Mikrosporija

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 19, 2012 7:27 am

Re: Mikrosporija

Sicer malce "pametujem" :rolleyes: na daljavo, ampak tole me bolj spominja na "glivice", ki jih je Tara staknila, ko je (preveč) rila po zemlji...
Sta ji mazala smrček ca. 2 - 3 tedne in se je zadeva umirila. Na Dona se ni preneslo (čeprav sta bila skupaj).
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 19, 2012 9:10 am

Moja psica je pred tremi leti prav tako dobila mikrosporijo - le en madež nad ustnico, ki se je hitro širil. Gojišče je bile pozitivno po enem tednu. Mazala sem z Lamisilom, ni dobivala ničesar drugega. Nobena od mojih mačk ni zbolela, čeprav so spale poleg psičke. Tudi noben drug pes ni zbolel. Niti jaz, čeprav Saja spi na moji postelji. Razkuževala sem pa sobe z asepsolom, perilo z impresanom. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr sep 19, 2012 10:12 am

Alexx tudi jaz mislim, da so te glivice krive, Asta namreč zelo rada koplje in rije po zemlji, zunaj ali na domačem vrtu. Baje se skoraj ne vidi več, da je kaj bilo in je bila veterinarka zelo začudena. V petek gre spet na pregled.
Mateja lih tko ima Asta, nad zgornjo ustnico. Si me pa pomirila s tem, da tvoje živali in ti niste dobili tega. Upam, da Izzy ne bo dobil. Po kolikem času bi se pa videlo, če je dobil? Zdaj je že 10 dni od tega, bi verjetno že morala kaj videti a ne? :angel:
If you see me smiling, it`s because I`m thinkig of doing something evil or naughty. If you see me laughing, it`s because i`ve already done it!
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor So sep 22, 2012 11:54 am

Jaz mam pa eno vprašanje. Sicer grem k vetu drug teden, pa vseeno raje malce povprašam. Moji se je naredil "krog" na kosti na tački( predel stegna) v obliki 2 eur kovanca. Koža je pordela, krast ni videt oz.so minimalne samo ob obrobju, tam je tudi dlaka zlepljena (kolikor je je ostalo!). Drugod nima sprememb. Poleti se ji je že enkrat podobno naredilo, samo v manjšem obsegu in ji je dlaka ponovno zrasla nazaj, nisem z ničemer mazala. Zdaj pa opažam kak dober teden, da se ji je spet pojavilo in se ful razširilo. NIč mi ni všeč. Hrano je Taste of the Wild že kako leto, mešam ji s Porto 21 in imela je PON za starejše s skoraj potečenim rokom. A je možno da so kake pršice? Drugače je zdrava in redno cepljena (no, ta mesec jo čaka ponovitev po 2 letih).

A je možno, da bi šlo za kake druge glivice, ne mikrosporijo? Praskat je nisem vidla nič, samo liže si :scratch:

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So sep 22, 2012 1:59 pm

Mene tole spominja na hot spot.
If you see me smiling, it`s because I`m thinkig of doing something evil or naughty. If you see me laughing, it`s because i`ve already done it!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So sep 22, 2012 2:01 pm

Lahko je več stvari, najbolje da tvoj vet postavi pravilno diagnozo. Lahko je mikrosporija, lahko kakšna druga gljivica, lahko kaj tretjega, alergološkoga ali dermatološkega....
Tudi hot spot je ena od bolj verjetnih možnosti, kot pravi zalarjeva.
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Po sep 24, 2012 5:03 pm

V sredo imava pregled pri Selanovi.

Kaj je to hot spot? :O

Zlata (ne vem kak nick pa tu gor) mi je prinesla tekočino Panthol (za obkladke pri opeklinah, kožnem vnetju, spiranje manjših površinskih ran, grgranje...) in je 1. dan (v soboto) bilo bolje, rana se je kot da se je zasušila, vidle so se posamezne dlake na golem območju, danes pa spet isto, ob krožnici ima majhne krastice, drugače je koža pordela in se mi zdi da na sredini "skup vleče", je taka nagubana.

Živahna je enako, ješča tudi.

A jo to boli, peče, srbi? Občasno si liže dol, mi ni všeč, ker je potem skoz moker predel.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po sep 24, 2012 5:07 pm

Hot spot = mikrosporično žarišče. Za glivične okužbe so značilna okrogla mesta brez dlake z luščečim se robom. Lahko srbijo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Ljubljana

Odgovor Po sep 24, 2012 5:16 pm

Bi rekla, da je do pregleda raje ne mažeš z ničemer, ker lahko zamegliš sliko. Se mi pa zdi kar dolga do srede, ker če je mikrosporija, je fino z zdravljenjem začeti čim prej. S hot spot so punce zelo verjetno mislile na krogec brez dlake, ki je značilen tudi za mikrosporijo.
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Po sep 24, 2012 5:21 pm

Mislim da ipak ni mikrosporija, ker tole traja pribl. 2 tedna, 10 dni. Sem misla da bo šlo nazaj kot enkrat poleti, ko je bilo še čist mičkeno in se je popravilo samo od sebe.

Sem si pa mal poguglala okol tega hot spota in po moje bi to lahko bilo to. Upam da ni alergična na hrano, ker dobiva res kvalitetni futer.

Hvala za vse nasvete in se obenem opravičujem za smetenje teme, samo nisem hotla nove teme odpirat.
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Po okt 08, 2012 7:02 pm

Dolžna sem dogovor :) Selanova je rekla da ej to cucl efekt, da jo je nekaj zmotilo in si je zlizala. Ni dubla antibiotika, ker rana ni bla mokra in dejansko od obiska veta se ni več lizala oz. s eneki minimalno, tako da dlake pospešeno rastejo nazaj :) ji pa ne mažem z ničemer. Očitno sem samo še en paranoik v vrsti več :girlblush:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To okt 09, 2012 6:21 am

Cucl efekt... :D tega pa še nisem slišala...
No, samo da je OK! :good:
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor To okt 09, 2012 8:53 am

Hvala. :) Ja, dlakca ji pridno nazaj raste, upam da bo pozabila da "mora" lizat. Pa nikoli ni bila živčna mačka ali preveč občutljiva.
Uporabniški avatar

zvesti pes
zvesti pes

Kraj: Voličina v Slovenskih goricah

Odgovor Če nov 01, 2012 9:43 am

Sem malo brskal po spletu in našel še tele kreme (poleg Lamisila in Canestena): Mycospor, Daktarin.

Ali se te lahko tudi uporabljajo pri mucah?
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Kraj: Zreče

Odgovor Ne dec 23, 2012 9:54 am

Drage moje, imam problem s svojim mačkonom. Trenutno večino časa preživim na Madžarskem in za moja dva ljubljena mačka skrbi moj dragi, ki jih pridno razvaja. Omenil mi je, da je pri Bačiju videl predel, kjer mu je odpadla dlaka. Sva najprej mislila, da sta se z Nayo kaj pretepala, pa da je to krivo, potem je še malo povprašal v službi in so rekli, da bi lahko bila alergija na hrano, včeraj pa sem prišla domov in mi sploh ni všeč, kar vidim. Po googlanju sem prišla do mikrosporije, čeprav ne vem, od kod bi jo bila lahko dobila. Oba mačka živita srečno mačje življenje na predelu dnevne sobe, balkona in občasno kuhinje (kadar je kdo poleg njiju v kuhinji), tako da ne vem. Jutri peljem mačkona k veterinarju. Čudi me tudi to, da Naya nima nikjer nobene lise. Sem pa pri sebi opazila en rdeč "flek" na prsi, pa sem mislila, da imam suho kožo. Bi to bila lahko mikrosporija? Prilagam sliko zadnje tačke mojega mačkona. Malo sem prestrašena, čeprav povsod piše, da ni razloga za skrb, potrebna je samo doslednost pri razkuževanju. Je kriv praskalnik, ki sem jima ga kupila kakšnega pol leta nazaj tukaj preko licitacij? :( Bači se tudi neprestano čoha in liže in se grize.
Zadnjič spremenil renata, dne Po dec 24, 2012 1:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: brisanje slike
christinchy
Naya & Bači
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne dec 23, 2012 9:56 am

Prejšnjega prispevka ne morem več urejati in ker je gromozanska slika (čeprav je slikana s telefonom, prilagam url slike.

http://shrani.si/f/2b/129/4Dw8Arta/2012 ... 094559.jpg
christinchy
Naya & Bači
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne dec 23, 2012 10:29 am

A razbolhana sta bila pred kratkim? Kolikor vem, mikra ponavadi ne skrbi, gola mesta pa so praviloma krožna, ni pa nujno. Če se praskata in grizeta, bi najprej pomislila na bolhe. Golo mesto je pa lahko posledica pretiranega praskanja. Pomiri se, v nobenem primeru ne gre za nič usodnega. Že jutri boste pa točno vedeli, kako pomagat. :praising:

Več ti bojo znale povedat ostale z več izkušnjami.
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne dec 23, 2012 10:42 am

Kopam jih vsake toliko s šamponom proti bolham, ampak to je muka. Predvsem za Bačija, ki se s sprednjimi tacami oprime štoka od vrat v kopalnico, samo da ne gre blizu banje. Sicer pa sta bila na rednem pregledu v februarju. Čoha se res neprestano, samo sledi bolh pa ni nikjer videti. Sma jih z mojim obadva pregledala. Naya recimo sploh nima nobenih težav, saj se počoha zvečer, preden zaspi, ampak ni pa tako kot Bači, ki se čoha skoraj neprestano.
christinchy
Naya & Bači
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne dec 23, 2012 10:59 am

Težko reči na podlagi slike. Si pa lahko mački mesto zližejo in zgleda prav tako kot na posnetku
(če jih na tistem mestu kaj iritira, na primer). Za mikrosporijo ni značilno praskanje.

Kje bi se sicer lahko okužila, če bi bila res mikra - spore lahko kadarkoli prinesete v stanovanje
na oblačilih, čevljih, rokah (ker si se na primer držala za drog na avtobusu), predmetih ... mikrosporijo
lahko pobereš tako iz okolja kot od drugih živali ali ljudi.

Glede preventive proti bolham bi priporočila, da šampon zamenjate raje za sprej. Lahko kakšno
ekstra naravno varianto, lahko pa Frontline sprej. Ker nima nobenega smisla, da ju spravljaš
v stres s kopanjem.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne dec 23, 2012 11:01 am

Veš kaj naredi - da mačka na belo prodlago in ga prečohaj ali prečeši. Bolhe težko vidiš, ampak iztrebke bi pa lahko, majhne črne pikice so, ki se ob stiku s tekočino "razmažejo".

Če si izkaže, da gre za bolhe, jima seveda nabavi ampulo, to bo najbolj učinkovito. Stanovanje pa vsak dan presesajte, posteljnino, prevleke, njune posteljice operite vsaj na 60 stopinj celzija.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov