V središču

Skrivnostna pasja bolezen - res ali nateg?


Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderator: andreja

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 7013

Pridružen: Po feb 07, 2011 7:24 am

Odgovor Pe apr 25, 2014 12:13 pm

Skrivnostna pasja bolezen - res ali nateg?

"Skrivnostna, nepojasnjena bolezen, katero so prvi opazili prav v Veliki Britaniji, kjer je v kratkem času poginilo kar 21 psov, mori pse po vsej Evropi. Strah, da se bi bolezen lahko razširila tudi v Slovenijo, je zato upravičeno že prisoten tudi med lastniki psov pri nas.

Čeprav bolezen menda ni smrtna v vseh primerih, pa veterinarji še ne vedo zanesljivo, kako se bolezen prenaša in kako jo uspešno zdraviti. Vir bolezni ni znan, pristojna Agencija za okolje pa je izključila možnost kemičnega onesnaženja vode ali okolja. Veterinarji lahko zgolj domnevajo, da gre morda za redko obliko bakterije E-coli, z gotovostjo pa tega doslej iz vzorcev, odvzetih pri okuženih psih niso mogli potrditi.

Ker so za bolezen dovzetne vse pasme vseh starosti, strokovnjaki pravijo, da gre za skrivnostno bolezen. Po dosedanjih ugotovitvah ni dokazov o prisotnosti virusov, glivic, bakterij in toksinov, menijo pa tudi, da ni genetsko pogojenih vzrokov za obolevnost.

Ker prognoza pri psih, ki zbolijo za to boleznijo ni dobra, se strokovnjaki seveda na vso moč trudijo ugotoviti, kaj je vzrok.

Prvi opazni simptomi bolezni so poškodbe kože, ponavadi na nogah, prsih in obrazu, ki se razvijejo v odprte rane. Sledi omrtvičenje delov telesa, pomanjkanje apetita, znaki hude depresije in bruhanje ( tudi kri). Bolezen nato v dveh do sedmih dneh napade tudi ledvice, kar navadno vodi v smrt.

Ob pojavu prvih znakov v obliki žarišč poškodovane kože, oziroma ran, ki bi jih sicer opazovali od 24 do 48 ur, naj se lastniki ne zanašajo da gre za poškodbo ali za alergijo, pač pa naj s svojim psom nemudoma obiščejo izbranega veterinarja, ki bo opravil temeljit pregled žarišča in zdravstvenega stanja psa nasploh.

Prav tako v državah po Evropi, še posebno v Veliki Britaniji, pristojne veterinarske organizacije vse lastnike psov javno opozarjajo, da naj bodo še posebno pozorni na to, kaj njihovi psi lahko poberejo, žvečijo ali zaužijejo na območju gozdov.

Med decembrom 2012 in aprilom 2013 se je v okrožju New Forest v Veliki Britaniji povečalo število obolelih psov s smrtnim izidom, zato so se lotili obsežnih testiranj in raziskav za pogin okuženih psov, toda vzrok za nenadne smrti vedno ostaja neznan.

Pri nas sicer doslej ni bil zaznan in uradno potrjen še noben primer okužbe s to boleznijo, vendar pa prihaja poletje, čas dopustov in potovanj, zato seznanjenost lastnikov in previdnost zagotovo ni odveč."

(Vir članka: http://www.happy-doggy.si/novice-in-zan ... vropi.html)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2238

Pridružen: Če jan 19, 2012 11:35 am

Odgovor Pe apr 25, 2014 12:56 pm

Re: Skrivnostna pasja bolezen - res ali nateg?

Tole sem tud jst danes brala in se sprašujem al je to res, al ne? Me je kr stisnilo, da bi naša Bibi kej zbolela, pa ne bi pravočasno ugotovili kako ji pomagat. :S

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2027

Pridružen: Po feb 13, 2012 9:05 pm

Kraj: Koper

Odgovor Pe apr 25, 2014 1:00 pm

Re: Skrivnostna pasja bolezen - res ali nateg?

Jaz sem o temu brala lani v Guardianu - so tudi ugotovili, za kaj gre, ampak se ta moment ne spomnem (zdi se mi, da je šlo za prisotnost virusa ali bakterije na nekem dokaj omejenem območju, skratka, zadeva je pojasnjena - magari poguglajte malo naokoli). Ampak v kolikor vem, se zadeva NI razširila izven UK, lahko pa da se motim in da gre za kaj drugega.
Your Cat: Simple New Secrets to a Longer, Stronger Life
by Elizabeth M. Hodgkins

Vrni se na Psi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.