Zimska mačja zgodba ali kako se je moje število mačk čez noč več kot podvojilo.
Verjetno ste vsi sledili vremenskim poročilom iz naših krajev zadnje 14 dni - burja 180 na uro, temperature okoli -10, sneg, leden dež, skratka armageddon. In v tej norišnici en dan pridem domov in pod stopnicami se premraženo stiska eno koščeno mačje bitjece. Seveda je pobegnilo takoj ko sem prišla zraven, ampak sem ji nastavila malo hrane in potem na to pozabila. No naslednje par dni so se potem nekajkrat pojavili odtisi tačk na frišnem snegu in po malem sem se navadila pri zadnjih vratih puščat hrano. Tisto muco sem potem videla še ene pakrat - temno siva, malček daljša dlaka, z belim slinčkom, ampak sestradana do kosti, povaljana, zavozlana, premočena, zlimana in skratka, čist boga.
Ko se je malček otoplilo (toliko da ni hrana zmrzovala na skledo) sem ji začela puščati tudi mokro hrano, ne samo briketke.
In tako nekega dne pridem domov in naletim na DRUGO mačko, veliko tigrasto skušo s črnim repom, ki jé iz skledice (in jo seveda popiha takoj ko me vidi). No in potem par dni futram ti mački, navadili sta se me toliko da sta na "muc muc muc muc" celo pritekli (ampak držali varnostno razdaljo 2h metrov in počakali da sem naložila hrano in odšla, preden sta jedli). En dan sem s kotičkom očesa celo opazila tretjo, veliko dolgodlako kraljico, prava Mila je bila, ampak jo je seveda popihala takoj ko sem se prikazala.
Nakar se včeraj zvečer vreme spet poslabša, pihala je burja, temperature so šle dol, nismo vedeli ali bo kaj padalo ali ne... delala sem zelo dolgo, komaj okoli pol desetih sem prišla domov in kaj najdem - seveda tisto prvo bogo sestradano revico, ki se stiska k mojim vhodnim vratom. Sploh se ni zganila ko sem šla not, skoraj prestopit sem jo morala. In grem jaz noter, se obrnem da bom zaprla vrata, muca sedi sredi praga, na pol not na pol ven, glih toliko da ne morem zapret vrat, in steguje nosek proti toplemu hodniku in si ne upa not.
En cajt jo čakam... kaj narediti... muca se ne zgane in sedi tam, na pol not na pol ven. Ja nič. Nekako mi je uspelo zapreti vhodna vrata, odstranim en panel iz vrat tako da ima prehod, zaklenem vrata v vežo da sem vsaj na varnem, nanosim noter razne stare cunje itd, prinesem dve skledici in odprem konzervico, fajn zadelam okoli vrat da ne bo preveč pihalo not in grem gor. Čez kako uro se dol na stopnicah zaslišijo čudni glasovi, pogledam dol in ugotovim da se dve mački na ves glas prepirata in repenčita katera bo šla skozi odprtinico noter na toplo... svašta.
Nekako ob polnoči me je Kai s teženjem pripravil do tega, da sem ga peljala dol lulat (seveda skozi stranska vrata) in mimogrede poškilim še v vežo in me skoraj kap:
Ena poleg druge, čisto miroljubno dremajo ŠTIRI mačke in se grejejo na toplem....
Ima katera za posodit živolovko...?