih. Na to ves čas opozarja tudi največja svetovna specialistka s tega področja.

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 6:20 pm
Napisal/-a MojcaL
Ja po moje je test na corona virus pozitiven in zato takšna diagnoza. Naredili smo še ostale teste in so bili negativni, moram poiskati izvide in pošljem, morda pa res komu pade kaj izstopajočega v oči. Hvala.

Bom jih vprašala, če so ziher, da ni kaj drugega, ker je malo čudno to. Kolikor berem, bi zdaj že moral bit med zvezdicami, če je fip. Zato sem tudi vprašala po izkušnjah, kako dolgo lahko mucek preživi.

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 6:42 pm
Napisal/-a helena
Lepo prosim, če mi pošlješ krvne izvide (biokemijo in hematologijo), ter kopijo kartoteke na helena@macjahisa.si.

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Ne mar 01, 2020 6:44 pm
Napisal/-a helena
Tole je pa spletna stran od dr. Addie, ki je priznana specialistka na tem področju. http://www.catvirus.com/

Re: FIP

OdgovorObjavljeno: Po mar 02, 2020 10:07 pm
Napisal/-a MojcaL
Hvala Helena, bom priskrbela izvide in poslala. Kolikor se jih spomnim so bili vsi ok, brez nekih posebnosti.