Daj si duška

Moderator: andreja

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:04 pm

Re: Daj si duška

Nisem vedla. Sem bla ziher, da je vse od zavoda. :girlblush:
vsaka prava coprnica rabi mačko... ali 3
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:06 pm

Ne more se zmenit s rabo, da ti ne plača bolniške, ker ti jo MORA plačat. Če ti je ne plača, jo imaš pravico izterjat, če se ne motim, pa je tudi v prekršku. V prekršku je tudi, ker ti s tako zamudo izplačuje plače.
Vixen, to, kar ste se vi med sabo zmenili, ni v skladu z zakonom in le-tega delodajalec krši, tudi, če ste se vi med sabo tako zmenili. Imaš pravico izterjat prav vse od napisanega.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:14 pm

Cockta je napisal/-a:Bolniško do 30 dni plača delodajalec, šele potem zavod.

"Mi" delamo 7 dni/teden (delam v gostinskem lokalu, ki je odprt 365 dni/leto - ja, tudi za novo leto, 31.12. do 5h zjutraj, pa 1.1. spet od ene 10h dopoldne dalje. Božič, odprto. Vsi ostali prazniki, odprto.).

Kako se to uradno šteje, ne vem. Neuradno je pa tako, da od delodajalca ne dobim niti eura. :(

Helena, vem.
Ampak ti veš več kot dobro, kako v naši državi potekajo pravni postopki. In če sva oba zaposlena v isti firmi in že par mesecev nisva dobila plače (račune pa, seveda)... You get the point.

Moj še hodi na šiht. Jaz ne, ker sem pač (pri 36-ih) prvič v življenju!!! na bolniški. Kaj bova, ne vem.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:23 pm

Ojej, sem prebrala moj zadnji post. Dajmo zamenjat temo.

Če pogledamo s pozitivne strani: sem na bolniški, torej cele dneve doma. Kar seveda pomeni, da NUJNO RABIM kakšnega začasnika (v pasji ali mačji koži, mi je vseeno). Samo hrano dajte zraven, čas imamo. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:29 pm

Duško.... :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: :angel:
lepo prosim.... :kiss:

nevidna bolha
nevidna bolha

Odgovor Po feb 13, 2012 8:32 pm

Po zakonu o delovnih razmerjih moraš dobit dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo. To ni odvisno od delodajalca, to določa zakon. Tudi jaz imam tako službo 365/24/7, le da k sreči moj delodajalec ni privatnik in se mora zakona držati.
Dodatno te varuje panožna kolektivna pogodba - za katero predvidevam, da je tvoj šef ne spoštuje. "Na roke" plačevati je kaznivo.
Vem, da rabiš denar za golo preživetje, ampak to bo šlo samo še na slabše. Je kakšna možnost, da si poiščeš drugo službo in sedanjega šefa tožiš? Najdejo se tudi odvetniki, ki vnaprej ne zahtevajo plačila.To, kar opisuješ ti, so suženjske razmere!

Pa še to: osebna zdravnica ti pa lahko piše bolniško samo do 30 dni - se pravi, bolniško na stroške delodajalca. Vse, kar je nad 30 dni in gre na stroške zavoda, pa mora prej odobriti posebna zdravniška komisija. Ker tudi njih striskajo za vrat z varčevalnimi ukrepi, veliko prošenj zavrnejo. Vedno obstaja možnost pritožbe, ampak to ti spet pobere veliko živcev in ni nujno, da uspe.

Mogoče je tukaj na forumu kakšna pravnica, ki bi ti lahko pomagala? Jaz sem z leti nabrala kar precej prakse in delovnopravno zakonodajo dokaj dobro poznam, ampak odvetnica pa vseeno nisem. :(

Držim pesti, da se izvlečeš iz tega sr****!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Kranj

Odgovor Po feb 13, 2012 8:34 pm

Romzy vprašaj, sem sigurna, da ti bo znala svetovati ;) .
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:36 pm

vixen, na delovnem sodišču gredo stvari veliiiiko hitreje kot na drugih.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:38 pm

jupijajajupijupijajajupijajajupijupijajupijajajupijupijajajupijupijajajupijupija....:)))),

vedla, vedla, vedla....

A se lohk v Duškotu tudi neskončno veselimo :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: ??
Lahko, a ne? :drinks: :martini: :thanks:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:44 pm

Na srečo sem ziher, da me bosta osebna dohtarca in gin. podprli. Komisija me s tako bolečim hrbtom, da komaj stojim, tudi (upam) ne bo poslala delat.
Vse pritožbe so kul in utemeljene, seveda. Ampak če oba odrasla v družini delava pod istimi pogoji, pa šefi dejansko nimajo za 5 dkg zenfa, bi pritožbe trajale... In trajale... In bi umrli od lakote... In bi še malo počakali... In potem bi se kaj rešilo. In bi bila izvršba. In potem bi še malo čakali...

Jaz sem pa prejšnji mesec komaj za najbolj osnovne stvari napraskala. In kar me hudo jezi, že kakšne pol leta kupujem mačje brikete (Sanabelle) v 2kg vrečkah v trgovini. Če bi kupila 10kg pri Čombetu s popustom, bi dala krepko več kot polovico manj. VSAKIČ! Naj mi nekdo pove, kako naj to izterjam od delodajalcev. :dash:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:48 pm

Govoriš na pamet, ne da bi se prej pri komurkoli s pravnim znanjem pozanimala, kako gredo te reči. Ni tako zakomplicirano, kot zgleda. Vprašaj romzy, kot ti je pola svetovala.
Ni fajn igrati vlogo žrtve, še manj pa jo živeti, sploh če pošteno delata dva po vsaj 8 ur vsak dan. Se ti ne zdi, da si zaslužiš česa boljšega?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:54 pm

Glede bolniškega staža. Osebni zdravnik mora odpreti bolniški stalež, po preteku 30 koledarskih dni pa podati predlog izbranemu zdravniku na ZZZS. Ta nato odloča, če je predlog upravičen. Kar verjetno je... Glede ostalega pa bi prišla prav pravna pomoč.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 8:58 pm

Lej, šefi dejansko nimajo za kruh. To, da so šli smučat, je njihova neumnost, ker so tam zapravili še zadnje €. To vsi zaposleni vemo. So na tem, da izgubijo stanovanje. Imajo še en avto, drugega so morali že prodati.
Dolžni so za elektriko v lokalu (hodi stric odklapljat, je bil že večkrat, pa vedno obljubijo, da bodo "danes" plačali), vodo, najemnino za lokal. Dobaviteljem robo plačujejo sproti, kadar se kaj zasluži. Zdaj, pozimi, ko se ne, se ne naroča. Robo za nazaj so dolžni (več 10 tisoč €).

Jaz z lahkoto dobim uradno odločbo, ampak jim nimajo kaj vzet. DURS jim bo verjetno itak stanovanje, drugega nimajo. Imajo pa dva otroka (7 in 8 let) in psa.

Pravno znanje tukaj žal ne bi pomagalo, ker mi je jasno, da imam prav. Ampak kaj bi človek vzel nekomu, ki nima nič? :(
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Kranj

Odgovor Po feb 13, 2012 9:00 pm

Zakaj pa si ne poskusita (no sedaj samo tvoj) najti druge službe? V gostinstvu mislim, da se še zmeraj išče delovna sila.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 9:01 pm

Samo poskušam razložiti, da po 30 dnevu začne plačevati bolniško država... :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 9:01 pm

pola je napisal/-a:Zakaj pa si ne poskusita (no sedaj samo tvoj) najti druge službe? V gostinstvu mislim, da se še zmeraj išče delovna sila.

sem ravno to hotela zapisat. :)

čvekava papiga
čvekava papiga

Odgovor Po feb 13, 2012 9:05 pm

Moj duško ta trenutek..k me bo kr pobral od... :blush: :girlcry: :shout:

Ce je kira dobra u matematiki prosim za razlago in račun (naloga matematika 8 razred)

15 delavcev bi moralu urediti park v 22 dneh. Po 6 dneh 5 delavcev pošljejo drugam. Koliko dni bodo potrebovali osatli delavci za ureditev parka?

Mi sicer imamo teorijo, ampak nam ne gre skupaj :girlblush: pa bi res prosila za kakšno bl pametno da mal svetuje!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 9:07 pm

Trenutno bi bilo najbolj fino, če bi zadevo zaplenili oz. prisilno zaprli. Potem bi nama pripadalo 3 mesece 100% plače od zavoda.

Moj je že enkrat šel delat drugam, pa jaz tudi. Žalost je, da je v gostinstvu povsod enako. :( Poleg tega marsikje delaš prvi mesec "na probo", potem te kao ne rabijo, plačajo za nazaj tudi ne...

Milo rečeno, gostinstvo je j***... 8)

Jaz sem pa preveč fer. Bi lahko iskala (našla 8) ) drug šiht septembra, takoj, ko sem izvedela, da sem noseča. Ampak se mi pač zdi fer, da priznam, da sem noseča - pri 36-ih se dejansko lahko zgodi, da moraš na bolniško samo zato, ker enostavno ne zmoreš več... :(
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 9:19 pm

ups, da ne priznam, seveda.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po feb 13, 2012 9:21 pm

muca_liza, računam, pošljem na ZS. ;)