Debati o veganstvu se bom raje izognila, ker kretene imaš povsod, ljudi z dosti znanja pa tudi ... ne eno ne drugo ni povezano z načinom prehrane ali kakimi drugimi življenjskimi okoliščinami.
Kar se tiče chia semen pa še tole: če jih zmanjka (ali so predraga za proračun ali jih preprosto kot jaz ne maraš preveč, ker tudi v pečenem izdelku pustijo mini zrnasto-lepljivo teksturo), se jih da zelo enostavno zamenjati z lanenimi semeni. Namesto enega jajca daš eno žlico lanenih semen, jih dobro zmelješ v kavnem mlinčku in dodaš približno tri žlice vode. Pomembno je tudi, da pri receptih za biskvite in podobno, ki zahtevajo večjo količino jajc (in morda celo sneg) dodaš več pecilnega praška ali sode, sicer pride biskvit (ali karkoli) precej zbit.
Z agarjem sem delala le enkrat, zelo nepotrpežljivo in ni preveč uspelo - zato sem se do nadaljnega vrnila k zgoščevanju jedi z moko ali škrobom. Je ravno tako super glede rezultatov, ni pa primerno za vse recepte.
Stricu v Monsu pa lahko pošljete tale recept, ravno včeraj smo jo zmazali (ni nas bilo dosti, ostal ni pa niti košček 

):
Biskvit:
5 žlic lanenih semen
približno 15 žlic vode
170 g sladkorja (tokrat sem uporabila belega, lahko se da tudi melasinega, ampak manjšo količino in vedeti je treba, da bo precej prevzel okus biskvita)
1 dL vode
1 dL olja (ni važno, katerega, da le dobro prenaša temperaturno obdelavo)
270 g moke (tudi ta je bila bela, lahko uporabite drugačno, vendar bo potem biskvit bolj zbit kot smo pri tortah navajeni)
2 zavitka pecilna praška iz vinskega kamna (en zavitek lahko nadomestite s sodo, če ste na pecilni prašek občutljivi oz. vas moti po okusu)
semena pol stroka vanilije (to je samo zato, da "ubije" okus po lanenih semenih, če želite vanili okus biskvita, je mora biti občutno več)
2-3 dL sadnega soka
100-200 g sadja (če ne marate sadnih tort, lahko nadomestite z oreščki ali izpustite)
Krema:
2 kokosovi smetani za stepanje
2-4 žlice kakava v prahu
1 žlica sladkorja
Lanena semena zmelješ v kavem mlinčku, nastali prah pretreseš v skledo za mešanje. Dodaš vodo, dobro premešaš, da se semena razpustijo, nato počasi dodajaš ostale sestavine in vsakič dobro premešaš. Testo preliješ v pomaščen model, potresen z drobtinami in pečeš pri 180 C približno 45 min. Fin trik je, da tortni model pred peko prekriješ s peki papirjem, tako se biskvit ne bo preveč izsušil ali zažgal na vrhu. Ko je biskvit pečen, počakaš, da se popolnoma ohladi, ga prerežeš in navlažiš s sokom. Dobro ohlajeno kokosovo smetano stepeš skupaj s kakavom v prahu in sladkorjem. Slabo polovico kreme namažeš na prvo polovico biskvita, nanjo razporediš sadje ali oreščke, pokriješ z drugo polovico biskvita in to premažeš s preostalo kremo. Po želji okrasiš s sadjem, oreški, cvetjem, stopljeno čokolado, ipd. To je to! Simpl in zelooo okusno.