Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 6:06 pm

Re: Hrana za mačke -suha, mokra, doma pripravljena?

:lol: Mi smo imeli tudi enega takega - sprva. Jaz sem naše že kot mladiče skušala na čim bolj raznoliko hrano navadit, in zdaj res jejo čisto vse. Se pa prav spomnim, ko so prvič od mene dobili surovo meso. Obe samici sta bili totalno navdušeni, samec pa je samo povohal in me potem pogledal, češ, "Kaj si mi to za eno svinjarijo dala? :D". No, potem je pa videl, kako sta drugi dve pridno papcali in zdaj tudi on je, še posebej je expert za obiranje piščančjih kosti :)
We got rid of the kids. The cat was allergic.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 7:38 pm

Pri nas žal ni tako. Kuhanega piščanca ali pa Schesir/Applaws konzervo še malo poje, ampak občutno manj kot ostali dve, ki jima je pa dobro vse - surovo ali ne in bi se napokali do mrtvega z vsem. Naša Peggy je taka posebna, zlata <3 :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 8:43 pm

all je napisal/-a:Hja, razen če imaš mačko, ki ne ve kaj bi s surovim mesom počela. No razen da ga povalja po preprogi/praskalniku pa beži proč. :D

:D A ti pišeš o Jakiju mogoče? Od mokre hrane poliže malo omakce, koščkom se skrbno izogne, ko sem mu ponudila košček jetrc je bil pa sploh čisto zgrožen.
Ja, eni naši so malo posebni, pa zato toliko bolj zlati ;)

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 8:59 pm

Hja, pri enih stvareh je pač treba biti fajn vztrajen. Mislim jaz zase vem, da bi se pošteno trudila mačka privadit na konzerve, če bi npr. jedel samo brikete.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 9:13 pm

avena je napisal/-a:Ja, eni naši so malo posebni, pa zato toliko bolj zlati ;)

:girlyes: :)

Catlady - res ni stvar vztrajnosti to, Peggy taka je. Pa saj nisem rekla, da ne je konzerv. Silila vanjo pa ne bom, kolikor poje pač poje.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 9:18 pm

Sej ni nate letelo sploh :)
Ampak je pač tko, kot pravi stari rek, ko bodo lačni, bodo že jedli. Sem se v preteklosti že s hudimi zbirčneži ukvarjala, pa mi je še vsakega ratalo spreobrnit, če je bil primer, da ni hotel mokre hrane ampak samo brikete. Ker enostavno mi vsi pozitivni učinki mokre hrane pretehtajo in se res splača bit vztrajen. Boh ne dej, da bi svojega mačka celo življenje samo z briketi hranila :S
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 9:25 pm

Naš Toby je star 4 leta. Pri nas je od starosti kakšnih 8 tednov; prišel je z mikrosporijo in v začetku je z veseljem jedel brikete, za vrečke ali konzerve se mu je pa čisto zmešalo.

Ko je bil star dve leti, kje hudo zbolel (težave z jetri, sum na FIP, dva meseca ni jedel, ko sem ga dobesedno peljala na evtanazijo, smo se z vetko zmenili, da še en teden počakamo... In je začel jesti).

Od takrat je jedel izključno brikete in surovo meso. Ničesar drugega se ni niti pritaknil.

Potem je imel hude probleme s kamni v mehurju. Smo ga precej brez težav navadili na dietne brikete. Po pol leta smo začeli dajati dietne brikete samo občasno, drugače je jedel z ostalimi tremi (vat a mistejka tu mejka 8) ).

In zdaj so se težave s kamni ponovile. Presenečenje - Toby se je po dveh letih nenadoma odločil, da zdaj pa briketov ne je več, ampak bo jedel vrečke. :dash:

Pa razumi, če moreš.

Pišem samo zato, da bo jasno, da se skrbniki lahko na glavo postavimo, ampak na koncu je muc tisti, ki nam bo povedal, kaj naj kupimo... :truce:

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 9:30 pm

Saj v končni fazi se vsak zase odloči, kako in kaj hraniti. Je pa fajn, da se prej ve določena dejstva in risk factorje. Vixen, tvoj Toby je prej izjema, kot pravilo. Pa da ne bo kdo mislil, sej nočem nobenega kritizirat, vsak zase najbolje ve, kako in kaj in se odloča. Jaz pač zase govorim. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 9:33 pm

Saj ravno za to gre, da je vsak bolj izjema kot pravilo. :lol: Imam štiri, pa je vsak izjema zase. 8)

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 9:41 pm

Saj jaz se s to vztrajnostjo čisto strinjam... počasi bo mačka že jedla, če je lačna, itak. Tudi na shujševalne brikete smo šli lepo počasi, dokler niso kar naenkrat vse te hotele jest. In tudi v osnovi je to moj nasvet za vse mačje probleme - vztrajnost.

Ampak vseeno se moramo kot skrbniki zavedati ene stvari - vsaka mačka je pač drugačna in včasih naši dobri nameni in vse znanje sveta nič ne nucajo. In na koncu mora vedno pretehtat to kar mački najbolj koristi, pa ne samo fizično - kaj poje, ampak tudi psihično. In če to pri nas pomeni, da bo pojedla samo četrtino male konzerve pač bo... :)

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 9:56 pm

No, pri meni pa tega preprosto še nikoli ni bilo, pri zdajšnjih in preteklih mačkah ne. Si upam trdit, da delno tudi zaradi ustaljenega prehranjevalnega režima, ki deluje tako zame, kot za moje mačke, ki jejo pač vse. Sej ima vsaka svoje fore, pa ima ena najrajši eno hrano, druga pa nekaj drugega. Ampak zame velja, da morajo jesti tudi mokro hrano in pika. Pretirano antropoformiziranje mačk res ni dobro in nobena se mi še ni smilila, če sprva ni hotela pojesti konzerve, ker vem, da je v dobrobit njenega zdravja. Zdravje svojih mačk pa postavljam pred njihovimi "forami". Sej valda, ne moraš prisiliti mačke da nekaj poje, ampak bo to pač sama pojedla, ko bo lačna. In nobena mačka ne bo psihično trpela, ker bo enkrat malo lačna. Bo pa mogoče trpelo njeno zdravje, če ji bom dolgoročno dopuščala to početje. To je moja filozofija. :)
V glavnem mi je prioriteta edino to, da ne bi hotle samo briketov, zanimivo pa je, da so vse moje do sedaj (sčasoma) jedle čisto vse, in to vse znamke briketov, mokre hrane in surovo meso.
Še enkrat - vsak se sam zase odloči in pretehta, kateri sistem najbolje deluje zanj in za mačko. Pri meni pač ta. Ker tudi nobenih zdravstvenih težav, ki bi bile povezane s hrano, še nisem imela - ne s sedanjimi ne preteklimi mačkami, ki so bile hranjene na ta način :)

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 10:32 pm

Saj sem imela prej 15 let mačko, ki je imela svoje fore, pa je kljub temu pojedla kar sem ji dala in je nasploh rada jedla različne stvari, sploh surovo meso ji je teknilo in to katerokoli. In zdaj imam tri med katerimi ena pač izstopa - kar se tiče mokre hrane in surovega mesa, briketov je že veliko različnih jedla.

Vsak od nas ima svoje izkušnje in svoje mačke. Samo se mi zdi ne fer pisati, da je samo vztrajnost potrebna, ker to vedno ni to. In tudi ni vsako obnašanje mačke samo "fora". Mislim, verjamem da je po tvoje samo vztrajnost tista, ampak ne poznaš moje Peggy. In verjamem, da nisem edina s tako mačko (pa ne da bi bilo kaj narobe z njo).

In nobena mačka ne bo psihično trpela, ker bo enkrat malo lačna.

Nisem ciljala na to, da bi mačka trpela, če bi bila lačna ker protestira. Ker tale stvar s surovim mesom pri nas ni nobeno protestiranje.

Bom sploh zaključila svoje pisanje na to debato. Sem povedala svoje mnenje, vsak od nas ima svojega, to je pa to. Vem da za svoje mačke dobro skrbim, četudi jim ne dajem surovega mesa non stop pod nos.

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 10:51 pm

Pa sej jaz sploh nisem nikoli prav o tvoji Peggy pisala, sem tudi rekla da ni nate letelo, ne vem, zakaj moje pisanje jemlješ osebno? In tudi nisem rekla, da bi jo mogla silit s surovim mesom. V bistvu sem o čisto drugih primerih govorila in to o tistih, ko se mačka noče niti pritakniti mokre hrane in je samo brikete. Nima tu veze surovo meso.
Ja, po moje je ključna vztrajnost (plus še polno drugih stvari) in to v veliki večini primerov drži, so pa izjeme, seveda. In tudi v veliki večini primerov to, o čemer sem jaz pisala, po mojem je fora oz. izbirčnost, so pa spet izjeme. Lahko, da se s tem dejansko kaže nek zdravstveni problem. Vedno bodo izjeme.
Po mojih osebnih izkušnjah pa niti ene take izjeme še ni bilo in ne govorim o enih, dveh, treh mačkah, ampak veliko več. Meni je pa še vsak do sedaj, ki je imel izbirčno mačko trdil, da jo je totalno nemogoče navaditi, da bi kaj drugega jedla in upam se trditi, da več kot pol takih v bistvu samo ni znalo svoje mačke navadit na druge zadeve oz. niso bili dovolj vztrajni, ali pa je pač niso hoteli navaditi/niso imeli dovolj tehtnega razloga da bi jo. Mogoče bom pa tudi jaz kdaj naletela na tako nemogočo mačko, nikoli se ne ve :)
Če smo že pri tvoji Peggy, grem stavit, da bi tudi ona, če ne bi res čisto nič drugega od hrane dobivala, na koncu jedla tudi surovo meso. Ampak ti si pač presodila, da je nima smisla silit v to in ti dam čisto prav, ker jaz se tudi ne bi s tako stvarjo obremenjevala, ker to pa res ni nič problematičnega.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 11:27 pm

Jaz med moje štiri muce zjutraj razdelim eno 156 (140) g konzervo, nikoli ne pojejo cele, brikete imajo stalno na voljo. Ne kompliciram in ne gledam katera je pojedla več, katera manj konzerve. Je pač tako, da nekaj časa ena je bolj konzerve in manj briketov, čez čas se pa obrne. Dve jesta tudi surovo meso, dve ne, dobita ga sicer bolj poredko in to samo zato, ker mama je meso, če bi živel sam, ga najbrž ne bi dobili, ker ga ne bi kupoval.
Catlady ne vem zakaj bi bili briketi tako nezdravi, surovo meso pa tako zdravo, pa v isti sapi govoriš, da bi bila ob surovem mesu potrebna še prehranska dopolnila. Če je temu tako, je surovo meso nepopolna hrana. Če misliš, da je taka hrana bolj primerna zato, ker je podobna njihovi "naravni prehrani", imam pa tudi pomisleke. Mačke se v naravi hranijo bolj ali manj z manjšimi glodalci, da bi pa katera kdaj kakega bika ujela, pa še ne vem. :D
Kakorkoli, mislim, da se vsi trudimo, da bi jih hranili čimbolj zdravo, odgovor kaj je pa res zdravo, je pa najbrž težak.
“Cats were put into the world to disprove the dogma that all things were created to serve man.” - Paul Gray
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So jul 28, 2012 11:46 pm

Catlady je napisal/-a:Jaz verjamem, da je najboljša možna hrana doma pripravljeno surovo meso. Vendar pa mora biti, če želimo hraniti izključno tako hrano, vse skupaj izvedeno pravilno in skrbno, z dodajanjem pravih dodatkov prehrani. Tako da zaenkrat zame ni preveč primerno, enkrat, ko se bom imela čas bolj posvetiti temu in preštudirati vse skupaj, pa upam da bom naše prešaltala na izključno takšno prehrano. Zaenkrat pa absolutno mokra hrana. Za brikete sploh ne vidim nobene potrebe in so overall imo neprimerni za mačke, so pa seveda bolj primerni in tudi priročni za lastnike, hehe :D

No, jaz pa verjamem ravno obratno.
Surovo meso, še posebej piščančje, lahko naredi mački z ne prav idealnim imunskim sistemom, v določenih primerih pa tudi popolnoma zdravi, veliko škode. Osnova prehrane mačke so zame kvalititni briketi. Edini problem ob hranjenju izključno z briketi je lahko le nezadosten vnos tekočine. Če maček ob briketih popije zadosti vode, kar se mene tiče ne potrebuje mokre hrane in je ta samo za priboljšek, če jo sploh mara. Če pa ne spije zadosti, potem je mokra hrana pomembna predvsem zaradi dodatnega vnosa tekočine in ne zaradi hranilnih snovi. Izključno mokra hrana pa se mi že z vidika zdravja zob zdi popolnoma neprimerna.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor So jul 28, 2012 11:54 pm

Najprej - ko rečem mokra hrana, mislim konzerve in že pripravljeno mačjo hrano, ko rečem suha hrana, mislim brikete, in ko rečem surova hrana, mislim surovo meso.

To, da je surovo meso najbolj primerna hrana za mačke niti ni moje mnenje, temveč nekaj, kar že lep čas čivkajo vsi holistični veterinarji. Ampak jaz tu niti nisem tako na veliko zagovarjala surove hrane, ker kot pravim, bolje kupljena hrana, kot pa nepravilna surova hrana in tudi sama hranim svoje (večinoma) s kupljeno, že pripravljeno mokro hrano. Kaj vse se pa dodaja briketom, da so potem lahko označeni kot kompletna hrana? Ta argument je pa res čuden, da je surova hrana nekompletna, ker moraš dodati tistih nekaj dodatkov. Bolj predelane hrane kot so briketi sploh ni. Prvič, mačke so se razvile tako, da 99% vode, ki jo potrebujejo, dobijo iz plena. In naravno ne pijejo dovolj, temveč pijejo, ko so že malo dehidrirane. Mačke hranjene na izključno suhi hrani sicer pijejo več kot tiste na izključno mokri hrani, temveč še vedno ne dovolj, da bi nadoknadile "manjko". Suha hrana prav tako vsebuje čisto preveč ogljikovih hidratov, ker so to pač cheap fillerji, ki naredijo hrano cenejšo za proizvajalca. Pri mačkah ni absolutno nobene potrebe po ogljikovih hidratih, ker so za razliko od psov in ljudi, striktni carnivori oz. mesojedci, kvečjem se od njih redijo in jih pokakajo ven. Hrana je v suhi hrani dvakrat predelana. Poleg tega suha hrana ne čisti zob, kot nekateri radi trdijo, niti jih ne utrjuje. Najbolj zdrava za zobe je pravzaprav surova hrana. Izključno mokra hrana nima nobenega slabega vpliva na zob, to lahko trdim iz vsega, kar sem prebrala in iz izkušenj.

Kaj je zate naravna hrana, je seveda vprašanje. Ne, seveda mačka v naravi ne bi jedla govedine, je pa to še vedno veliko bližje naravni prehrani kot pa briketi, se ti ne zdi? Tistih nekaj dodatkov, ki jih moraš dati surovi hrani se sploh ne more primerjati z vsemi nepotrebnimi zadevami, k jih dodajajo suhi hrani. Pa saj, a ni to jasno, že samo če pogledamo izgled briketov?

Vsak dela po svoje, tako kot zase najbolje ve, tako kot ustreza vašim mačkam. So mačke, ki so bile celo življenje hranjene z izključno suho hrano in so tudi take, ki so bile hranjene s surovo hrano, pa so zbolele. Nič nam ne more zagotoviti, da bo mačka celo življenje zdrava kot dren. Prav pa je, da se trudimo po svojim najboljših močeh in poznam različne načine prehranjevanja in tveganja povezana s posameznimi zadevami.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 12:25 am

Catlady, če bi prebrala tole temo bi videla, da nisi prva, ki zagovarja takšen način prehrane. Pravzaprav se je z mnenjem, zelo podobnim tvojemu, ta tema tudi začela.

Catlady je napisal/-a:To, da je surovo meso najbolj primerna hrana za mačke niti ni moje mnenje, temveč nekaj, kar že lep čas čivkajo vsi holistični veterinarji.

To je še vedno tvoje mnenje in mnenje holističnih veterinarjev. Poznamo pa še kakšna druga mnenja in še kakšne druge veterinarje. Predvsem pa smo tvoje mnenje razumeli že, ko si ga zapisala prvič in vztrajno ponavljanje ni potrebno. Ponavljanje namreč diši po vsiljevanju svoje resnice kot edine prave in sprejemljive.

Catlady je napisal/-a:Izključno mokra hrana nima nobenega slabega vpliva na zob, to lahko trdim iz vsega, kar sem prebrala in iz izkušenj.

Potem si brala zelo selektivno, saj v marsikateri strokovni in poljudni literaturi piše ravno obratno. Kar pa se tiče izkušenj, je pa včasih bolje se ne preveč hvaliti z njimi. Sploh, če ne poznaš še dovolj dobro okolja, kjer se hvališ. Drugače se ti zna zgoditi, da se pred prekaljenem himalajcem bahaš z izkušnjami vzpona na Šmarno goro.

Catlady je napisal/-a:Prav pa je, da se trudimo po svojim najboljših močeh in poznam različne načine prehranjevanja in tveganja povezana s posameznimi zadevami.

Res je in velja za vse.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)

plašen zajček
plašen zajček

Odgovor Ne jul 29, 2012 12:44 am

Ne bi toliko "vztrajno ponavljala svojega mnenja", če ne bi bilo toliko odgovorov v temi namenjeni specifično meni. Ne bom pa bila tiho, samo zato, ker moje mnenje (očitno) kontrira večini.
Niti nisem brala selektivno, temveč sem brala v glavnem novejše raziskave in novejša mnenja strokovnjakov. Se mi zdi logično, da grejo v znanosti zadeve lahko samo v napredek.
Ne vem, pravzaprav mi je po vsem sodelovanju pri tujih forumih prav hecno, kako smo v teh zadevah še vedno toliko za tujino.
Glede na to, v kakšno smer gre znanost mačje prehrane, se mi zdi že skoraj absurdno reči, da so briketi osnovna prehrana mačke. Pa če ne zaradi drugega iz čisto preprostih dejstev; v divjini mačke ne dobijo nobenih briketih in tudi predniki naših mačk niso jedli briketov.
Očitno imamo različne predstave o tem, kaj je mnenje in kaj so dejstva. Zame so dokazana tveganja povezana s suho hrano pač dejstva. Če se kljub tem dejstvom odločiš za suho hrano, je pa tvoj pogled in mnenje.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 7:29 am

catlady, znanost prehrane mačke gre v točno toliko smereh kot je "znanstvenikov" ki razvijajo to znanost. Sama sem mnenja, da kljub vsem mnogim teorijam, so za notranjo mačko pravilna prehrana kvalitetni briketi (lahko tudi holistični, če jih mačka hoče jesti) in občasno sveža konzervirana kvalitetna hrana, kuhano ali sveže meso. Govorim kot skrbnica 12 mojih mačk in več 100 začasnikov v nekaj letih, z mačkami pa imam 30 letne izkušenje in raje vzamem sebi od ust, kot pa živalim. Papir in teorije pa seveda prenesejo čisto vse.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Ne jul 29, 2012 7:35 am

V divjini(ki seveda ni naravno okolje domače mačke) in tudi v običajnem zunanjem okolju (kjer je domača mačka vsiljivec, ki ubija ptice ipd.) si lahko mačka ujame, kar rabi. V notranjosti hiše pa je to verjetno manj mogoče in je tisto kar dobi v krožnik edini vir hrane.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov