Kaj bo danes za kosilo/recepti...

Moderator: andreja

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Kraj: Dravograd

Odgovor Če feb 23, 2012 1:31 pm

Re: Kaj bo danes za kosilo/recepti...

Danes za kosilo: Testenine + pečene bučke. Po vrhu nariban sir. Za zraven pa solata z paradižnikom, kumarcami in kalčki. :nyam:
You will always be lucky if you know how to make friends with strange cats.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če feb 23, 2012 1:53 pm

jest moram nujno sama sebi nekako zablokirat tole temo :girlcry: :hungry: :hungry: :crazy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če feb 23, 2012 2:49 pm

...ja sam to pa res, tebi rdeč karton za semle hodit ! :O
Namesto, da bereš tole temo, raje kaj na krožnik vrš pa pojej, suhela ti! :lol: :P
A prideš zvečer na porcijo (to se reče eno kilco :lol: ) tazdravga pomfrija s kečapom?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 7:51 am

Leia je napisal/-a:ima katera kakšne izkušnje z agaragarjem pri pripravi slaščic? berem, da naj bi ga bilo mogoče uporabljati namesto želatine, pa me zanima, če ga katera in kako zadeve potekajo ...

Trenutno lahko rečem, da ga ni mogoče uporabljati povsem enakovredno želatini (sploh pa ne tistim želatinastim pripravkom, ki utrdijo glih karkoli :) ). Finta je namreč v tem, da recept, ki ga preizkušam, predvideva, da se jogurtovi zmesi, v katero je že vmešano želirno sredstvo, doda še smetana. No, in v tem trenutku se lepo čvrsta krema popolnoma utekočini. Če bi imela čas, bi seveda poskusila še dodat agar čisto na koncu. No, bom za naslednjič vedela ...
Pa če je predpisano x gramov želatine, priporočam 2x gramov agarja.
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 7:59 am

Kaj pa če bi dala v smetano kremfix? In potem tako smetano dodaš jogurtovi zmesi? Pomoje bi pomagalo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 8:08 am

če se prav spomnim, kremfiks vsebuje želatino ;) želatini se skušam izognit :D ampak nisem prepričana glede tega, ne najdem sestavin nikjer.
poleg tega je smetana povsem čvrsta (lahko okrog obrnem lonček), prav tako je jogurtova zmes povsem čvrsta - dokler zadev ne združim.
pa ni dovolj - poanta je ravno v tem, da tu pride kar nekaj centimetrov kreme, ki mora stati, kar se doseže ravno z želatino (in tudi z agarjem, če - očitno - uporabiš pravi vrstni red).
sem pa tokrat že drugič eksperimentirala ... no, naslednjič bo pa že popolno :D
Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. -- Albert Einstein

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 9:09 am

Aja, vidiš, to pa ne vem kaj točno je kremfix, samo kaj naredi. :girlblush:

Jaz sicer delam z želatino, če že, in je skutna pita recimo sestavljena iz skute (ki itak rata tekoča, ko dam še par stvari zraven) in iz smetane. Ko oboje zmešam, je precej tekoče. Ampak dam potem v hladilnik in je po določenem času krema spet trda. Isto je s tiramisujem - mascarpone + smetana in je vse tekoče, dokler se ne ohladi.

Ne vem sicer kako si ti delala, ampak če bi dala v tak pekač, ki ima dovolj stene, pa potem v hladilnik, bi pa mogoče uspelo?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 9:42 am

Torte vedno delam tako, da jih zlagam v obroc - sicer se plasti ne poravnajo lepo in je vse krneki :) Pri tej torti je to se posebej pomembno, ker niti takrat, ko je krema taka, kot mora bit, ni mogoce rocno narediti ene 3, 4 cm debele plasti, ki bi res lepo in enakomerno pokrivala cel biskvit in imela lep rob :)
Pa ce delam zase, uporabim zelatino, ki v tem primeru naredi, kot pravim, popolno tortno kremo. Ampak ker bodo tokrat tole torto jedli tudi vegetarijanci, sem se skusala zelatini izognit. Za vegane pa zal ne bo, ker se nisem eksperimentirala z nadomestki za smetano in jogurt.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 9:52 am

Pol pa srečno ugotavljanje še naprej, jaz nimam več idej. :D

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 9:54 am

Namesto navadne smetane, rastlinska krema od Mercatorja (se lahko zelooo strdi), namesto navadnega jogurta sojin. ;) Kot gostilo pa koruzni škrob. Preden stepate rastlinske smetana ali kreme, morajo nujno biti v hladilniku.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 10:15 am

all je napisal/-a:Pol pa srečno ugotavljanje še naprej, jaz nimam več idej. :D

eh, kar je, je :) bomo zvečer videli, če je vsaj dobra :)

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 11:08 am

Kolikor jaz vem obstaja tudi rastlinska želatina? Oz. pektin, ki se nahaj npr. v jabolkih. :)

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 11:13 am

Obstaja, samo ne vem kje se ga kupi. :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 11:23 am

jah, tko je: preguglala sem pol interneta in se najpogosteje kot nadomestek želatini omenja agaragar. ko sem ga končno našla, je bilo na tisti polici toliko vsega tega, da enostavno nisem več vedela, kaj naj vzamem, po navodilih sodeč pa se po uporabi najbolj približa prav agaragar - ker ga nisem rabila kot dejanski žele, ampak kot gostilo.
Sem razmišljala tudi o jedilnem škrobu, vendar nikjer nisem našla nobenih pametnih navodil, kako z njim menjat želatino (torej kakšne količine uporabit) itd.

V glavnem: torta je glede izgleda še vedno polomija, glede okusa pa ... no, jaz mislim, da bi morala biti super, bomo pa videli zvečer :D

Še dopolnilo, ker je rozika pisala takrat kot jaz: vse te zadeve (agar, pektin, tudi bio želatina (iz bio govedine)) se dobi v VitaCare
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 3:27 pm

Za tiste, ki boste med nakupi v BTCju lačni - danes sem jedla kosilo v restavraciji Brunch, v hali A (severni vhod). Lahko rečem le vse najboljše. Hrana okusna, lepo postrežena, porcija taka, da sem pol nesla domov (res je, da nisem bila zelo lačna), kava postrežena v steklenem kozarčku s koščkom peciva - odlična! Poleg štirih menijev, ki jih menda dnevno menjavajo, imajo še solate in sendviče. Pa še terasico na sončku imajo. Cena - za dva, s kavo, 20 EUR.

P.S: Niso mi plačali za reklamo, ampak priporočim jih lahko z veseljem, ker mi je danes bilo zelo všeč. :good:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 3:34 pm

kitajski (veganski, brez jajc) rezanci v voku, z zelenjavo, tofujem in sojino omako. povrh chia semena, zraven pa zelena solata. Božansko. :nyam:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 3:34 pm

Cats je napisal/-a:Za tiste, ki boste med nakupi v BTCju lačni - danes sem jedla kosilo v restavraciji Brunch, v hali A (severni vhod). Lahko rečem le vse najboljše. Hrana okusna, lepo postrežena, porcija taka, da sem pol nesla domov (res je, da nisem bila zelo lačna), kava postrežena v steklenem kozarčku s koščkom peciva - odlična! Poleg štirih menijev, ki jih menda dnevno menjavajo, imajo še solate in sendviče. Pa še terasico na sončku imajo. Cena - za dva, s kavo, 20 EUR.

P.S: Niso mi plačali za reklamo, ampak priporočim jih lahko z veseljem, ker mi je danes bilo zelo všeč. :good:
Sem bila pred časom na enem seminarju tam blizu in so nam jih priporočali. Samo je bilo vsakič nabito polno in takrat je bilo mrrraazzz :D
No, naslednji teden sem spet tam, mogoče bo tokrat bolje :D

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe feb 24, 2012 5:52 pm

Palačinke :nyam: z domačo kivi marmelado ;) -in malinovo-jih nismo že dolgo pekli-ob tako toplem sončku so prav pasali ;) ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So feb 25, 2012 3:49 am

joooj palačinke...ste mi jih kej pustil? :hungry:
“Dogs come when they're called; cats take a message and get back to you later.” Mary Bly

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So feb 25, 2012 6:01 pm

Predjed: šparglji
Glavna jed: melancane parmigiana, sir na žaru
Sladica: jabolčna pita (se že hladi) :D
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zabava, čvekanje, šale

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov