Odgovor Če avg 26, 2010 9:06 am

Pravila za oglaševanje in oddajanje živali

Ustanovitelji foruma Pomagamo živalim se pri svojem delu že vrsto let srečujemo z negativnimi posledicami neodgovornega lastništva živali. Zato na tem forumu ne bomo dovoljevali oglašanja živali na način, ki bi to žgočo problematiko na kakršenkoli način še poslabšal.

Oglaševanje in oddaja živali, ki se izvaja preko foruma, ne sme biti v nasprotju z določili Zakona o zaščiti živali, predvsem z določili o minimalni starosti mačjih in pasjih mladičev ob oddaji (12 oziroma 8 tednov), z zahtevo po obveznem označevanju (čipiranju) psov, obveznem cepljenju in preprečevanju rojstva nezaželenih živali.

Oglaševanje živali, ki iščejo dom
Žival, ki išče dom, lahko na forumu oglašuje vsak uporabnik foruma, če izpolni naslednje pogoje:

- Pred objavo oglasa za oddajo živali mora pridobiti dovoljenje moderatorja;

- Moderatorju pošlje sporočilo, ki poleg predloga oglasa obvezno vsebuje tudi osebne podatke uporabnika foruma;

- Pri lastniških živalih mora uporabnik foruma moderatorju napisati razlog za oddajo živali in čim več podatkov o njej. Zaželena je tudi fotografija živali.
Prikrivanje pomembnih podatkov (npr. dejstvo, da je pes vpisan v register nevarnih psov) se smatra za hujšo kršite forumskih pravil.

- Pri mladičih lastniške živali mora uporabnik moderatorju posredovati podatek o načrtovani sterilizaciji samice in mladičev. Navesti mora čim več podatkov o mladičih. Zaželena je tudi fotografija.

- Moderator pregleda sporočilo s predlogom objave živali in če presodi, da ustreza pogojem, objavo potrdi.
Objava oglasa je vidna na forumu šele po zaključku opisanega postopka.
Trajanje postopka objave oglasa je odvisno od zasedenosti moderatorja, običajno pa je oglas objavljen najkasneje v dveh dneh od takrat, ko je uporabnik foruma poslal sporočilo moderatorju.

- Objavo, ki ne ustreza pogojem, moderator zavrne z obrazložitvijo.

- Uporabnik, ki oglašuje žival, mora skrbeti za osveževanje teme z novimi podatki (npr. število mladičev, ki še niso oddani). Ob oddaji vseh oglaševanih živali se tema prestavi v arhiv.

Oddajanje živali
Živali, ki se lahko oddajajo prek foruma, morajo biti zdravstveno oskrbljene (razbolhane, razglistene, cepljene), sterilizirane/kastrirane, psi morajo biti čipirani, pri mucah je čipiranje zaželeno.

Uporabnik je dolžan oddati žival, ki se oddaja prek foruma, s posvojilno pogodbo. Pogodba mora vsebovati podatke o posvojitelju in skrbniku do posvojitve, podatke o živali in pogoje posvojitve. Uporabnik lahko uporabi vzorec Posvojilne pogodbe (link).

Posvojitelj mora biti starejši od 16 let. Pri starejših mladoletnikih (16-18 let) je zaželen sopodpis polnoletne osebe (staršev, skrbnikov).