Huh, tudi za samčka je tole kar onrk teža. Tudi sama ne bi posegla po dietnih hranah, če bi le šlo drugače. Res pa je, da so ljudje z njimi še najbolj uspešni. Zakaj točno, je težko reči, ponavadi je disciplina skrbnika tista, ki prva odpove.
Na hitro sem prečekirala Acano in za vse mačje verzije pravijo, da ima 1kg hrane 4060kcal (oz. 500kcal/cup). Acana je ena mojih "najljubših" briketov, glede na to, da sem na splošno proti suhi hrani. Vsak maček bi moral energijo pridobivati iz beljakovin in maščob, ne samo pozitivčki. Vendar hitro ugotovimo, da ima 100g Acane kar 406kcal. Recimo, da Val poje 70g briketkov dnevno, to znese 285kcal brez priboljškov in dodatkov. Torej lahko z vsemi dodatki nanese tudi čez 400kcal dnevno. Normalno aktiven (ne preveč len) maček s težo dobrih 4kg potrebuje dnevno približno 200kcal, po mojih izkušnjah še manj, tam 180, pa so še vedno kar konkretni. Ker ne vemo koliko bi Val moral tehtati oz. shujšati, težko ocenim koliko bi lahko pojedel ob neki normalni teži. To itak zavisi tudi od drugih faktorjev. Kakorkoli, Val očitno zaužije preveč in se giba premalo. Začni z zmanjševanjem tistega kar lahko. Priboljške, ki jih uporabljaš za zdravila, pusti. Zmanjšaj količino briketov in priboljškov dnevno. Vendar pazi, zmanjšuj količino hrane res postopno, zelo počasi. Jaz bi seveda povečevala količino mokre hrane, ker je voda v mačji prehrani preveč zanemarjena.
Običajno tudi mačke, ki se jih preusmeri iz briketirane hrane na mokre obroke shujšajo, saj za razliko od briketov mokra hrana ni tako močno koncentrirana. Tega zdaj seveda ne morem vsevprek trobit, ker vsak ve zakaj se je odločil za tip prehrane kakor se pač je.
Glede gibanja svetujem več kratkih seans igre. Tudi samo 5 minut je bolje kot nič. Lahko z vmesnimi pavzami 3x po 5 minut in potem čez nekaj časa spet. Igrače vmes pospravi, da se jih ne naveliča. Poskusi perje, laser, pomisli ali ima rad mačjo meto, baldrijan, vrvice, pokrovčke, elastike, kartonaste škatle ... Skratka pomisli tudi na najbolj trapaste igrače, ki bi ga spodbudile h gibanju. Ko bo enkrat izgubil nekaj teže, se bo raje/lažje gibal.
Upam, da lahko linkam na drug forum? Zelo zanimiva tema na tujem forumu je namreč tale:
http://www.thecatsite.com/t/245236/mick ... thy-weight Lahko deluje kot motivacija, da se s pravim, individualnim pristopom marsikaj doseže tudi pri zelo pretežkih mačkah. Koristno branje, ki prikaže vzpone in padce pa še marskikaj vmes.