Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne sep 30, 2012 9:45 am

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Veliki briketi čistijo mačje zobe ravno toliko kot krekerji čistijo naše. Zobe bolj čisti trganje surovega mesa, zares pa le ščetkanje. Mehka hrana sama po sebi nima negativnega učinka na zdravje zob, sicer bi pri količini le-te, ki jo moje dobijo, vse imele hudo paradontozo. Kako je z mucami, ki imajo težave z zobmi in koliko jim "pomagajo" briketi pa ne vem, ker le-teh težav moje nimajo. Trdim samo to, da briketi niso nujno potrebni za zdravje mačjih zob. Se mi pa v bistvu niti ne da "še enkrat", tako da je to to. :)
We got rid of the kids. The cat was allergic.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne sep 30, 2012 9:52 am

Če tvoje nimajo paradontitisa, potem bo pa že držalo.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Obala

Odgovor Ne sep 30, 2012 10:23 am

Catlady je napisal/-a:Mehka hrana sama po sebi nima negativnega učinka na zdravje zob, sicer bi pri količini le-te, ki jo moje dobijo, vse imele hudo paradontozo.

Seveda ga ima! Vprašaj kakšnega stomatologa, ti bo vse razložil. Surovo meso je za mačke sicer in tudi za njihovo zobovje najboljša izbira, briketi pa najboljša alternativa. Problem pri mačjem zobovju je ta, da zgoraj zgleda vse tipitopi, spodaj pa... no, pač, precej drugače. Predno se pojavijo težave zgoraj (recimo vnete dlesni), je spodaj lahko že tako resna štala, da mora ven večina zob.

mateja je napisal/-a:Zame je ena stvar, če se en človek odloči prehranjevati drugače in se ne želi prehranjevati kot omnivor, čeprav to je, drugo pa je prehranjevati svojo žival, ki je izrazit karnivor, z veganskimi briketi. Mačka se ne more odločiti zase in če bi se, bi izbrala hrano, ki je primerna njenemu metabolizmu, t.j. predvsem meso. Izjema je seveda dietna prehrana (npr. dieta za ledvične bolnike je praktično brezmesna), da pa bi človek zaradi svojega prepričanja silil žival v hrano, ki zanjo ni naravna, pa je zame mučenje živali.

Že pri študijah je treba biti previden, saj so raziskave dostikrat obdelane glede na naročnika študije. Osebna mnenja uporabnikov na spletu pa so toliko bolj lahko zavajajoča in nimajo nobene znanstvene podlage, pogosto gre pa še za prikrito oglaševanje.

:goodpost: S tem, da se pri ledvičarjih da tudi povsem solidno upravljat z boleznijo tudi ob mesni dieti.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne sep 30, 2012 10:39 am

renata je napisal/-a: Muc jih pogoltne in se nimajo kdaj ustvariti zobne obloge.

Moje pa vse grizejo, tudi če so majhni briketi. No, vsaj 2 ziher grizeta in se pol trudim ščetkat kolikor mi pač uspe. :S
Uporabniški avatar

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Če okt 11, 2012 7:25 pm

danes so v lokalnem šparu dobili pošiljko goveje drobovine. iz firbca sem kupla malo ledvičk in mačka jih obožuje. že cel dan caplja za mano in me fehta za še. prijazna je tudi cena (cca. 1€ za 1/2 kg). očitno je piščancu odklenkalo :)

Kidney meat are one type of inexpensive meat that you can occasionally feed your cat. Beef kidney is probably the better type of kidney meat. Before you feed kidneys to your cat, I suggest you put it in cold water to soak first.
vir: http://www.quiksystems.com/cats/cat-raw ... eeding.php

js sm jih še narezala na koščke, ker je mačka pač fina guzica :) predrobno mletje oz seckanje surovega mesa očitno ni priporočljivo, ker meso s tem zgublja snovi, ki ji muce potrebujejo. vir: http://rawfed.com/myths/cats.html
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 10:42 am

Sanabelle smo ukinili, ker povzroča Nežici 2much problemov z zaprtjem, zdaj pa kar ne najdemo pravih briketov za vse tri. Probali smo že Applaws, PoN, Meowing heads vijolične, PORTA 21 grain-free, pa nobenih ne jejo lih prav radi in pa večini ima kdo drisko. V naši lokalni trgovinici za živali sem našla brikete Leonardo, ki ga začuda ful radi jejo.
Aha, da mogoče pojasnim, zakaj tok kompliciram okrog tega. Dodaten problem je, da je pri iskanju prave doze fenobarbitona Nežica čisto izgubila apetit in sem jo eno obdobje rabila že na roke pitat. Tudi shujšala je pol kile, zato ne pride v poštev načelo "ko bojo lačni, bojo že začeli jest". :girlsad: Dobiva še vrečke (večinoma Schesir in RC, ker ju ima najrajši), ki ji trenutno bolj pašejo. Jack je pa itak konzerva junkie in pravi, da briketov sploh ne bi več jedu. :rolleyes:
Rada bi, da kakšnih 50% dnevnega vnosa predstavljajo kvalitetni briketi. Prosim za predloge, kaj bi bilo fejst fejst ješče za moje razvajene anoreksike. Pa prosim še mnenje o Leonardo, a se vam zdi po sestavi dovolj kvalitetna, da jih hranim s tem, vsaj dokler se Nežici apetit ne stabilizira?(glede na ceno bi mogli bit top*hit). :girlblush:
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 11:30 am

poskusi še rumene MH in granatapet rakce ali kak drug okus, ki ga imajo radi. Kmalu pridejo še 2 kg pakiranja, vendar je hrana zelo draga, 2 kg bo okrog 20 eur. Katere leonardo pa hraniš? prav te, sensitive z ovco?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 11:53 am

Leonardo so sensitive z raco. So lih tako drage - 20eur/2kg.
Bom prišla en dan mimo po tadruge MH. Bi bila vesela, če bi jih jedli, ker se mi zdi dobro razmerje med ceno in kakovostjo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 11:56 am

Če bom še v pisarni, se še pri meni oglasi.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 12:14 pm

Zmenjeno!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 12:36 pm

Kaj pa Orijen ali Acana? Obe sta brez žitaric z veliko mesa. Orijen je sicer malo dražja (26 EUR / 2,5 kg), ampak Acana se mi zdi pa da ima kar dover price/performance (19 EUR / 2,5 kg). Mojadva jesta ti dve, različne okuse, malo eno, malo drugo, in sta čisto nora na obe - tako nora, da sta se pripravljena za briketi poditi po celem stanovanju, če jima kakšnega vržem, pa drugače nista neka huda ljubitelja suhe hrane.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 12:43 pm

Orijen in Acana sta obe odličnih sestav, vendar žal za večino mačk popolnoma neješči, posebno orijen, edino acana wild prairie je srednje ješčnosti.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 12:54 pm

Tudi jaz sem slišala/prebrala podobno, zato nismo probali. Pa še 400g vrečk ni na zalogi, 2.5kg pa ne bom kupovala, ker ni prav verjetno, da bojo marali. :girlsad:

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 07, 2012 1:10 pm

Jaz bi vseeno z Acano probala, magari z jagnjem?

Sem imela in jagnje in ribo že, pa mi pojejo normalno (jagnje sem mislim da celo več kot enkrat imela, vse po tavelike vreče). Orijen jim pa ni bil všeč.

Jaz žal še vedno probavam s hrano, ker moram pogruntat nekaj, da bi od Fergie kakce uredila.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Kraj: Maribor

Odgovor Po nov 12, 2012 2:24 pm

Ali so Acana ješči tako nekako kot Applaws?

Mi lahko nekdo pojasni, kaj pomeni, da briketi vsebujejo pepel?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po nov 12, 2012 3:08 pm

Pepel pomeni količino anorganskih snovi v hrani.

What is "ash"? Is it safe to feed my cat food with ash?
Pet food components are broken down into the following categories: protein, fat, carbohydrate, fiber and moisture. The inorganic components of pet food, such as minerals and vitamins, are called "ash" because they are not incinerated when the food is burned for its nutritional analysis.

It was once thought that ash was responsible for Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD). However, researchers now agree this is not the case. In fact, ash contains important minerals, such as calcium and manganese, which are needed for your pet's continued good health.

vir: http://www.pfac.com/learn/faq/index.html
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po nov 12, 2012 3:25 pm

pinga je napisal/-a:Ali so Acana ješči tako nekako kot Applaws?

Ja, nekaj takšnega.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr nov 14, 2012 10:01 am

Je apetit tok boljše, da bomo uspeli trenutne zaloge (tavijolične MH) porabit. Dodatek taurina pri moji mucici dela čudeže - res neverjetno, kako dobro uspe krotit stranske učinke zdravil. :good:
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Ne nov 18, 2012 8:04 pm

Mene pa zanima zakaj so izdelki (briketi, mokra hrana) od Hills-a slabi oz. povprečni? :scratch:

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Pe nov 30, 2012 4:01 pm

Pri nas prisegamo na brikete, tiste bolj ta naravne in doma kuhano meso občasno tudi surovo meso. Naša mala Kana obožuje »mačje čorbe«, kot se rad pošali moj dragi, to so briketi s kuhanim puranjim želodčkom/srčkom ali katerim drugim mesom, skupaj z malo vodice, kjer se je meso kuhalo. Vsak dan dobi en tak obrok in mislim, da jo to res nahrani. Opazila sem namreč, da ji samo briketi niso bili dovolj in je precej mjavkala in pogledovala proti kuhinjskemu delu. Po meseku se je pa čudežno umirila :) .
Sedaj zadevo poenostavim tako, da skuham malo večjo količino in jo zamrznem, potem pa vsak dan pogrejem vodo, s katero odmrznem mesek in ji vse skupaj z briketi zmešam. :yahoo:
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov