Jaz nikakor ne morem govoriti za vse ljudi, ne želim posploševati ali kadarkoli reči, da je imeti osem mačk v redu in priporočljivo za vsakogar.
Je pa to bila najina zavestna odločitev, obeh, para, dveh zakoncev.
In ker ne morem govoriti o drugih ljudeh, sem bila pripravljena zelo odprto govoriti o nas - Družini Von Mačke. Še bolj transparentno zato, ker je to mejno področje (lastništvo takšnega števila živali, ne nazadnje zavestno kršenje zakona...), drug razlog je pa ta, da neizmerno spoštujem vaše delo (Mačje Hiše, DZZ Kranj) in bi metanje kakršnegakoli dvoma ali sence na tovrstne institucije, zame osebno, bilo nedopustno. Iz tega naslova prosim tudi gospo, za katero predvidevam, da je vzpodbudila to pisanje s svojimi dvomi, naj ne zakuhava situacije še bolj, po nepotrebnem. Oba z možem sva bila v njenem domu, na osebnem pogovoru, želela sva posvojiti še dve muci, nobene informacije nisva skrivala in se je gospa odločila nama ne dati teh dveh živali v posvojitev. V skladu s svojimi prepričanji in po svojih merilih skrajno skrbno do teh živalic. Kljub temu, da naju je prizadelo, nama je to dejstvo le okrepilo prepričanje, da če bi se odločala znova, bi živali posvojila točno na ta način in od organizacij, pri katerih sva.
Se opravičujem za ta daljši uvod, ker smo v temi lastništvo več muc. Zakaj toliko (to je končno število), zakaj v tako kratkem času? Ker imava dovolj prostora (sem zasledila, da je tudi podatek o natančni kvadraturi v obtoku) in ker sem ocenila, da bi ob počasnem dodajanju živali, doživljale vse takšen stres, kot ga je Santosha (staroselka) ob prvi posvojitvi. Želela sem izkoristiti "nezabetonirano" hierarhijo med novinčki. In zakaj točno v tem času? Najina človeška družina je oblikovana, tukaj ne bo sprememb. Jaz sem trenutno šest mesecev doma, imam čas, živce in lažje tudi jaz prenašam stres ob združevanju mačk (ločevanje, opazovanje, prilagajanje življenskih pogojev živali, iskanje majstrov za zamreževanje balkona, nabava opreme...). Ja, to je ogromen projekt, ki je meni, ker sem se nanj pripravila, v veliko veselje. Drugače si znam predstavljati, da je to neizvedljivo. Ali to priporočam vsem? Nikakor ne! Ali pravim, da je lahko? Kontra!!! Ali sva to vzela zlahka in si misliva, da bova kar tako vračala živali? Ne! (Crimsona nisva vrnila zaradi lulanja, ampak zaradi varnosti. S Santoshko so bile hude borbe za prevlado, edino drugo rešitev sva imela, da eno od živali zapreva v ločeno sobo. Verjela sva, da mu je kje drugje lahko lepše.)?
Jaz sem po izobrazbi veterinarka, kar vem, da v krogih ljubiteljev živali ni vedno kompliment, pa vendar... Tega, da so živali enako stare me ni strah, ko bo geriatričnih zdravstvenih problemov veliko, ali drugih zdravstvenih težav, bo za živali res kvalitetno poskrbljeno. Za naju to potem predstavlja tudi nižji strošek, kot za druge, ki v tem ne delajo.
Odločila sem se, da bom še naprej pisala pod našo temo. Zaradi skrbnic, vseh botrc in botrov, zaradi vseh, ki stiskajo pesti za vsakega mucka posebej, zaradi vseh ki ste se oglasile, ker se vam meša od skrbi in prav je tako. Pa tudi zaradi nas. Ker uživamo skupaj in ker, v nasprotju s slovenskim izročilom, radi povemo, da nam je lepo.
Na koncu pisanja, bi vas samo še s to fotko, ki upam, da smo jo vsi že videli na facebook strani Mačje hiše, spomnila zakaj smo tukaj.

Lahko noč, Suzana.