udomačen tiger
Moderator: renata
udomačen tiger
*šiva* je napisal/-a: Govorit o pasemskih mačkah (ali psih) na forumu, kjer se ljudje dneve in noči trudimo ohraniti pri življenju zavržene živali (potomke katere izmed teh "skrbno" oskrbovanih pasemskih živali), je skoraj tako (zelo grdo bom insinuirala) kot bi nekomu v Treblinki kazali hrano in uživanje skozi okno.
rozika je napisal/-a:Joj no, a bi lahko nehali govoriti o smiselnosti teme.
rozika je napisal/-a:šiva, pa brez zamere, ni letelo nate
udomačen tiger
udomačen tiger
Kraj: Ljubljana
udomačen tiger
plašen zajček
rozika je napisal/-a:Imaš prav, bi morala napisati da ne leti samo na šivo, ampak na vse, ki razpravljajo o tem, pa mislim da so to ostali to dojeli, brez posebnega povdarka. ...
Catlady je napisal/-a:sleepy, jaz sem komentirala predvsem tole:zmaja je napisal/-a:enostavno verjamem, da je karakter veliko bolj invidualna zadeva, kot se ljudje prepričujemo, da je.
morda res brcam v temo, vendar mi je ta argument podoben argumentu, da so črnci bolj npr. glasni kot belci - in seveda, da to izvira iz njihove rase in ne družbenega okolja, v katerem so zrasli. dejstvo je, da okolje, v katerem odrasteš, zelo vpliva na tvoj karakter. dvomim, da je pri živalih tako zelo drugače.
In tisti prvi stavek, ki si ga kopirala (ne vem zakaj si sploh vzela to iz konteksta namesto da bi kopirala vse, ampak ok), se je nanašal na to, kar sem zapisala kasneje:Ampak do neke mere pa to še velja, imo, ne vem, jaz osebno tega ravno s predsodki do posameznih ras ne bi primerjala, ker je to po moje nekaj čisto drugega, ravno zato, ker gre (oz. naj bi šlo) pri pasemskih živalih za namerno parjenje živali, ki imajo značilnosti, ki ustrezajo posamezni pasmi, med seboj.
Če razložim z drugimi besedami, jaz osebno pač ne vidim smisla v primerjavi predsodkov do ras oz. navajanja posameznih stereotipov za določeno raso s karakternimi značilnostmi določene pasme. Ker se pasemske mačke med seboj pari točno s ciljem, da se ohranijo karakterne (in vizualne) značilnosti, ki ustrezajo standardu te pasme. Ljudje posameznih ras se ne parijo med seboj zato. In tu je velika razlika. In četudi tudi okolje veliko doda k karakternim značilnostim, je očitno, da do neke mere igra vlogo tudi genetika. Ker bi se sicer v leglih kotile karakterno tako različne mačke, da sploh ne bi bilo mogoče določiti pasemskih karakternih značilnosti, kaj šele jih skušati ohranjati.
Catlady je napisal/-a:Sicer ne vem, kaj si sploh hotela doseči s svojo pripombo. Ne vidim ravno smisla v tovrstnem obešanju na besede, zdi pa se, kot da le skušaš zanetiti ogenj, saj se kako zelo pripomoči k debati s tako izjavo pač ne da.
rozika je napisal/-a:Catlady, je bil tvoj namen provokacija?
udomačen tiger
udomačen tiger
Kraj: Koper
sleepy je napisal/-a:O, predlagam še eno temo. Vzreditelji - sužnjelastniki, da ali ne?
plašen zajček
rozika je napisal/-a:Oprosti ker se najprej trudim videti belo in šele na koncu črno in ker zame vsi ki so drugačnega mnenja niso takoj črni. In ker ojoj, dopuščam da tudi "nasprotniki" včasih nimajo slabih namenov. ...
moksa je napisal/-a:sleepy je napisal/-a:O, predlagam še eno temo. Vzreditelji - sužnjelastniki, da ali ne?
Ne nujno. Ker potemtakem smo sužnjelastniki vsi, ki imamo doma živali - zanje namreč v končni fazi odločamo mi. So pa vzreditelji in Vzreditelji. Slednjega poznam samo enega, pa še to mogoče (kar tudi ne pomeni, da je edini).
Catlady je napisal/-a:sleepy, sem že začela odgovarjati na vse, pa sem raje pobrisala. Ker da po vsem tem moje pisanje dojemaš kot "promoviranje večvrednosti (pasemskih mačk) in promoviranje cenjenega dela cenjenih rejcev", s tem da nikoli nisem zagovarjala vzrediteljev ali namigovala, da bi bile pasemske mačke v kateremkoli pogledu boljše od drugih mačk in sem to še dodatno posebej poudarila (čeprav to ne bi bilo potrebno v kolikor bi vsak preprosto prebral točno kaj sem napisala in si ne po svoje razlagal in delal zaključke o tem, kaj sem mislila s tem), potem res nima smisla, da se trudim karkoli dokazovati, ker boš še naprej verjela svoje. Ob takem mišljenju kot misliš da ga imam se pa prav čudim, zakaj še vedno pobiram najdenčke, se jih trudim oskrbeti po svojih najboljših zmožnostih in za njih poiskati nov dom, da ne govorim, koliko denarja sem že vložila v to... Namesto, da bi doma vzrejala rodovniške pasemske mačke in brcnila ven vse pritepenčke, ker se pa z njimi ja ne da tako zaslužiti, kot s pasemskimi.
Catlady je napisal/-a:Ob takem mišljenju kot misliš da ga imam se pa prav čudim, zakaj še vedno pobiram najdenčke, se jih trudim oskrbeti po svojih najboljših zmožnostih in za njih poiskati nov dom, da ne govorim, koliko denarja sem že vložila v to...
plašen zajček
sleepy je napisal/-a:Ej Catlady, a so tebe na mpn izšolali? Pa "pasjo filozofijo" malo na mačke apliciraš? Ker so trenutki, ko se mi zazdi, da si kukavičje jajce pri Dolencih, vedno pogostejši, če je kaj živalovarstvenega v tebi.
udomačen tiger
Kraj: Celje
udomačen tiger
udomačen tiger
Kraj: Koper
Catlady je napisal/-a:Ti praviš, da komentiraš le zapisano in ne izražaš mnenja o meni, ampak če smo realni:
Mislim, da gre bolj za to, da (jaz osebno) ne verjamem, da pasemska vzreja bistveno vpliva na problematiko zapuščenih mačk, iz razlogov, ki sem jih že zapisala.
čvekava papiga
Catlady je napisal/-a:Če razložim z drugimi besedami, jaz osebno pač ne vidim smisla v primerjavi predsodkov do ras oz. navajanja posameznih stereotipov za določeno raso s karakternimi značilnostmi določene pasme. Ker se pasemske mačke med seboj pari točno s ciljem, da se ohranijo karakterne (in vizualne) značilnosti, ki ustrezajo standardu te pasme. Ljudje posameznih ras se ne parijo med seboj zato. In tu je velika razlika. In četudi tudi okolje veliko doda k karakternim značilnostim, je očitno, da do neke mere igra vlogo tudi genetika. Ker bi se sicer v leglih kotile karakterno tako različne mačke, da sploh ne bi bilo mogoče določiti pasemskih karakternih značilnosti, kaj šele jih skušati ohranjati.
Catlady je napisal/-a:Ti praviš, da komentiraš le zapisano in ne izražaš mnenja o meni, ampak če smo realni:sleepy je napisal/-a:Ej Catlady, a so tebe na mpn izšolali? Pa "pasjo filozofijo" malo na mačke apliciraš? Ker so trenutki, ko se mi zazdi, da si kukavičje jajce pri Dolencih, vedno pogostejši, če je kaj živalovarstvenega v tebi.
Tole nekako ni bilo le tvoje mnenje o tem, kar sem zapisala. In potem še vprašanje, če sploh preberem kaj piše. Ne vem, tebi se zdi ta tema provokativna, meni pa se zdi, da včasih namenoma besede obrneš tako, da mene provociraš.
Catlady je napisal/-a:Vidiš, ti si moje pisanje dojela kot zagovarjanje visokih stroškov vzrediteljev, ampak jaz jih s tem nikakor nisem želela zagovarjati, samo se mi ni zdelo prav (pa ne do vzrediteljev, temveč na splošno - zdi se mi prav ločiti objektivno od subjektivnega), da se piše neresnice (da so edini stroški vzreditelja cepljenje, čipiranje in s/k). To je vse.
Catlady je napisal/-a:Ne vem, če gre ravno za to, da svoje delo malo cenim. Mislim, da gre bolj za to, da (jaz osebno) ne verjamem, da pasemska vzreja bistveno vpliva na problematiko zapuščenih mačk, iz razlogov, ki sem jih že zapisala. Pa morda tudi to, da sem spoznala že kar nekaj vzrediteljev, ki jim je zelo mar za svoje mačke in to počnejo v glavnem iz ljubezni do pasme. Mislim, da je pri dobrih vzrediteljih v to vloženo tudi precej truda in denarja, in bi bilo, če bi se jim res šlo samo za denar, bolj logično, da se lotijo česa drugega, saj je to precej nepredvidljiv posel v katerem se znajo zgodit tudi izgube. Ti pa imaš na vse skupaj pač drugačen pogled. In še vedno verjamem, da smo vsi lahko zelo različnih stališč, pa kljub temu sposobni neke kulturne debate brez pretiranega razburjanja glede dejstva, da smo si pač različni, vsem pa je skupno eno - da smo ljubitelji živali in jim na tak ali drugačen način pomagamo.
Catlady je napisal/-a:Zame se nasploh eno in drugo tu ne izključuje - človek je lahko hkrati ljubitelj pasemskih mačk, ali, bog pomagej, celo vzreditelj, kot tudi ljubitelj vseh mačk na splošno, brez nekega preferiranja enega ali drugega. Ne rabi biti obvezno "za" nekaj in "proti" drugemu. Ampak to je pač moje mnenje.
moksa je napisal/-a:Obenem me mantra še nekaj: zakaj je načrtna vzreja z namenom prodaje pri živalih tako zelo sprejemljiva in celo čaščena, pri ljudeh pa obsojanja vredna. Ne provociram, ampak rada bi enkrat slišala odgovor na to vprašanje.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov