To okt 26, 2010 10:32 am Napisal/-a Houdini
V tem primeru očitno sicer ne gre za to, mi je popolnoma jasno,
ampak osebno razumem starše, ki hitro zaženejo paniko oz. vsaj okoliščine, ki do tega privedejo. Imam prijateljico, njena hči bo kmalu sedaj stara 6 let, ampak pred nekaj leti, ko je imela neprestano rahlo vneto grlo/mandlje in zabasan nos jo je brat prepričal, da je tamalo peljala na bicom testiranje za alergije. In izvid je bil, da je tamala alergična na čisto vse: milijon vrst cvetnega prahu, gluten, laktozo, čokolado, pasjo in mačjo dlako, svinjino, piščanca, pomaranče .... najprej je bila seveda panika, tamalo so takoj dali na strogo dieto, odstranjevalai vse mogoče faktorje (mačke nimajo, pes je večinoma zunaj ampak po lastni izbiri) se je pa selila činčila nadstropje više, pa samo pirin kruh je jedla, mesa skoraj nič, čokolade oz. cukra čisto nič ... no ampak ni človek, ki bi se ji to za otroka zdelo normalno zato sta se potem naročili še k alergologinji, ki je opravila še "klasičen" test, ki je pokazal rahlo alergijo na cvetni prah topola se mi zdi in nič drugega. Moj brat in sestra oba poleti delata kot učitelja plavanja v celodnevnih tečajih (kosilo, malica). Velika večina otrok je že kar nekaj let (različni otroci, nekajletni trend) na raznoraznih "dietah" zaradi alergij, tudi v vrtcu, kjer sem delala so mnogi otroci na dietah, ker naj bi bili alergični na to in ono. Nekaj jih seveda je, sem videla tudi zelo hudo alergijo na jagode recimo, veliko pa jih je takšnih, kjer so starši prezaščitniški, sami postavljajo diagnoze ali pa verjammejo ljudem, ki naj bi vedeli, o če govorijo (pa očitno ne), preverjajo pa potem mnenja teh "strokovnjakon" na kak drug način ne.
In če nam zdravnik reče, vaš otrok je alergičen na mačko, veliko ljudi v to ne bo podvomilo, preverjalo še manj (da ne bo kdo užaljen), na prvo mesto postavijo seveda otroka in ostalo je znano.
Kar sem hotela povedat je (ker vas veliko itak ve), da smo ljudje, ko pride do naših lastnih otrok lahko res ekstremno panični, ker jim želimo dobro. Nekateri se potem umirijo, razmislijo in poiščejo še kako rešitev, drugi tega niso zmožni ... v modi je kompliciranje, otroške diete in alergije zaradi česar so potrebne pa so že tako vsakdanje, da se mi zdi, da so v očeh nekaterih staršev čudni tisti, ki imajo otroke brez alergij oz. ne skočijo u luft takoj ko "pamžu" iz nosa teče.
Je pa tako alergija perfekten izgovor tudi takrat, ko tudi še na obisku ni bila, ker kdo bi pa lahko zameril, da hoče nekdo svojem otroku dobro, pa četudi gre za laž ...
Imaš pa tudi ljudi (jaz imam primer zelo blizu sebe - svojo sestro), ki jih je alergij strah še preden se zgodijo. Mojo sestro je naprimer strah, da bi njen potencialni potomec lahko bil alergičen na mačjo dlako in da bo dlaka v mojem stanovanju vplivala na otroka v njenem, popolnoma ločenem stanovanju v drugem nadstropju iste hiše (kar je isto, kot če bi šlo za dva soseda v istem bloku). In njen odgovor, na vse kar sem ji znala povedati je bil - bom vprašala zdravnika. In če je njen zdravnik glede tega "nepoučen" se bom lahko postvila na glavo, pa ne bo prav nič pomagalo ...
Zase vem, da imam občasno alergijo na srebro (se pojavi vsake toliko) in pa občasno alergijo na pasjo dlako. Ta prva sama kolobari po ne vem kakšnem principu, druga mine po cca dveh do treh dneh, ne glede na to ali je "novi" pes ves čas v bližini ali pa vmes odstranjen.