Vrtnarski kotiček

Moderator: andreja

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Če jul 31, 2014 11:56 am

Re: Vrtnarski kotiček

@SinM potem imate še srečo, ker pri ostalih je tudi v rastlinjakih vse šlo...enostavno preveč vlage. :(

rozika, ja tudi jaz razmišljam o tem samo mi jih je žal, ker sem tudi sadike sama vzgojila...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So avg 02, 2014 7:33 pm

jaz sem se žal poslužila enega škropiva že skoraj prepozno, pa je vseeno obstal. sem pa trepetala cel mesec dele kaj bo. za drugo leto vem da je treba prec začet s preventivo. mislm da nekaj na osnovi sode. sem pa včeri prvi svoj paradajz pojedla. bil je...najboljši :nyam:
“Dogs come when they're called; cats take a message and get back to you later.” Mary Bly

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 6:40 am

No čez vikend sem imela ornk akcijo na njivi (temu primeren je musklfibr) in sm obrezala vse počrnele listke itd. s paradajza in potem špricala s sodo in mlekom in zdaj upam, da mi uspe vsaj kakšno rastlino rešiti. Sem pa včeraj jedla svoj stročji fižol in je bil odličen - pa drugače nisem nek fan. :D
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 9:11 am

IsKrIcA je napisal/-a:Vsi moji paradajzi so šli v maloro... :(

Naših tudi večina, zdaj rešujemo kakšen posamezen paradajz, tko da ga pojemo prec, ko se kolikor toliko pobarva vsaj na oranžno...ampak plesen nas prehiteva po vseh straneh :girlsad: Pa tako krasni so (ligi) in tako bogato so obrodili! :girlsad:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 9:13 am

Zeleni paradajzi so drugače dobri za marmelado - kombinacija ZP, slive, rum in kakav je recimo zelo fajn ;)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 9:16 am

Aja, punce, kako se zmeša tale reč za paradajze špricat? Soda, mleko, voda - koliko?

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 9:28 am

Če poberete zelen paradajz, bo na toplem postal rdeč.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 11:15 am

Cats je napisal/-a:Aja, punce, kako se zmeša tale reč za paradajze špricat? Soda, mleko, voda - koliko?

PRIPRAVEK IZ SODE BIKARBONE

Deluje kot fungicid in preganja težave z glivicami pegavosti, plesnivk in pepelaste plesni. Uporabimo ga lahko tudi, ko plesni že napadajo naše rastline.

Potrebujemo 1 veliko žlico sode bikarbone,, ki jo zmešamo dvema in pol žlicama rastlinskega olja. Dodamo 3,8 litra vode in nekaj kapljic detergenta za posodo. Vse skupaj zelo dobro premešamo in s pripravkom dobro omočimo rastline.

nato počasi dodajamo preostalo vodo. Dve do tri kapljice so dovolj za 2 litra vode.

MLEKO

Ta za otroke neobhodna pijača nam lahko odlično pomaga tudi v boju z glivicami plesnivkami in celo ušmi.

Recept je zelo preprost: uporabimo polnomastno, po možnosti nepasterizirano mleko in ga zmešamo z vodo v razmerju 1 : 1. Domače, polnomastno mleko lahko zmešamo tudi v razmerju 3 dcl mleka in 7 dcl vode. Uporabna je tudi sirotka. Za paradižnik, papriko, jajčevec in kumare lahko namesto vode uporabimo kamilični čaj. Redno škropimo: enkrat tedensko ali celo bolj pogosto v času, ko je nevarnost za plesni na rastlinah največja. Škropimo tudi fižol ko se pojavijo fižolove uši.

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 11:17 am

Imam pa jaz drugače en cel dokument teh pripravkov, če katera potrebuje naj mi sporoči e-mail pa pošljem. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Po avg 04, 2014 3:16 pm

Ali katera ve, če ta pripravek s sobo bikarbono pomaga tudi pri pepelasti plesni na vrtnicah, moje so že čisto oguljene, pa še vedno cvetijo, če bo šlo tako naprej, bom morala celo gredo, okrog 50 grmičkov mnogocvetnih, v jeseni zavreči, kar pa mi je škoda, če jim lahko še na kakšen pomagam. Kakšen drug nasvet?

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To avg 05, 2014 6:53 am

"Deluje kot fungicid in preganja težave z glivicami pegavosti, plesnivk in pepelaste plesni." :)

Ali pa to morda?

JABOLČNI KIS
Lahko uporabimo za različne pegavosti na listih – tudi na vrtnicah. Z velike žlice 5 % kisa zmešamo z 3 litri vode in škropimo po prizadetih rastlinah.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To avg 05, 2014 12:56 pm

Iskrica, hvala za odgovor, vidim pa, da imaš pri roki res veliko naravnih rešitev za odpravljanje bolezni, ti pošljem moj naslov na ZS in te prosim kar za cel dokument, saj veš, na okrasnem in zelenjavnem vrtu ter v sadovnjaku se skozi celo leto dogaja...strupov pa pri ne poznamo, zato narava dela po svoje...in letos mi jo je pošteno zagodla, ostala sem brez kumar, sadike niso hotele rast, posejane so mi poglodali polži, paradižnik je šel v nulo, čebulo moram pa čim prej pobrat, ker mi bo drugače zgnila, res je še zelena, pa nič zato, se bo že v uti osušila...endivijo sem pa tudi 2x sadila, ker so mi prvo rundo pojedli "ta rdeči"...skratka, dobro rastejo buče, od čajote do muškatnih itd... in fižol, tega je pa za izvoz...vsaj nekaj...

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 06, 2014 7:11 am

Ja letos je res kar nekaj nadlog...polžev na srečo pri meni ni ampak mi pa tudi kumare sploh niso hotele ven pridet, zdaj ko so samo cvetijo in nič drugega, melancane so mi hrošči obžrl do tal itd. ampak ja, fižola je veliko in zelo je dober, solata (tista, ki mi ni ušla v cvet) je tudi dobra, kodrolistni ohrovt pa tudi, nekaj bo že. :D

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Pe avg 08, 2014 7:10 pm

Kodrolisti ohrovt že imaš? Drugače to raste celo pod snegom.
Uporabniški avatar

zvesti pes
zvesti pes

Odgovor So avg 09, 2014 8:50 am

Moj namen ni "sol v odprto rano vtirat", ampak... dejte paradadižnik drugo leto res v toplo gredo sadit.
Ni fotomontaža in ni kakšno drugo leto... je pa slikano po ujmi, ki nama ga je ta teden vsega podrla po tleh in ga je v bistvu že pol manj kot v začetku tedna.

Slika

Slika
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor So avg 09, 2014 8:58 am

Se strinjam, moj oče ima paradižnik tudi "pod strehco" in dela normalno, kot vsako leto, povsod drugje pa polom.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor To avg 12, 2014 7:54 pm

si še kdo upa slike paradajza vsega lepega in bogatega gor obešat :threaten: ?
“Dogs come when they're called; cats take a message and get back to you later.” Mary Bly
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 13, 2014 7:51 am

Jst bi... pa ne upam, da me ne boš ... ;) Od mojega dragega mami ima ogromne (paradajze seveda). Narežem enega in imava oba z mojim dovolj, pa nisva ravno piščančja jedca. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 13, 2014 9:05 am

Jap, j'z se tudi lahko s "taščinim" pohvalim... :P

Ampak moji feferoni pa neverjetno uspevajo! :good: Se je splačalo 2 meseca ročno obirati uši in gosenice. 8)
(pa pečejo kot hudič, čeprav ni kaj dosti sonca)
»You move to an area and you multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.« Matrix

udomačen tiger
udomačen tiger

Odgovor Sr avg 13, 2014 1:41 pm

Jaz sem na hitro prebrala, da tvoji feferoni uspavajo :lol: pa mi res ni bilo nič jasno. :lol:
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zabava, čvekanje, šale

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov