V središču

Zakaj izključno notranje bivanje?


Muce, ki iščejo dom.

Moderatorji: helena, renata, gipsy, Bela šapa, Trixi

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 16113

Pridružen: Pe sep 03, 2010 6:08 pm

Kraj: Ljubljana

Odgovor Pe sep 05, 2014 8:20 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:goodpost:

Res je, cena je preprosto previsoka.
Slika
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Prispevkov: 447

Pridružen: To mar 08, 2011 7:36 pm

Odgovor Pe sep 05, 2014 8:22 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Prevečkrat snof, prevečkrat. Ampak pri teh debatah zmeraj pride do tega koliko ima kdo koga rad. Tako zelo rado se poudarja, da je ljubezen na prvem mestu. Super, fino, ker zaradi tega bo nekdo kako dobro živel? Koliko muc bi imelo lepo življenje, če bi jih oddajali vsem, ki jih imajo radi? Povsem logično je, da jim imajo tisti, ki odgovorno skrbijo zanje, tudi radi. Za neodgovorneže pa tega ne morem trdit, bolj mislijo, da jih imajo radi. In seveda se tu zbiramo ljubitelji živali in delimo različna mnenja. Verjetno pa pravi problem ni v nas samih, ampak v naši okolici. Smernice in dejstva kaj odgovorna skrb pomeni, bodo zmeraj ostali. Zmeraj bo nekaj bolje in drugo slabše, tako pač je. Seveda se bo vse to spreminjalo, skrbnikova naloga pa je, da temu sledi. Skrbnikova naloga je, da se izobražuje in izpopolnjuje.

Zadnji teden v službi, v centru prestolnice, kjer ljudje mislimo, da se take stvari več ne dogajajo. Neodgovorne stvari.

1) Mačka jim je povozilo po kakem letu. Ni bil K, ker ob moškost ne bi smel biti nihče. Menda ga je povozilo zato, ker je bil neumen. Zdaj imajo novega, za katerega mislijo, da je albino. In ta bo ziher pametnejši in ne bo lezel na cesto. Kastrirali ne bi.

2) Maček, ki težko je ni jedel že en teden. Raje kot k veterinarju bodo zavili v trgovine in iskali čudežno hrano.

3) Kje se dobi mačko, ki lovi (to pomeni, da ni S)? Najprej vprašam, če jo nameravajo zaposlit al zakaj rabijo lovca? Ni pamenega odgovora. Potem vprašam kaj bodo z mladiči, ko bo kar naenkrat mačk 50? Niso pomislili, nekaj že. Ni mi dalo miru, zato sem potipala še pri lovu. A mislite, da ženske, ki uporabljajo kontracepcijo ne znajo vozit avta? Začne se smejat, da ne to pa ne. No kako pa potem vpliva S na mačji nagon? Nimajo pojma pravzaprav, lovi ziher ne več, tak mačke je len.

4) Ooooo, potrebujete hrano za mladiče? Imate še enega mucka? Ne, prejšnji je izginil, niso ga iskali. Veste, to kar grejo nekam drugam in se ne vrnejo več, ga je pa kar škoda, je bil tako prijazen. V hipu so nabavili novega.

5) Izvem za novo lokacijo brezdomnih mačk. Menda jih futrajo, fuuul prijazne gospe. Ujel jih ne bo pa nihče. Pa na S/K tudi ne bi peljali. Niti poklicali ne bi v pristojno zavetišče in vprašali kako se lahko situacijo reši. Ampak za hrano bodo pa fehtali, ker jest pa morajo. In hudo bo, ko bo kakega povozilo, ker se bodo ziher navezali nanje, ampak tako pač je.

6) Kdaj se lahko mačke sterilizira in koliko to stane? Ste videli plakat v izložbi o zgodnji sterilizaciji? So, ampak tam piše, da so mačke lahko breje že pri 4ih mesecih. Njihova je pa 8 mesecev stara, pa je ziher še premlada. Je pa res nekaj debela postala v zadnjem mesecu. Hmmmm.

7) Imate mačke? Imam. Kakšne pa so? Trikolor, pisane. Aha, ne, jaz takih nočem, če bi bile zadnje na svetu, vse ostale so lepše.

8 ) Saj bi jih S/K, samo to je predrago, penzije pa majhne. Razumem, ste že slišali za kliniko, kjer so ti posegi bistveno cenejši? Dam telefon, razložim kje je. Skomigne z rameni in stlači listek nekam v torbo.

9) Na tem svetu nekje je muc, ki ima hude težave s kristali v urinu. Ves čas težko ali sploh ne more lulat. Nazadnje so pri veterinarju rekli, da lahko umre in da mora hranit dietno hrano, po možnosti mokro. Mokra jim (ljudem) tako smrdi, da to ne bo šlo. Po brikete je pa tudi treba k veterinarju. Saj veste kako je, službe in to. Ni časa, preprosto ni časa.

10) Maček lula po stanovanju, non stop. Zdravstvenih težav ziher nima, to počne zgolj in le iz zlobe. Ker mačke so znane po tem, da znajo biti hinavske.

11) Nekdo pride vprašat kaj lahko naredi s sosedovima mačkama, ki imata ful ekobio lastnika. In mačka sta polna klopov, vsaj 30 na dan jih ima vsak izmed njiju.

12) Novega mačka imajo. Ne vejo kaj bi mu dali za jest. Koliko je star? 6 tednov. Kako pa to, da muc ni več pri mami? Jah, vzeli so ga tam pa tam kjer so jih imeli 20, sej ne rabi več mame.

13) Na dopust grejo. Doma nameravajo napolnit wc s peskom in natrest eno vrečo hrane za dve mački. Sej tako bo ok za en teden, ane?

In zdaj? Imajo vsi ti ljudje radi mačke? Imajo, baje, tako pravijo. Saj že to, da kaj vprašajo je bolje, kot da bi povsem ignorirali situacijo, kajne? No, ne ni. Bi se pa tule vsi strinjali, da bi zelo preprosto ločili med neodgovorno in odgovorno oskrbo v teh zgornjih primerih. Torej se da zelo enostavno povedat, kdo "lepo" in "dobro" skrbi za svojega mačka in kdo jih ima "rad"? Človek ima sčasoma teh predavanj dovolj, izobražuje, ošteje, deli telefonske, špohtla mačke s ceste, a tega je še vedno tooooliko, da slej kot prej ne vidiš več rešitve. Zato se je treba o tem pogovarjat, pogovarjat in še enkrat pogovarjat. Saj se da, marsikoga smo že spreobrnili, pa še mnogo jih bomo. Ampak koliko življenj bo pa do takrat še moralo ugasnit? In koliko življenj bo moralo životarit, mogoče celo trpet do takrat, ko se bo ljudem prižgala žarnica?
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 14465

Pridružen: Sr sep 08, 2010 8:29 pm

Odgovor Pe sep 05, 2014 8:39 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:goodpost:

modrozelena, ( z malce besedne igre, ampak iskreno) - zelo modro pišeš! :good:

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 10

Pridružen: To sep 02, 2014 12:40 pm

Kraj: Ptuj

Odgovor Pe sep 05, 2014 11:45 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Saj ravno za ljubezen gre. Tiste, ki jih imamo radi, se trudimo zaščititi na vsak način. In to mi ne gre skupaj, kako lahko žival ljubiš trikrat do neba in nazaj in jo izpostavljaš takšnim nevarnostim. Nekateri pravijo, da svojih otrok ne zapirajo v bajto, zato tudi mačk ne bodo. Cel čas pa poslušamo te iste starše, ki pravijo, ne smeš tega, ne smeš tistega, cesta ni igrišče, itd. Zakaj, če so pa takoooo srečni in zadovoljni, ko počnejo razne bedarije? Zato, ker je NEVARNO. Nisem še videla starša, ki bi majhnega otroka pustil prosto šetati naokrog. Ko odrastejo, pa ja, seveda jih ne zapiramo v bajto. Ampak za razliko od živali, otroci razumejo in se zavedajo nevarnosti.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 7013

Pridružen: Po feb 07, 2011 7:24 am

Odgovor Pe sep 05, 2014 10:28 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

modrozelena in ostale - sej je sizifovo delo in borba z mlini na veter, ampak tisti eden ki ga vsake toliko spreobrnete (spreobrnemo, upam!) je boljše kot nič. Edina rešitev je izobraževanje, izobraževanje, izobraževanje. Ponavljanje in dudlanje in guncanje enega in istega. Po možnosti že v šolah. Nič se ne bo zgodilo čez noč, za takšne stvari je po navadi treba eno generacijo da se karkoli premakne...
In ja, grozljivo kot to je, do takrat bomo špohtlali mačke s ceste in tupili folku eno in isto. Tiste, ki jih postrgamo s ceste, nimajo nič od tega, ampak mogoče tiste, ki nam jih čez 15 let ne bo treba, ker bo lastnik bolj odgovoren, tiste pa bojo imele nekaj od tega. Do takrat pa vsem vam in nam lahko želimo edino moč in vztrajnost... za vse tiste v prihodnosti, ki bojo imeli lepša življenja...

Držte se, punce... *objem*

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 29933

Pridružen: Če sep 09, 2010 7:42 am

Odgovor Po sep 08, 2014 5:59 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Jo mogoče kdo pogreša?
Slika

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 29933

Pridružen: Če sep 09, 2010 7:42 am

Odgovor To sep 23, 2014 9:57 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:( V današnjih Slo.novicah..
"Psa je ubil s pištolo, mačko zmlel z nogami.
Občina Benedikt, zaradi mučenja živali, po 341. členu kazenskega zakonika, ovadili 39-letnega Štajerca.
Psa pasme srnin pinč je usmrtil s pištolo za ubijanje prašičev, ker je menda preveč tekal okrog.
Muco je pa metal na tla in hodil po njej, tako dolgo, dokler ni poginila."

Vsi, ki veste za kakršna koli mučenja živali, podatke o tem posredujte policiji na 113 ali pa na anonimno št. policije 080-1200, ker psihopati, taki in drugačni živijo med nami. Ne bodite sokrivi in ne dovolite da se to dogaja nemočnim, ki si ne morejo pomagat.

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2906

Pridružen: Če sep 26, 2013 8:48 pm

Kraj: Kranj - Tržič

Odgovor Po sep 29, 2014 6:48 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Kaj pravite na tole?

Imajo komentatorji veliko za povedat čez pogoje zavetišč ...
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 21699

Pridružen: Pe avg 13, 2010 2:52 pm

Odgovor Po sep 29, 2014 7:06 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Vedno ista jajca, nič novega, in ja, vsi bi morali rdeče preproge "rešiteljem od nas" pogrinjat. pa nobenih pogojev postavljat in vsi veti bi morali biti zastonj, al pa skoraj zastonj. :fool:

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 29933

Pridružen: Če sep 09, 2010 7:42 am

Odgovor Če okt 09, 2014 10:10 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

sonja je napisal/-a:... moram pa povedati, da imamo s tem sosedom probleme že odkar sva vseljena, 17 let je že....Bil je že prijavljen policiji, ker je streljal na mojega mucka, pa vse skupaj ni imelo nobenega efekta. :bad:
Žal sem z levkozo in aidsom seznanjena,pa še kako... z njima se borim že dobrih 15 let...živimo na območju, ki je okuženo in vsi, ki muc nimajo v hišah tvegajo, da bo tudi njihov prej ali slej okužen. Problem na našem koncu je tudi miselnost, ki se mi preprosto gabi - maček je pri večini ljudi okrog mene še vedno potrošni material...kljub vsej sodobni tehnologiji in mladini, ki živi na našem koncu, je osveščenost popolnoma na ničli, tudi slišati me nočejo, ko pričnem razlagati, zakaj naj bodo muce notranje in zakaj je potrebna S/K...
Tudi jaz pred 15 leti nisem imela pojma, da je lahko oz. mora biti muc v hiši in so se moji trije okužili v starosti 3 let...


sonja, sem si "sposodila" tekst, ker se mi zdi zelo primeren za v to temo. Hvala.

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 29933

Pridružen: Če sep 09, 2010 7:42 am

Odgovor Sr nov 12, 2014 9:55 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:girlsad: Koliko trupel bodo še nekateri potrebovali, da bodo dojeli, da morajo muce bit ves čas pod nadzorom, če so slučajno zunaj, na vrtu, v atriju ipd. ? :fool: Danes je bila na cesti zopet ena grdo povožena lepa črna muca, ki ji prehod čez cesto ni uspel. :negative:

zvesti pes
zvesti pes

Prispevkov: 659

Pridružen: Pe feb 25, 2011 6:39 pm

Odgovor Pe jan 02, 2015 6:03 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Zakaj izključno notranje bivanje ali izhod pod nadzorom? ZATO!!!

Slika
Ni mu bilo več pomoči In to je ostalo od reveža, ko sem ga spraskala s ceste v Šmartnem v Rožni dolini! :'( :'( :'(
Slika
Seveda ni bil od nikogar od okoliških stanovalcev, ki sem jih hotela obvestiti,
da jim je povozilo mačka :bad: :bad: :bad:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 14465

Pridružen: Sr sep 08, 2010 8:29 pm

Odgovor Pe jan 02, 2015 6:54 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Ja, pa res.....Zakaj izključno notranje bivanje?
Tudi zato.... pa ker slike niso dovolj nazorne (imela sem samo svoj ubogi mobitel), še malo komentarja: starejši bel maček, 7-10 let, nekastriran, z več do kosti (hrbtenica, lopatica, tačka) segajočimi obsežnimi ugriznimi ranami, že zagnojenimi, in z razvitim rakom v levem ušesu. Sigurno od nekoga še nedolgo tega, ker je bil po pripovedovanju najditeljice prijazen. Ali pa je bil že tako fuč od vsega hudega....čeprav ne, zagotovo je bil še nedolgo tega od nekoga, ker je bil lepo rejen, prav nič shiran, niti dehidriran.
Bil. Zdaj ni več. Sem bila z njim do njegovega zadnjega diha in še malo, toliko, da sem mu povedala, da ni treba, da ga je strah, da bo zdaj vse dobro in da mi je žal, zelo žal, da ni šlo drugače.... :'(

Slika

Slika

Slika

Slika

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 29933

Pridružen: Če sep 09, 2010 7:42 am

Odgovor Pe jan 02, 2015 7:17 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:girlsad: Ojoj, ubogi ubožec, kaj vse je prestal, predno ste ga odrešili vseh muk.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 16113

Pridružen: Pe sep 03, 2010 6:08 pm

Kraj: Ljubljana

Odgovor Pe jan 02, 2015 9:17 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:'( :'( za oba.
Pa spet bi ena z mano po mailu debatirala o mačji svobodi in kao mučenju živali, ki so notranje. Bi ji kar tale link poslala, ampak saj taki tako ne razumejo, da to niso le redke izjeme, vse ostale pa srečno skakljajo po travici in preden prečkajo cesto pogledajo levo in desno.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 1729

Pridružen: So okt 15, 2011 12:17 pm

Odgovor So jan 03, 2015 12:14 am

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

ja, le zakaj ni ta svoboda tako zelo lepa, kot si mnogi predstavljajo, saj sem že duškotu povedala, nič ne pomaga potem jokati in stokati, kakšni norci se podijo po cestah, krivi so seveda avtomobilisti, ne skrbniki, ker ne čuvajo svojega prekrasnega mucka... in je odšel zadnji dan leta 2014 med mačje angelčke...ubogi mucki, ki nimajo odgovornih lastnikov... kaj vse jih lahko doleti, taki ljudje sploh ne pomislijo...na žalost živalce...

zvesti pes
zvesti pes

Prispevkov: 659

Pridružen: Pe feb 25, 2011 6:39 pm

Odgovor So jan 03, 2015 6:38 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

Grozno. Medtem ko je lastnik na toplem, pusti psičko zmrzniti na mrazu.
Brezbrižnost, krutost, zaostalost brez meje. Pa verjetno ni edina. In to kljub
vsem opozorilom. Uboga reva.

http://www.24ur.com/novice/svet/psicka- ... erigo.html
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 7013

Pridružen: Po feb 07, 2011 7:24 am

Odgovor So jan 03, 2015 7:05 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

To mi je še bolj grozljivo od vseh povoženih prostoživečk. Ja, ne me križat, ampak prostoživečke vseeno na nek način same izberejo če in kdaj bojo šle čez cesto.
Tale uboga reva ni imela pa niti najmanjše šanse. Priklenjena na verigo ni imela sploh nobene možnosti... kot ostat tam in zmrznit. Tega gnoja bi jaz pustila nagega priklenjenega na ketno zunaj na mrazu, grrrrr...!!!
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 5155

Pridružen: Pe okt 01, 2010 7:07 am

Odgovor So jan 31, 2015 9:48 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

tale revež je bil precej daleč od naselij. upam, da je v boljšem svetu zdaj :girlsad: .

Slika
“Dogs come when they're called; cats take a message and get back to you later.” Mary Bly

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 29933

Pridružen: Če sep 09, 2010 7:42 am

Odgovor To mar 03, 2015 12:55 pm

Re: Zakaj izključno notranje bivanje?

:girlsad: Še živa mucica za katero se sedaj borijo na Veterini MH. Povožena 03.03.2015.
Slika
A je treba tega, da nedolžni tako nastradajo?
Ni muca kriva, ker ji ni uspelo it čez cesto, kriv je njen lastnik, ki je nima doma, pod nadzorom!
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Muce iščejo dom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 49 gostov

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.