Obstaja riževo, sojino, pirino, mandljevo, kokosovo, ovseno, lešnikovo mleko, pa sigurno sem še kaj pozabila. Obstaja veganski "čokolino" iz pire in kakava, zelo dober in zelooo nasiten. Morem malo pomisliti kje se ga da kupiti.
Krutost do rastlin... Če pogledamo navadno kmetijstvo. Ko se zemljo gnoji s kravjim gnojem, veliko koristnih žuželk, deževnikov itd. pomre. Ko špricajo s pesticidi isto. Kakšen učinek na podtalnico ima oboje že veste. Bolj se mi zdi pomemben odnos do zemlje. S tem ko se dodaja gnojila, prisilimo rastlino da zraste bolj kot bi drugače in hkrati tudi prisilimo zemljo da da več kot bi tisto leto lahko dala. Taka rastlina ima v sebi veliko manj hranil kot bi jih imela, če bi rastla na naraven način. Žal pridelovalci pobijejo dobesedno vse kar ni produkt za prodajo (plevel, živalice itd.). Po svetu je že veliko agrarnih puščav-zemlja ki je bila tako zelo izčrpana da na njen ne raste NIČ. Zelo malo ljudi pozna rek: dobra zemlja+dobro seme=zdrava rastlina. In ja, dejansko obstaja način (kolobarjenje itd.!), kjer gnojila in pesticidi niso potrebni in kjer je hrana veliko bolj kvalitetna od navadne pridelave. Zavedam se, da je taka hrana zaenkrat veliko dražja od ostale in si jo težko privoščimo, pa vendar je dobro viditi ozadje in ga ne zanikati samo zato ker je taka hrana draga.
Zakaj so žuželke tako pomembne? Imam vrt, okoli pa še nekaj ostalih "sosedov". Vsi vidijo mravlje kot škodljivca in jih pobijajo, razen jaz. Zato jih je na mojem vrtu malo morje, kar je super, saj rahljajo zemljo, praktično je samo en problem, prenašajo semena, rešitev: preden posejem seme, ga zmešam s cimetom, ki ga ne marajo, jim pa ni škodljiv. Ko populim plevel, jim ga pustim da imajo hrano itd.
Tudi žuželke so živali, pa čeprav majhne.
Nika kaj bi naredila z živalmi v zavetišču? Ne podpiram parjenje vse povprek, pa vendar, kaj narediti z živalmi ki že živijo? Ostajam pri mojem mnenju, dokler obstajajo, smo dolžni skrbeti za njih. Glede krav. Vprašnje, ki ga dostkrat dobim "ja kaj pa če vsi naenkrat nehamo jesti živali?". To dejanje se realno ne bo zgodilo, tako da se je nesmiselno ukvarjati s tem vprašanjem, kajšele da bi delali gorivo iz krav, ker bodo "ostale" če jih ne pojemo

. Mogoče kdo ne ve, krave so bile včasih divje živali, zakaj jim nebi omogočili da v prihodnjih stoletjih to spet postanejo? Ni nujno da postanejo divje (bežijo pred ljudmi), zakaj nebi živeli v sožitju? Vem da se sliši noro, ni pa nemogoče. Če smo živali naučili da se nas morajo bati, jih lahko naučimo še da jim ne bomo storili nič hudega. Majhen delček tega že nastaja, pa kdaj drugič o tem.
Zdaj pa peteršil, drobnjak, redkvica in solata iz domačega vrta.