Odgovor Sr sep 08, 2010 2:00 pm

Mačja govorica

Mačke tako kot ljudje za sporazumevanje uporabljajo telesno govorico. Tudi, če tvoja mačka ne mijavka, ti veliko sporoča. Da pokažejo, kako se počutijo, mačke uporabljajo veliko različnih telesnih položajev - če jih začneš pozorno opazovati, boš razumel/a, kaj sporočajo.

ZADOVOLJNA MAČKA

Zadovoljna mačka ima pogosto le napol odprte in sproščene oči, ušesa so pokončna in obrnjena naprej, z visoko dvignjenim repom sporoča, da je dobre volje. Če se preteguje in zeha, se počuti varno. Če steguje glavo proti tebi, te pozdravlja in si želi, da jo pobožaš. Mačke, ki se dobro razumejo, pogosto drgnejo lica ena ob drugo.

PRESTRAŠENA MAČKA

Bolj, kot je mačka prestrašena, bolj razširjene so njene zenice. Ušesa ima položena nazaj ob glavi, rep ima med nogami. Naredila se bo čim manjšo in se privila k tlom. Lahko tudi pljuva, kar pa počnejo tudi jezne mačke.

JEZNA MAČKA

Pri jezni mački so zenice videti kot čisto tanke, navpične črte, ušesa so pokončna in rahlo obrnjena nazaj. Jezna mačka spusti glavo in brke usmeri naprej, rep pa postavi čisto pokonci. Usloči tudi hrbet, iztegne zadnje noge in naježi dlako vzdolž hrbtenice.

OGROŽENA MAČKA

Če je ogrožena, mačka ušesa splošči ob strani (lega, sestavljena iz »jeznih pokončnih« in »prestrašenih položenih« ušes), zenice se ji razširijo, rep usloči v obliki črke U, kar kaže obrambno agresijo. Ogrožena mačka se bo naredila čim večjo - usločila bo hrbet in naježila dlako.Vir: Cats Protection